Cara Tukar Font Pada Sidebar, Post Title Dan Header Old Template (Updated)

This tutorial only work with old template. If u are using template designer, pls proceed to this tutorial. TQ :)
Click HERE

Puas aku blogwalking segala macam blog dan mengGoogle, tapi tak kutemu tutorial ini. Haihh.. akhirnya jumpa jugak site yang berguna. Okay, nak tukar font title dekat sidebar dengan tulisan yang santek2 macam aku ni? Mari2, keliling saya. Bayar seposen dulu. Heh :B

Mula2:
Dashboard > Design > Edit HTML > Tick 'Expand Widget Template' > ctrl+f
Kemudian cari code ini: h2 {

Nanti dekat bawah dia ada ini kan?
margin:1.5em 0 .75em;
font:$headerfont;
line-height: 1.4
em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2
em;
color:$sidebarcolor;
}
Sekarang, tukar ini: font:$headerfont;

Dengan ini:
font-family:"Times New Roman",Georgia,Serif;
Tukar 'Times New Roman' tu dengan font yang kau nak. Yang lagi dua font kat belakang tu sekadar back up. In case kalau2 pembaca blog kau tak ada font 'Times New Roman' kat pc diorang, so nanti tak adalah title dekat sidebar kau kosong je kan? :B

Apa? Font besar sangat/kecik sangat? Oh boleh sahaja tukar. Kau paste ini:
font-size:40px;
Paste betul2 dekat bawah color:$sidebarcolor; tau anak2 :) Kalau nak font besar gedabak, tukar 40px tu dengan 50 ke atas. Kalau nak kecik sikit, tukar 40px tu ke 30- Just keep playing with the numbers. Dont worry, it works bebeh :B

Kalau nak tukar warna font yang santek tu, kau buang color:$sidebarcolor;

Dan gantikan dengan ini:
color:#0000FF;
Tukar '#0000FF' tu dengan code warna yang kau nak.Code warna boleh refer dekat sini.

Preview. Kalau tak ada error, means kau telah berjaya. Hokeh sekarang blog kau dah lawa kan? Cepat follow blog aku. Kau ingat senang ke nak carik tutorial ni? :p





! Ohh ini update terbaru. Berkat usaha bermain2 dengan HTML code tadi, akhirnya aku telah berjaya tukar font pada title entry. That is what i keep searching for all this while. Grr.. selama ni mengGoogle, asyik jumpa instruction yang susah. Okay, ini lagi senang.


Bila nak tukar font title pulak, kau cari code ini:
.post h3 {
Kemudian, paste code ini:
font-family:"Times New Roman",Georgia,Serif;
Paste code atas ni betul2 bawah margin:.25em 0 0; Kalau masih tak faham, ini ialah contoh aku:
.post h3 {
margin:.25em 0 0;
font-family:"Kristen ITC",Georgia,Serif;
padding:0 0 4px;
font-size:130%;
font-weight:normal;
line-height:1.4em;
color:$titlecolor;
}
Kalau nak ubah size font, keep playing with the number font-size:130%;

Kalau nak centre kan sidebar and post title tu dan letak background boleh pergi blog ni: http://strawberrychocolatelicious.blogspot.com



! This is another update. Ada yang tanya boleh tak tukar font pada header? Uhmm kalau nak header ada gambar etc, u guys kena design sendiri. Firstly, edit size header korang betul2 ikut size blog korang. Macam mana nak tahu width blog? Okey, kalau korang guna Template Designer:

Design > Template Designer > Adjust Widths

Kalau korang guna old template,

Design > Edit HTML > Tick 'Expand Widget Template' > tekan ctrl+f

Masukkan code ni dalam kotak find,

#header-wrapper {

Kat bawah code tu nanti akan ada width blog korang. Okey done. Sekarang pegi design header dulu. Lepas dah puas hati dengan kerja tangan, sekarang tiba masa untuk upload header tu. Caranya,

Design > Add A Gadget > Header > Placement pilih 'Instead Title and Description' > Save

Tapi kalau korang malas sangat nak design header dan cuma nak letak nama blog kat header, korang boleh edit font title blog tu. Caranya,

Design > Edit HTML > Tick 'Expand Widget Template' > Tekan ctrl+f

Masukkan code ni dalam kotak find,

#header {

Bila dah jumpa code tu, sekarang ambil code bawah ni,

font-family:"Segoe Script",Georgia,Serif;
text-shadow: 2px 2px 3px #333; /* JANGAN DIRUBAH */

dan paste selepas code

text-align: center;

