Saturday, November 06, 2010

Virus, Watermark dan Copycat

Sebenarnya macam ni, 2 hari lepas lappy aku kena attack dengan virus. Ni semua gara-gara blogwalking. Aku tak salahkan blog tu, tapi bila aku visit blog tu tiba-tiba muncul pop up. Pop up ni suddenly scan virus yang ada kat lappy aku lepas tu suruh aku download software antivirus tu. Aku yang mula cuak sebab tengok banyak gila virus yang dia trace, terus download benda tu tanpa fikir panjang  T___T  Akhirnya, Tipah tertifu.. Virus tu kejam okeh. Dia block semua website yang aku selalu buka. Contohnya website Melayu Boleh Heh waklu aku nak tengok benda macam tu  T___T  Website yang aku biasa bukak dah tentulah blog. Akibat virus buduh tu, semua server under Google haku tak boleh access. Nama software tu Smart Engine. Kalau ada you guys yang nampak pop up macam ni, just ignore ok?


Luckily, aku dapat juga solution untuk remove virus tu. Thanks a lot pada Ayeem si Ayam kerana berlumus tungkus tolong aku cari video kat Youtube tentang cara nak remove software tu. Ha.. baik kan Ayeem ni? Ko hingat dia pandai melucah je ke kat blog dia? *gerenti Ayeem kembang kempis baca nih. LOL* Tak lupa juga pada abang Randy saya yang sudi bawa saya pinjam wifi Starbucks semata-mata untuk remove virus tu  T___T  Melayang RM 14.20 aku minum Java Chip. Dah lah cawan kecik. Kejam betul.


Seterusnya, kamu tahu apa tu watermark? Er aku pun tak tahu. Aku pun tak tahu kenapa benda tu dipanggil watermark. Watermark ni macam apa-apa tulisan yang korang letak kat gambar korang untuk korang claim bahawa gambar tu milik korang. So nanti tak adalah copycat nak copy gambar tu. Dulu aku malas nak letak watermark ni sebab aku rasa benda tu tak penting. Maklumlah, siapa je nak copy gambar aku. Tapi lepas aku jumpa blog si copycat ni, terus aku create satu watermark untuk gambar-gambar blog aku.


Citt.. hei budak yang berusia 14 tahun yang copy tutorial aku. Ops, i mean AKAK. Macam ni, akak tahu adik ni new in blogsphere dan eager nak kumpul follower. Akak pun mula macam adik jugak. Akak provide tutorial kat blog akak. Tapi kenapa akak boleh je hormat orang dengan provide kredit kat setiap tutorial yang akak pinjam. Kenapa adik tak boleh nak letak credit blog akak kat tutorial yang adik 'pinjam' tu? Dahlah copy tutorial, gambar tutorial tu pun adik copy gambar dari blog akak. Ye, akak tak boleh nak claim gambar tu akak punya. Tapi, pada follower lama akak, dorang tau dik.


So.. sekarang aku tukar gambar pada tutorial tu. Gambar yang sama, tapi dengan tambahan watermark. Hehe.. oh btw sekarang i need to becareful setiap kali nak upload gambar sendiri kat blog. Sebab sekarang dah ada website yang suka curi gambar pompuan cun dan letak kat website tu. Buduh.. hoi aku tahu aku tak cun atau comel. Tapi just in case la kan. Wakaka :p




37 comments:

  1. org yg xde akal memang kejam.hoho gila matikk nyer statement kan.haha.sapa copy u nyer gambar dear meh i dush2 dya.btw ninie dah ley bebebelog balik!suka! :)

    fyi-nnt u akan sedar u ade fake acc fb mcm ai.huhu T_T

    ReplyDelete
  2. kena bhati2 dgn virus tu la...
    nasib baik semua dah ok..
    melayang RM 14 pun takpa lah.. haha!!

    i pun x letak watermark ni..
    risau jugak :/
    apa nama website tu??

    ReplyDelete
  3. @Cik Cici
    huhu yey ninie da blh blogging balik! :D
    huhu btw lantaklah dgn copycat tu. i mls nak pnjgkan cite :/
    btw u dah ade fake acc ke? hehe u cun lah cici.. i mane ade cun.sape je nak buat fake acc i.huhu :D

    ReplyDelete
  4. @Amirrah Zawani
    name website tu gadiscomel.com
    jemput singgah je.wakaka :D
    hmmm seram kot tgk gmbr2 kat situ.tapi i suke :D
    hehe joke2 ;)

    ReplyDelete
  5. saya kena lgi dasyat.. org copy gambar saya then padam watermark saya, letak dia punya watermark plak.. memang c!lak3 la budak tuh..

    ReplyDelete
  6. jgn klik popup xtentu hala ye!

    ReplyDelete
  7. @Izamir Ridzwan
    aiii tu lg kejam.copy gmbr ape?
    btw org cmtu tak yah layan.tu sume nak kejar glamer kat blog dgn copy hak org.

