Thursday, October 14, 2010

Cara Pasang Favicon Pada Blog

Sila tekan ctrl+c  untuk copy code di bawah. TQ :)

Ni ialah quick tutorial sebab nak kejar bandwidth broadband  T_____T  Ada yang request kat formspring dan saya sangat rindu nak jawab soalan kat formspring. Wakakaka... Okeh, here we go. Apa tu favicon? Kalau korang beruntung, korang akan nampak dua bijik cherry kat sebelah nama blog aku kat tab atas nunn.. Dah kenal apa tu favicon? Mari, aku ajar kamu buat satu :D

Macam biasa
Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates > tekan ctrl+f > Carik code ini </head>
Lepas tu kau letak code ni bawah code </head> tu
 <link href='Direct Link' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
Btw direct link tu boleh je tukar dengan URL gambar yang kau nak. Caranya just right click pada mana-mana gambar yang kau nak. Tapi make sure gambar tu jangan besar sangat. Kalau kau nak guna direct link, kau search mana-mana image yang kau nak. Antara site yang aku recommend ialah http://findicons.com/pack

Pilih icon yang kamu suka dan save. Oh ya, ambil size yang paling kecik. Kemudian pergi kat imageshack.com untuk upload gambar. Ambil direct link dan letak kat code atas tu. Selamat mencuba :D 


Kredit: http://c33ram00n.blogspot.com U can view her blog for more tutorial :D






10 comments:

  1. thanks!! it's work!! happy cgt2!!

    ReplyDelete
  2. animated pun boleh rasanya..boleh tengok kalau guna mozilla musangberapi..kalau pakai chrome nampak statik je..hehe

    ReplyDelete
  3. @Seraffin
    btol2..i gune chrome
    so better guna static jelah
    klu gerak2 pun same je gmbrnye kan
    hoho

    ReplyDelete
  4. @suffer8zine
    ahhh u ingat i tegode gn kate2 manis u tuhh??
    wakaka joke :D
    tenkiuuu~~

    ReplyDelete
  5. @hamzah ian
    hobi mase lapang,biaselahh
    har3

    ReplyDelete
  6. wah !!
    tutorail yg hebat...
    chee :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...