Saturday, September 18, 2010

Cara Hide ShoutMix Chat

Sila tekan ctrl+c untuk copy code di bawah. TQ :)

Nak hide ShoutMix chat kat sebelah macam blog aku ni? Senang sahaja. Macam biasa:

Dashboard > Design > Add A Gadget > Add HTML/Javascript
Kemudian kamu paste ini:
<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">
CODE SHOUTBOX KAU
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";


Credit: HudHud


8 comments:

  1. ninie~ nak tanya leh? camne nak bagi gambar yang kita tuka kat shout mix tu full gmbr..mksdny, tak kuar sikit je..hehe :)

    ReplyDelete
  2. @Hazrina Erin
    rasenye kene edit kat size gmbr tu. yg tu sy tak bape reti sgt. so awk try n error je tang size gmbr tu..

    ReplyDelete
  3. Ninie , yg Ninie tules 'KOD SHOUTBOX KAU' tuh na paste kat mane eh ? hee

    ReplyDelete
  4. @Elahh Booncet
    awk padam ayat 'code shoutbox kau' tu. then ganti dgn code shoutbox tu :)

    ReplyDelete
  5. Salam , nk mintak toloooong sangat ,boleh tak buat toturial cam ne nak tuukar background yng cantik kat shoutbox . pastu nk mintk toturial lagi , cam ne nak letak icon kat nama . cth - (icon) nama parents ,
    (icon) nama kawan .
    sorry ,menyusahkan xD

    ReplyDelete
  6. akak,kenapa dah x de dah pilihan gmbr banyak-banyak kat bawah tu..contoh mcm gmbr dia tuis shoutmix colour pink,ungu,merah dan lain-lain..kalau boleh saya nak colour pink!!

    ReplyDelete
  7. @Yus
    hehe adik. bkn tuto yg ni. ade lagi 1 tuto. nama dia 'Cara tukar icon/tab shoutbox'

    ReplyDelete
  8. ok terima kasih..baru persan..hehe :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...