    ReplyDelete
  8. @chentaMAYA
    hehekk baiklah.dah blaja dr kesilapan :D

    ReplyDelete
  9. ala gambar jadual waktu exam.. heheh eh cmna buat @Izamir Ridzwan.. boleh tagged2 plak..

    ReplyDelete
  10. melayu boleh? hekkkk.
    wahhh nice2 :P


    Terkini : Mati disengat tebuan

    ReplyDelete
  11. @Izamir Ridzwan
    nti sy gtau kat fb kat mane sy gune tuto tu :D

    ReplyDelete
  12. @suffer8zine
    my faveret tu melayu boleh.
    3gp pun okeh jugak.wakaka ;D

    ReplyDelete
  13. kalau i , gmbr yg mmg i punya aje letak watermark . kalau ada i cilok2 dr website i tak letak laaa . kdg2 tulis gak kredit bla..bla.. kadang2 tak pun , bergantung la kalau perlu .

    ishk , bahaya jugak tak letak water mark !

    ReplyDelete
  14. @wannurfazrini
    i sbnrnye mls gila kot nk letak watermark.tapi lepas dah jd kes si copycat tu,skrg dah rasa mnyesal sbb tak letak watermark kat gmbr tuto tu :'(

    ReplyDelete
  15. ai kena 2 kali kena dajal cenggitu.stu kat ms.tp fb masa awal2 kmunculan.skang ai asa bdak tu boh gmbr org len kot.huhu.malas kan nak buh watermark.kalau sepuluh gambar,1je ai bubuh.hoho

    ReplyDelete
  16. bahaya betul skrg nih...tenet macam2 loh..

    btw, ninie, jenuh la kite nak bace title sidebar ninie...tulisan die nak sama kaler ngn background die..huhu

    ReplyDelete
  17. @❤NazirahMoktar❤
    tak nmpk eh?huhu okeh2.nti ninie tuka background sidebar :D

    ReplyDelete
  18. @Cik Cici
    hehe org cmtu u jgn lyn cici.nti die akan stop sndr.so chill k dear :D

    ReplyDelete
  19. kadang2 letak kat tepi pun dorang boleh crop..better letak tengah then transparentkan sedikit..

    ReplyDelete
  20. aiyo0omak..kalo zaman belajar dulu giler ngeri dgn virus2 neyh.ade je virus tiap sem...

    ReplyDelete
  21. i ade uat 1st tutorial..duhh!! nyesal plak x letak watermark dlu. i bwu tau la.. x pelah,sape c0py i tgn2kn dia.. hehe.. ^____^

    ReplyDelete
  22. guna la minyak sapi..ahhaa

    ReplyDelete
  23. @Syed Hakimi
    yeke?okeh2 tq for the useful tips :D

    ReplyDelete
  24. @shazlea shayla @ maria
    yeke?hehe awk amik course ape dl? mst terer IT kan?hehe

    ReplyDelete
  25. @Hashira Yusoff
    hehe better letak lah yang.dl i pun pk mcm tu.lagi2 gmbr tuto.rupenye sangkaan i slh.ade jugak la si pentiru kucing nak copy gmbr tu.geram gilaa

    ReplyDelete
  26. @hiro
    hape jadah guna minyak sapi?minyak gamat la bes ;p

    ReplyDelete
  27. haha nama saya ade lah! jap, nak tonggekkan muntot jap. hahaha

    ReplyDelete
  28. Ye kepada budak tu,
    jangan copy Ninie punya..

    Nanti dia gigit..OOo takut

    ReplyDelete
  29. @Ayeem Jemain
    ecehhh malu2 ayam plak dia.tampa kang.hehhhh ;D

    ReplyDelete
  30. @Suey Al zahra
    betul kate u.pd budak tu,hati2!! i nak asah gigi nih.haha :B

    ReplyDelete
  31. jeles nk komen jgk . hohoh .
    sje je nk share link ni .
    because watermark boleh diremovekan .
    try buka link ni untuk yg lebih detail .
    http://murnihati.kayawan.com/?p=1058

    ReplyDelete
  32. xpaham deh..watermark nie xbg owg copy n save gambar ke..cmna nak wat ek..

    ReplyDelete
  33. @Cik Myra96
    yup water mark blh remove. sbb tu ramai letak watermark kt tengah2 gmbr.so copycat tak boleh nak crop watermark tu :)

    ReplyDelete
  34. @hnahdywatermark ni awk letak url blog kat gmbr pun dah cukup.function watermark ni utk elak org copy gmbr kita. means, klu awk tiba2 jmpe gmbr awk kat mana2 website or blog, awk blh claim tu gmbr awk sebab kat gmbr tu dah tertera nama/url blog awk :)

    ReplyDelete
  35. xpaham..cmna nak letak url blog kat gambar? kiranya owg xleh save gambar ek..huhu

    ReplyDelete
  36. @hnahdy
    awk edit je kat paint.awk tulis url blog kat gambar tu.done! hehe xpe,nti lama2 awk akan phm sndr function watermark ni ;)

    ReplyDelete
  37. owh tulis kat pic nma blog ek..pham2.tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...