Monday, October 11, 2010

Cara Tukar Background Old Template

Sila tekan ctrl+c untuk copy code di bawah. TQ :)

Sebenarnya kan, wa penat tau nak jawab soalan lu orang. Wa ingat wa nak simpan sendiri rahsia kecomelan blog wa nih. Tapi wa rasa tak sedap hati pulak nak buat jahat kat lu orang. Haha kamu suka ke dengan background blog aku? Nak tahu aku cari kat mana? Baik, ini ialah link dia:
cherrybam.com
Kat sana ada macam-macam layout yang comel. Kalau tak puas hati, boleh je click kat dia punya affiliates sebab layout kat web yang dia offer pun sama maveles macam cherrybam jugak. Begini caranya kalau nak guna backgroud tu.

Mula-mula pilih layout yang korang suka. Lepas tu kau tekan 'Layout for Formspring/Twitter'. Nanti dia direct ke perkataan ni 'Click to view and save image' Err lebih kurang macam tu ayat dia. Kemudian kau save image tu. 

Pergi imageshack.com untuk upload image dan dapatkan direct link image. Simpan dulu direct link tu elok-elok dulu. Sekarang, macam biasa kau kena main-main dengan HTML coding.
Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Template > tekan ctrl+f  > Search code ini: body {
Kat bawah tu nanti ada code  background:$bgcolor; kan? Kau buang code tu dan tukar kepada code bawah ni:


background:$bgcolor;background-image:url('URL BACKGROUND');
background-position: center; 
background-attachment: fixed;
Nampak tak URL  BACKGROUND tu? Ha.. kat situ kau paste kau punya direct link yang aku suruh kau simpan tadi. Preview.. Kalau tak ada error dan background yang kau pilih tu ada, kau boleh save dan silalah bergumbira sakan dengan background baru. Er tak apa, aku tak mintak apa-apa balasan pun. Tapi kau LIKE jelah aku punya frenpage tu dan promot blog ni kat kawan-kawan kau. Haha baik kan haku? :B

p/s: Kredit pada nadineibrahim.blogspot.com Follow blog dia cepat. Dia sifu aku kau tahu? :D

9 comments:

  1. hahaha mne de sifu babe..
    eh, dah terlike plak fanpage u.. boleh unlike tak? hohoho..

    ReplyDelete
  2. @Nadia H.
    haha u sifu i la
    blog i cntk sbb ikut tuto u :D
    ahhh tak bole2 unlike
    like tu sekali seumur idop
    haha :D

    ReplyDelete
  3. i loike lah adik ninie.haha. ;p

    ReplyDelete
  4. i loike lah adik ninie.haha. ;p

    ReplyDelete
  5. @CiciRery
    haha i like i juge la akk cici :D
    haha ;D

    ReplyDelete
  6. ninie .
    saye dh tuka background dah~
    tpie nape background putih dye hlg ea ?
    tlong gtaw .
    please :)

    ReplyDelete
  7. Lovely tajam posting. Tidak pernah berpikir bahwa itu adalah ini mudah. Great job!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...