Tuesday, August 24, 2010

Step 6: Letakkan Header Pada Blog

More HERE

Ni sambungan untuk step 5 tadi. Download dulu template korang untuk elakkan sebarang risiko. Kalau korang design guna Photoshop, korang tak perlu refer tutorial ni. Ok, sekarang untuk rapatkan header dengan content blog, mula-mula:

Dashboard > Design > Edit HTML

Search code #header-wrapper; bawah code tu nanti ada code width: 660px; korang tukar with dia ikut width header yang korang design tadi. Lepas edit width, korang tambah code height: 245px; kat bawah code width tu. Kalau tak paham, ni contoh


#header-wrapper {
  width:800px;
  height: 283px;
  margin:0 auto 10px;
  border:0px solid $bordercolor;
  }

Height tu korang edit sampai header korang cecah content blog. Makin kurang nilai, makin ke bawah header korang. Atas tu kalau korang perasan, border ialah 0px. Ni untuk elakkan header korang ada line keliling dia. Try and error sampai anda puas hati.

Bila dah puas hati dengan hasil tadi, korang akan dapati header korang tu macam hampir kena title sidebar korang kan? Okay, jom kita jarakkan dia. Mula-mula 

Dashboard > Design > Add A Gadget

Pilih Gadget Text. Dalam kotak tu, korang jangan tulis apa-apa. Korang just tekan enter 3 kali (suggested) kemudian save. Lepas tu korang drag kotak tu kat bawah header macam gambar bawah ni.


Preview. Kalau puas hati, bolehlah save dan tahniah blog anda sudah kawaii! Yey terima kasih sebab gunakan tutorial ini ^^v


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...