Ehm ni contoh code yang aku ubah:

#header {
margin: 5px;
border: 1px dotted $bordercolor;
text-align: center;
font-family:"Segoe Script",Georgia,Serif;
text-shadow: 2px 2px 3px #333; /* JANGAN DIRUBAH */
color:$pagetitlecolor;
}

Btw untuk tutorial tukar font header ni, aku tak dapat nak try kat blog aku sebab font terlindung belakang header kartun rabbit tu T___T U guys yang tak ada header try guna tutorial ni. Kalau menjadi, bolehlah tekan LIKE. Kalau tak jadi, just email me ur blog. Nanti pape hal aku tolong edit okeh ;)

anisshuhada@gmail.com

29 comments:

  1. waaaaaahhh, i'm keep finding this tutorial b4 this~ semue yg buat gune tutor yg susaaah bangat, but this tutor sgt simple n ai sgt puas hati, =D

    thnx a lot =D meh nak follow siket~

    ReplyDelete
  2. dr cinta
    tq dear :D
    tq sbb guna tuto ni :D

    ReplyDelete
  3. tapi kan tulisan yg ai nak tukar tu, tulisan yng semue org tak de, grrr, macam org yang slalu gune, lil bit hard, tak paham sgt, dah sampai final step ada je error nye, yg tu baru semue org boleh preview tulisannya T____T


    owh macam mane? kalu pakai tuto ni kene letak tulisan yg sume org ade je kan?

    ReplyDelete
  4. nice tutorial *thumbs up*
    tumpang tanya..bagai mana nak beri font pada sidebar tu berada dalam keadaan center? terima kasih.. :)

    ReplyDelete
  5. saya nak tukar font post title, tp bile search ".post h3 {", x ada la dear...boleh bantu x???

    ReplyDelete
  6. Ok, 1 more ques. : camne nak center kan title sidebar? ;p

    ReplyDelete
  7. thanks tag saya akak! patutlah ramai je yang singgah blog Hani.rupanye dari blog sis nini.
    tqvm <3

    ReplyDelete
  8. @hani
    welcome dear. btw tekujat akk bila nmpk muka sndr kat dashboard blog td.iskk.. terharu T__T

    ReplyDelete
  9. Salam ,boleh tak buat tutorial mcm mana nak tukar font header ? thank yoU :)

    ReplyDelete
  10. slm , bole tak bg tuto yg menu tu . yg ad home , banner n formspring tu ? cntik :) thanks .

    ReplyDelete
  11. eh eh . mcm mne nk tag ea ? sory tatahu la :(

    ReplyDelete
  12. @inilahidupsaia
    tag?? ehmm oh tuto tu awk blh pegi kat blog suzuran89.blogspot.com
    dia bg tutorial tu :)

    ReplyDelete
  13. salam, cmne ek kalo tuka fonts pkai template designer?

    ReplyDelete
  14. @Eyn
    uhmm klu guna template designer xtau la plak.xpenah try.hehe

    ReplyDelete
  15. Errr emmm ,asal sidebar font dia capslock padahal saya tak capslock pun ? so, mcm mana nak tak capslockkan ?and,boleh tak buat tutorial pasal mcm mana nk buat header guna photoscape / gimp ? ^ ^ tolong ye ?

    ReplyDelete
  16. bukan takat comel orgnya.malah, power n sempoi :P like like... hehe..

    -blogwalking-

    ReplyDelete
  17. kalu kite amik template dari designers lain kite tak leh nk tukar die punye tulisan pada header ker?

    ReplyDelete
  18. kalu kite amik template dari designers lain kite tak leh nk tukar die punye tulisan pada header ker?

    ReplyDelete
  19. kalu kite amik template dari designers lain kite tak leh nk tukar die punye tulisan pada header ker?

    ReplyDelete
  20. kalu kite gune template dari designers kite tak leh nak tuka tulisan pada header ker?

    ReplyDelete
  21. @kecik
    boleh je tukar. klu guna template designer,

    design > template designer > advanced > header title

    ReplyDelete
  22. salam.. nak tnye... kalau nak tukar font title blog tu mcm mane ye? help me....:)

    ReplyDelete
  23. udak zidah: edit kat template designer.

    dashboard > template > customize > advanced > blog title

    ReplyDelete
  24. thx .. visit my blog mybeloveblok.blogpot.com

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi. Lepas ni datang lagi. Hihi ^^