Tuesday, September 21, 2010

Cara Letak Post Divider

Sila tekan ctrl+c untuk copy code di bawah. TQ :)

Kalau kau guna Minima Template, ini ada berita baik untuk kamu. Sekarang kamu boleh singkirkan bintik2 kutur yang memisahkan antara post kamuorang (?)  Blog kamu sekarang boleh jadi comel macam aku selepas ni. *Siapa nak comel macam kau Anis? Bukan2, comel macam blog ini :B *

Mula2, kau kenalah pandai berjalan2 di internet untuk memudahkan urusan pencarian design untuk post divider. Apa? Malas? Baiklah, maka kau pergi sini. Post divider yang panjang2 tu tahu. Kalau kau gatal2 nak ambik header, err suka hati kau lah. Lepas dah pilih, kau download image itu dan save kat PC kau.

Kemudian, pergi imageshack.com untuk upload gambar divider yang kau dah save tadi. Resize jadi 410 pixel atau apa2 nilai yang hampir dengan 410 pixel tadi tu. Lepas upload, macam biasa :
Dashboard > Design > Edit HTML > Expand Widget Template > Tekan ctrl+f dan cari perkataan ini : .post {
Jeling2 sikit dekat bawah dia. Ada code2 ini kan?
.post {
margin: .5em 0 1.5em;  
border-bottom: 0px dotted $bordercolour; 
padding-bottom:1.5em;
}
Gantikan code2 di atas dengan yang ini:
 .post {
background: url(DIRECT LINK DIVIDER KAU UPLOAD TADI);
background-repeat: no-repeat;
background-position: bottom center;
margin:.5em 0 1.5em;
border-bottom:0px dotted $bordercolor;
padding-bottom:5.5em;



Kalau kau nak adjust sikit padding divider tu, (sama ada kau nak dia tinggi sikit, atau rendah sikit ke) silalah ambil risiko ni:
 Adjust la  nombor warna purple atas tu. Kalau tak jadi, jangan salahkan aku. Kah3..

Click preview. Kalau tak ada apa2 error, maknanya kamu telah berjaya mempunyai blog yang comel macam saya :B

p/s: Kalau2 tak jadi apa yang kau buat ni, kau save dulu template kau sebelum edit. Nanti tak adalah kau frust menonggeng kalau tak jadi nanti  T___T


! Translated by me. Credit: shabbyblogs.com

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...