Monday, February 15, 2010

cerita kedai roti ;p

hm..baru nak try aktif blogging, da belambak2 post aku anta kan? (belambak ke?) huhu whatever lah kan..at least i hv my own space to merepek,meraban n pape jela yg aku suke nak wat.hari ni sehari suntuk aku dok bace blog org. nak jgk tau kan ape yg bloggers2 tegar ni tulis kat blog dorg. bg aku yg still lost dlm dunie blog ni ley la cari pape idea nak merapu. well..my blog bkn la stylish mane pun n aku xrase ade org yg sudi nak follow (nak wat cmne..x femes la katekan)
pokoknya di sini..aku bosan bangat!! rutin harian aku da jd mcm sorg yg xde life. tu la..last month elok2 da ade keje,aku behenti..skrg menganggur la balik. bercerita tntg kerja ni, aku xtau la same ade aku ni yg xreti nak coop gn org,ataupun aku ni yg tlalu manje.hm.. ok,alkisahnya aku bekerja di sebuah bakery. xde ar femes pun bakery tu.. tokey nye cine.. n mostly pelanggannya cine. aku plak selaku melayu sejati, agak ssh nak communicate gn cine2 ni. it doesn't mean im racist.no,no..aku baik ok. masalahnye di sini,i guess mereka yg xbrape nak baik gn aku. dah la ade sorg dwe customer ni xreti ckp bhse mlayu. haih.. tu kire ok la.. n nasib baik tokey tu hire sorg chinese girl utk accompany aku. klu x,mati!
pastu kan..spt yg kita sedia maklum, org melayu ni mmg la agak kureng dlm maths tp x semua (aku ni blh la dlm kategori ok maths) aku keje sbgai cashier di kedai tu (ai,dr td merapu,skrg br nak gtau ape tugas kat aku bakery tu?) eleh..stakat nak congak harge roti yg brape sen tu x jadi kudis kat aku lah. lg2 klu pkai machine.tutup mate jer! (sumpah menipu!) yg wat aku touching x hingat ni, ade la sorg minah cine ni bli roti byk2,ade la dlm 1 dulang. gn muke ketat gile, die bg aku roti tu n aku pun kire la.. aku men congak je sbb aku tringin gak nak refresh otak aku yg hampir nak bekarat slps 2 bulan abis skola nih. congak punye congak.. "ok miss! rm 11.80" (sory harge aku men hentam.lupe da..tp dlm lingkungan cmtu lah) oleh kerana aku kire tanpe bantuan machine (bkn aku mls nak nak gune. tp anak tokey tu kate,klu pandai congak,total up je trus then br key in harge.cepat sket kerje..) minah cine ni mcm xpuas hati gn harge yg aku kate tu. die kire sendiri n see! betul la aku kire! choy! "rm 11.80 lah!" die kate. "yela,saye kate rm 11.80 la td" reply ku. huh..dgn muke ketat seketat-ketatnye,die bg dwet n pas dpt balance n roti,die trus mendengus (huhu..skema nye ayat) n jeling aku sblm blah.eee!! geramnye! die ingt aku bodoh sgt ke nak mengire ni!! ko ingat ko cine,ko pandai sgt la maths? (maaf2,emo suda. xde unsur2 perkauman keh) hm..tu slh satu point yg wat kan aku fed up keje situ.next point!
peristiwa ni berlaku mase last day aku kerja.n perkare ni la watkan aku btol2 gv up nak cari rezeki kat situ. kisahnye..10 am ialah waktu di mane aku mule bekerje.slalunye time tu aku bz susun roti yg di import dari kilang di kedai sebelah.huhu..penat tau..kebetulan mase tu mesin utk bungkus roti rosak n kerje2 pembungkusan agak terbengkalai. n then,mase aku tgh susun roti, muncul lah sorg aso cine ni.. (nenek cine). die dtg kat aku n trus speaking cine (adekah aku chinese look?pikir2 kan) aku pun mcm "hah??sory saye malay" ble aku kate cmtu, die wat muke n kate sumting yg aku x fahami. tp aku dpt agak die menyumpah2 aku kot.mesti die kate (aku agak je..) " xguna punya melayu.dah tau xreti ckp cine wat pe keje kat cni" Tp aku mcm x touching sgt la mase tu.biarlh..wat pe nak bengang gn org twe.luckily,my tokey pmpuan ade kat c2 n translate kn ape mende yg org twe tu nak.rupenya die nak roti ayam.mase tu,roti ayam x masuk bakery lg. lalu berkejaran la aku ke kilang.sampai je kilang,roti ayam xpack lg. then aku bilang same tokey.tokey kate xpe,masuk je dlm plastik biase.org twe tu nak 1 je.belum sempat aku nak tlg masukkan roti dlm plastik,org twe tu da menapak ke kilang n lagi best,kebetulan tokey laki baru sampai (utk pengetahuan pembace,aku benci gn tokey laki ni.die hot temper).pergh! lg la bes.org twe tu ngadu kat tokey laki tu n on the spot aku dan pekerje2 kilang kene marah.huk aloh glojoh gle doh die tu.tggu la ktorg packing roti jap.kang klu bg cmtu je kang,tau plak mrh.pas sgalenye settle,aku hulurkan roti ayam sebijik kpd aso tu.aku senyum n ucap time kasih.tp die? dok maki2 aku dlm bahase ibunda die plak.cis!!WTH!
huk2..kerana roti ayam sebijik pun blh jd isu utk aku benti kan?huhu..so konklusinye,adekah aku yg xleh time teguran,ataupun org2 sekeliling n dlm bakery tu yg ade masalah jiwe??orait,tu saje dari aku.bye2!


XOXOX

2 comments:

  1. uhuk2... ciannyer...
    jgn putus asa...
    ko leh keje tp pengalaman xde lg...
    fuh~ nasib baik keje aq xde r steruk 2...
    coz keliling aq mostly indon...
    so, aq bleh faham gak r diorng kate ape...

    ReplyDelete
  2. nasib baik ko x masuk keje tempat aku tuh. fuh!!
    aku da xjejak kaki dah kat kedai roti tu!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...