Sunday, September 19, 2010

Cara Tukar Emoticon Comel Pada ShoutMix Chat

Cuba korang taip emoticon pada aku punya ShoutMix chat aku kat sebelah. Comel tak emoticon bulat2 tu? Nak jugak? Oh boleh saja. Meh sini aku ajar korang :D

Mula2 kau pergi kat 'Emoticon Comel Untuk Chatbox' . Kredit pada akak comel ni sebab provide emoticon yang shomel2 untuk di download. Maka, korang pilihlah emoticon pujaan hati korang kat situ. Download emoticon tu, lepas tu kau extract file tu.

Seterusnya, pergi pada imageshack.com untuk dapatkan url code emoticon tu. Kat Imageshack ni senang. Kau tak payah susah2 sign up untuk guna dia. Tak macam Photobucket. Tapi kalau kau dah ada account Photobucket, boleh je guna Photobucket. Resize emoticon yang korang nak upload tu. Kat Imageshack, kau pilih size untuk Avatar. Kemudian click upload.

Sudah upload? Okay seterusnya kau login kat kau punya account ShoutMix. Pergi pada tab 'Display' yang ada tulis 'Smileys'. Untick pada settings. Lepas tu, kau perasan kan ada banyak box bawah tu? Okay, kat bahagian 'Smiley Image URL' tu kau masukkan URL emoticon yang kau dah upload kat Imageshack tadi. Kalau ikut style aku, aku hover pointer mouse aku kat emoticon tu dan tekan 'Right Click' dan seterusnya klik 'Copy image URL'. Kau tepek URL yang kau dah copy tu kat 'Smiley Image URL'. Paham tak? Kalau tak paham, ni contoh aku:

Kat atas dia ada tulis, kau cuma boleh guna 10 smiley je daripada banyak2 smiley yang korang upload tu. So pilihlah smiley yang agak2 orang senang nak tekan macam :) , ;) , :D Korang tick 10 smiley yang korang nak guna dan tekan 'Move to top'. Maknanya nanti, tu lah smiley yang akan muncul pada ShoutMix korang. Lepas semua settle, kau dapatkan code dia dan akhir sekali kau tepek lah kat blog. Yay! Berjaya! Nah seposen :B



3 comments:

  1. mcm mne nk wat shoutbox mcm awak pnyew heh??ad gmbo dino 2..??cmne???please reply..

    ReplyDelete
  2. @DyHa FiRa 4eVa
    gmbr tu sy amik kat cherrybam.com
    then sy edit tmbh perkataan shoutbox tu :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...