Tuesday, November 23, 2010

Make A Wise Choice


Dear SPM candidates, goodluck with ur examination. Eh? Hai! Hari ni terupdate pulak. Hehe hari ni kuliah cancel. Esok pun tak ada kuliah. So minggu ni banyak goyang kaki je kat kolej. Ini entry serius. Ni tentang masa depan aku. Ingat kan entry sebelum ni aku pernah bagitahu result sem 1 aku yang teruk gila? Masa tu aku dah redha dan aku target nak further Optometry. Tapi bila aku fikir balik, im not really into optometry. Aku nak further dentistry jugak. Tapi dengan result yang teruk, memang mustahil lah nak further dentistry kan.

So semalam aku bukak balik link 'Syarat Kemasukan UiTM' Damn.. kenapalah masa aku isi UPU form tahun lepas aku tak nak refer site ni. Actually kalau nak further degree in dentistry boleh from Diploma Mikrobiology, Diploma Teknologi Makmal Perubatan and Diploma Science. Aku ingatkan nak further degree dalam critical course ni through foundation je T___T

Naif gila kan aku nih. Maklumlah, aku tak tahu nak rujuk kat siapa pasal IPTA. Among my family and relatives, aku ni orang kedua yang dapat masuk IPTA after my cousin. Before this she got in matriculation. Lepas matriculation, dia ambil diploma sebab ehm tahu2 lah. My mum taknak aku jadi macam dia, ambil diploma. So aku ambil asasi. Tapi asasi susah. Too many things to catch up in only 3 months. Im not a fast learner.

So today i decided to fill up the form for diploma Disember intake. But parents aku tak tahu aku apply diploma. Ehm tengok rezeki. Kalau dapat diploma, aku tanya pendapat diorang. If aku boleh masuk diploma, aku target nak dekan every sem. Diploma punya span kan lama. So maybe boleh catch up kalau nak bandingkan dengan asasi Sains yang setahun ni T___T

So pengajaran di sini, pilih baik-baik sebelum isi form UPU. Buat reseach dalam-dalam. Dulu aku ada letak Diploma Teknologi Makmal Perubatan dalam list UPU. Tapi tak dapat. Nak buat macam mana kan. Btw aku tak nak terlibat dalam course lelong. Pls, NO.. T___T


24 comments:

  1. diploma tu oke jugak.. sestgh org anggap diploma lekeh x dak apa2.. tpi fikir kan positive, kita start dari bwh, macam2 yg kita dapat..pengalaman buat itu ini..

    ReplyDelete
  2. @Izamir Ridzwan
    yup better start slow2 from end up dpt course yg kte taknak. hmm

    ReplyDelete
  3. i nk bg suggestion pun i x pndai sgt bab2 ni.. tnya lah org2 yg sama cos dgn u.. tp diploma pun ok jugak...

    ReplyDelete
  4. yup diploma ok, same je pun kalau amik dip nti smbung degree so total 5 taun..tp rasenye kalau dis intake mmg dpt kos lelong kot..mcm i dulu time kat mtrx apply dip gak sbb takut result x lepas nt kne tndang, pastu dapat uitm pilihan ke 8..sob sob sob..

    ReplyDelete
  5. @Amirrah Zawani
    i dah buat research psl diploma ni.i mcm minat kat mikrobiology. microbiology kat uitm shah alam tau :)

    ReplyDelete
  6. @Nadia H.
    yeke dis intake dpt course lelong? hmmmmmmmmmm :/

    ReplyDelete
  7. INSYAAllah semge dipermudahkan urusan :)

    ReplyDelete
  8. @Ninie

    choose yg terbaek keh.buad ape yg u mampu.mula dri bwh pon bole ken.jgn jadi mcm ai.ai dah abes dip in networking maseh rasa nyesal.sbb ai xmint network.dulu ai nak apply mascomm tp parents ai xbagi.so ambik je network yg susah..but i'm sure u bole :))

    ReplyDelete
  9. 2 tahun lg spm adik ak.. gegege

    ReplyDelete
  10. @Cik Cici
    aww cici jgn kata cmtu. u dah nak abis sem kan, go on dgn ur study. klu betul2 fokus, msst blh pnye. hmm.. btw i tgh keliru lg ni nak amik diploma ke tak

    ReplyDelete
  11. @PinQib
    heheh gudluck kat ur adik ;D

    ReplyDelete
  12. @suffer8zine
    ape kene mngene? -.-
    huhu tq..

    ReplyDelete
  13. Ch0ose wisely.. N gud luck with ur studies.. :)

    ReplyDelete
  14. Tu lah sy pun sama tk refer2 sape..
    Sekarang sdikit penyesalan..
    tapi jgn risau Ninie u can do it.
    Belajar rajin2 biar jdi dktr gg k (:

    ReplyDelete
  15. @sui nawi
    u pun pnh jd sama mcm i eh?
    hmmmm btw thanks. i'll try my best :)

    ReplyDelete
  16. TERINGAT BALIK ZAMAN DULU3.. KUIKUIKUI





    Ps- SORRY LAMA X LAWAT. BZ N LINE COVERAGE X BAGUIH. HAVE A NICE DAY

    ReplyDelete
  17. @PinQib
    zmn dl2? zmn isi form upu dl?

    ReplyDelete
  18. Kitorang kalau xdapat band 4 and pointer above 3 pun kene serap degree ntah hape hape.
    T__T

    ReplyDelete
  19. @nfdeeda_zubir
    atleast masuk jugak degree. tp kene bekorban minat lah. klu betul2 nak pursue course tu, kene struggle gila2 jwbnye. sy ni skrg br sedar diri. sblm ni main2 :'(

    ReplyDelete
  20. law susah
    T___T
    sangat perlu berkorban.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...