Saturday, October 23, 2010

Cara Letak Widget Formspring Dan Twitter Pada Sidebar

Click imej kalau tak nampak. TQ :)


Tadi bukak account Nuff. Click kat 'Kata Kekunci' dan saya dapat atas tu. Fokus pada kotak warna merah tu dulu. Yang pink nanti aku cerita. Dua kali awak search tutorial tu dan pergi ke blog saya. Sorry, saya tak provide tutorial tu sebelum ni. Okay, meh saya ajar *mood sopan. Mana tau yang Google tu lelaki. Wakaka*

Mula-mula masuk account Formspring awak. lepas tu click pada setting. Nanti kat sebelah kiri dia awak akan nampak tab Profile, Privacy, bla3.. Awak click pada widget. Nanti akan keluar macam ni



Follow nombor yang saya bagi tu. Nanti dah puas hati, awak preview dan ambil code tu. Nak paste kat mana? Paste kat dahi! Haha okay terkasar sudahh.. Ni ha.. paste sini
Dashboard > Design > Addd A Gadget > Add HTML/Javascript > Paste > Save
Okay dah settle dengan Formspring. Sekarang kita proceed dengan install widget Twitter macam yang ada kat sidebar saya tu. Login account Twitter. Lepas tu pergi settings dan click tab Profile. Nanti akan keluar ini:


Click pada kotak warna merah tu. Pilh kat 'My Website' dan seterusnya click Profile Widget. Editlah apa-apa yang awak nak kat situ. Lepas semua siap, tekan 'Finish and grab code'. Awak boleh install terus kat blog by clicking button Blogger tu. Kalau nak manual pun boleh. Copy code dia dan ikut step macam biasa yang saya tulis atas tu.

Oh lupa nak bagitahu. Pasal kotak warna pink kat gambar mula-mula tu, no komeng! Wakawaka ;D


6 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...