Cara Nak Private Blog

Ai rasa tutorial ni macam tak perlu kot? Tapi kalau untuk newbies yang baru nak berjinak2 dengan blogging, dan macam ala2 malu2 arnab nak tunjuk blog yu all kat public, yu boleh je tukar setting dia. Mula2: 
Dashboard > Setting > Permission
Kemudian tukar setting dekat bahagian 'Blog Readers' Bila yu dah fixed setting macam tu, orang yang nak buka blog yu kena provide email. Biasanya pemilik blog akan inform yu all sama ada dia bagi yu buka blog dia atau tidak. 

Ai tak pasti ramai orang perasan ke tidak pasal setting ni. Sebab ada kadang2 blogwalkers invite kita untuk follow blog dorang, tapi blog private. Haizz.. =___=

Oh kalau tak berapa jelas pasal cara2 ai kata kat atas, yu boleh tengok gambar bawah ni :B 


Tak nampak? Sila tekan ye yuu :D

7 comments:

  1. Biasalah, blogger yg pemalu nak mampos macam aku ni harus private kan bloggy. kannn?!

    ReplyDelete
  2. deyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
    im not talking bout ur blog lah amoy
    haiyoyoyyooooo

    ReplyDelete
  3. thanks sharing info,,memang cari sangat tutorial nih.

    Latest Entri :
    Blogwalking Diganti Dengan Bloglarian

    ReplyDelete
  4. good start

    ReplyDelete
  5. tp klau btol2 nk tgk juga blog tu walaupun dia dh private kan cm na ?? saya geram gila dengan mereka nie mcm nk cekik2 jew

    ReplyDelete
  6. @Anonymous
    bila dah private, cuma owner dia je blh tapis sape yg blh tgk. klu emel awk ada dlm list 'who can view ur blog' dia, so awk blh la bkk blog dia. klu tak, hack jelah jwpn terakhir ^^

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi. Lepas ni datang lagi. Hihi ^^