Wednesday, September 08, 2010

Cara Disable Right Click

Sila tekan ctrl+c untuk copy code di bawah. TQ :)
Annoying tak dengan blog ni bila kau tekan right click? Ada hati nak bagi tutorial, tapi tak boleh copy code kat blog ni  T__T 

Kalau nak copy code dekat blog ini, sila tekan ctrl+c
Okay, kalau kau pun nak blog annoying macam aku ni, macam ala2 bajet gilalah. Konon2 takut apa2 hak cipta terpelihara kat blog ni kena copy *haktuih* Mari2 saya ajar macam mana cara nak jadi annoying macam saya :B
Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates > ctrl+f  > Cari perkataan ini : <body>
Kemudian tukar code <body> tu pada ini. Buanglah <body> tu. Yang ini lagi menggiurkan :B
 <body oncontextmenu="return false;">
Preview. Kalau tak ada error, sila save dulu ya anak2.Tapi bila kau buat step ini je, ayat2 macam "Langkah sungai kerayong dulu kalau kau nak copy!" tak akan muncul. Yang muncul hanyalah ayat skema dari Pakcik Google. Sekarang kalau kau nak letak apa2 perkataan yang cool, kau buat ini pulak:
Dashboard > Design > Add A Gadget > Add HTML/Javascript
Kemudian paste ini:
<script language='JavaScript'>
<!--
//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com
var message="No Right-Click!";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>
Kat tulisan kaler merah tu, kau letaklah ayat apa2 kau nak. Buat ayat pendek2 sudah. Orang bukan hadap sangat dengan blog kau pun  T___T

Credit: Ceera

12 comments:

  1. ooo mcm tu ka??..tq anyss

    ReplyDelete
  2. hehh sory bahase kasar sket tuto atas ni :D
    jd tak?klu tak jd,let me know eh :)

    ReplyDelete
  3. lepas saye buat bende ni ade perkataanlaa yg kluar kat blog saya tu , dekat atas sekali . cuba awak tengok ! macam mana nak hilangkan !

    ReplyDelete
  4. hye ninie..saya tak dapat perkataan body

    ReplyDelete
  5. @Tinny Manye Keley
    mgkn sbb awk guna template baru kot?

    ReplyDelete
  6. @Iffah Nurain Zulkarnain
    mgkn sbb guna template baru kot. ehm tak pun just pegi add a gadget, add html/javascript. paste je code yg pnjg atas tu.
    xyah pegi kat edit html

    ReplyDelete
  7. Thank you sebab kasi tutorial ni ;))

    ReplyDelete
  8. nini..cmne nk copy..xleh copy..xkan nk salin:(

    ReplyDelete
  9. @? Teacher Rinz ?
    highlight, then tekan ctrl+c dear :)

    ReplyDelete
  10. mintak share ea..thanx..^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...