Oh Ninie!
Cara Tukar Font Pada Sidebar, Post Title Dan Header Old Template (Updated)
23 September 2010 | 2:33 PM | 29 comments
This tutorial only work with old template. If u are using template designer, pls proceed to this tutorial. TQ :)
Click HERE

Puas aku blogwalking segala macam blog dan mengGoogle, tapi tak kutemu tutorial ini. Haihh.. akhirnya jumpa jugak site yang berguna. Okay, nak tukar font title dekat sidebar dengan tulisan yang santek2 macam aku ni? Mari2, keliling saya. Bayar seposen dulu. Heh :B

Mula2:
Dashboard > Design > Edit HTML > Tick 'Expand Widget Template' > ctrl+f
Kemudian cari code ini: h2 {

Nanti dekat bawah dia ada ini kan?
margin:1.5em 0 .75em;
font:$headerfont;
line-height: 1.4
em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2
em;
color:$sidebarcolor;
}
Sekarang, tukar ini: font:$headerfont;

Dengan ini:
font-family:"Times New Roman",Georgia,Serif;
Tukar 'Times New Roman' tu dengan font yang kau nak. Yang lagi dua font kat belakang tu sekadar back up. In case kalau2 pembaca blog kau tak ada font 'Times New Roman' kat pc diorang, so nanti tak adalah title dekat sidebar kau kosong je kan? :B

Apa? Font besar sangat/kecik sangat? Oh boleh sahaja tukar. Kau paste ini:
font-size:40px;
Paste betul2 dekat bawah color:$sidebarcolor; tau anak2 :) Kalau nak font besar gedabak, tukar 40px tu dengan 50 ke atas. Kalau nak kecik sikit, tukar 40px tu ke 30- Just keep playing with the numbers. Dont worry, it works bebeh :B

Kalau nak tukar warna font yang santek tu, kau buang color:$sidebarcolor;

Dan gantikan dengan ini:
color:#0000FF;
Tukar '#0000FF' tu dengan code warna yang kau nak.Code warna boleh refer dekat sini.

Preview. Kalau tak ada error, means kau telah berjaya. Hokeh sekarang blog kau dah lawa kan? Cepat follow blog aku. Kau ingat senang ke nak carik tutorial ni? :p





! Ohh ini update terbaru. Berkat usaha bermain2 dengan HTML code tadi, akhirnya aku telah berjaya tukar font pada title entry. That is what i keep searching for all this while. Grr.. selama ni mengGoogle, asyik jumpa instruction yang susah. Okay, ini lagi senang.


Bila nak tukar font title pulak, kau cari code ini:
.post h3 {
Kemudian, paste code ini:
font-family:"Times New Roman",Georgia,Serif;
Paste code atas ni betul2 bawah margin:.25em 0 0; Kalau masih tak faham, ini ialah contoh aku:
.post h3 {
margin:.25em 0 0;
font-family:"Kristen ITC",Georgia,Serif;
padding:0 0 4px;
font-size:130%;
font-weight:normal;
line-height:1.4em;
color:$titlecolor;
}
Kalau nak ubah size font, keep playing with the number font-size:130%;

Kalau nak centre kan sidebar and post title tu dan letak background boleh pergi blog ni: http://strawberrychocolatelicious.blogspot.com



! This is another update. Ada yang tanya boleh tak tukar font pada header? Uhmm kalau nak header ada gambar etc, u guys kena design sendiri. Firstly, edit size header korang betul2 ikut size blog korang. Macam mana nak tahu width blog? Okey, kalau korang guna Template Designer:

Design > Template Designer > Adjust Widths

Kalau korang guna old template,

Design > Edit HTML > Tick 'Expand Widget Template' > tekan ctrl+f

Masukkan code ni dalam kotak find,

#header-wrapper {

Kat bawah code tu nanti akan ada width blog korang. Okey done. Sekarang pegi design header dulu. Lepas dah puas hati dengan kerja tangan, sekarang tiba masa untuk upload header tu. Caranya,

Design > Add A Gadget > Header > Placement pilih 'Instead Title and Description' > Save

Tapi kalau korang malas sangat nak design header dan cuma nak letak nama blog kat header, korang boleh edit font title blog tu. Caranya,

Design > Edit HTML > Tick 'Expand Widget Template' > Tekan ctrl+f

Masukkan code ni dalam kotak find,

#header {

Bila dah jumpa code tu, sekarang ambil code bawah ni,

font-family:"Segoe Script",Georgia,Serif;
text-shadow: 2px 2px 3px #333; /* JANGAN DIRUBAH */

dan paste selepas code

text-align: center;

Ehm ni contoh code yang aku ubah:

#header {
margin: 5px;
border: 1px dotted $bordercolor;
text-align: center;
font-family:"Segoe Script",Georgia,Serif;
text-shadow: 2px 2px 3px #333; /* JANGAN DIRUBAH */
color:$pagetitlecolor;
}

Btw untuk tutorial tukar font header ni, aku tak dapat nak try kat blog aku sebab font terlindung belakang header kartun rabbit tu T___T U guys yang tak ada header try guna tutorial ni. Kalau menjadi, bolehlah tekan LIKE. Kalau tak jadi, just email me ur blog. Nanti pape hal aku tolong edit okeh ;)

anisshuhada@gmail.com

Labels:


Older Post | Newer Post
Author

Hola I am Anis Shuhada and Ninie is my internet persona. A self acclaim beauty addict! I love Lana del Rey, polkadots, laces and huge fan of any brown colored stuffs! A humble owner of instashop MY Honeycase. For any business opportunities, contact me at vogue_neez@yahoo.com

Navigates

Home Profile Extras

Instagram

Credits
Template by :
Background and Cursor by :
Tutorial by : (✿◠‿◠)

[close]