Wednesday, December 01, 2010

Period Pain Tu PMS Ke?

Tajuk entry ni tak menghalang kaum lelaki untuk baca. So mari-mari. Korang kena jugak tahu pasal ni. manalah tahu kot-kot gf korang terPERIOD masa dating kan, bolehlah korang berlagak gentleman pergi belikan Kotex. Huahuaa :p

Okeh ni cikgu nak ajar nih. First of all, korang biasa dengar kan orang kata PMS? Tahu tak PMS tu apa benda? Jangan korang bantai sebut je sebab PMS tu stand for Pre-menstrual Syndrome. Aku selalu dengar pompuan kata macam ni, "Aku tak puasa hari ni sebab PMS" Ohh PMS tak boleh puasa eh? -.-

PMS ni sindrom yang biasa jadi kat perempuan beberapa hari sebelum datang bulan. Nampak tak? SEBELUM DATANG BULAN, BUKAN SEMASA DATANG BULAN. Dah nama pun pre kan. Paling common, mood swing lah. Sebab tu bila korang tengok perempuan moody semacam, orang akan cop dia, "Nak datang bulanlah tu" -.-

Talking about period pain, hari ni aku terpaksa ponteng kuliah Chemistry sebab period pain menjengah secara tiba-tiba. Cehh.. time ada replacement lecture lah aku punya reproductive system ni buat hal. Actually tak semua girls rasa period pain ni. Aku dulu mana pernah kena. Tapi sejak dua tiga bulan kebelakangan ni, selalu jadi. Sakit dia tak payah ceritalah der. Korang pernah perah baju? Hah lebih kurang macam tulah rasa dia. Rasa macam rahim tu berpusing. Hoho boleh hyperbola lagi tak makcik? -.-

Hehe no. Yang perah baju tu just gambaran macam mana sakitnya period pain ni. Sebenarnya yang menyebabkan sakit tu ialah, sila rujuk gambarajah di bawah:


Can u see the red lining at the V-shaped area? V-shaped area tu lah, bukan yang macam tanduk tu -.- Okeh murid-murid, red lining tu ialah darah. Bila datang bulan, benda tu lah yang orang perempuan akan expel (?) masa period. Tu bila tak mengandung. Kalau mengandung, foetus akan melekat kat kawasan tu. So, tak de lah period. Yay! :B

Sakit masa period tu disebabkan darah kat dinding rahim tu nak tanggal sedikit demi sedikit. Bak kata my teacher dulu, rasa dia macam kau koyak kulit. Pernah rasa? Hah tu lah dia kami orang perempuan ni rasa T___T And... kau bayangkan kalau ada janin melekat kat situ, boleh bayangkan tak betapa seksanya orang yang gugurkan janin tu? Gila kan? So pompuan luar sana, pikir-pikirkan lah eh kalau nak gugurkan kandungan tu, lagi-lagi yang tak sengaja TUTTTT *ops terlanjur suda :p*

Eh panjang pulak entry kali nih dan tiba-tiba jadi cikgu bio. Ekceli nak bagitahu korang aku ponteng kuliah Kimia sebab period pain je. LOLOLOL :D



Jangan marah, nanti kena jual.
Heheh pis!



16 comments:

  1. saya paham cikguu... eh doktorr..

    ReplyDelete
  2. @Ayeem Jemain
    bagus. nti klu ayam awak ade mslh, bawak dtg klinik saya.

    ReplyDelete
  3. i kalo beberapa hari b4 period mmg berangin sikit.. kesian bf selalu kena marah-marah.. =_=

    ReplyDelete
  4. hee mira jrg kene pre,,selalu kene semase ngee ;D

    ReplyDelete
  5. yew..syg..priod pain tu pms..

    ReplyDelete
  6. @Amirrah Zawani
    huk2 klu bf understanding xpe jugak. klu kte berangin, die pun berangin jugak mmg habislah -.-

    ReplyDelete
  7. @twinkle twinkle
    ohh.. huhu mase pre tu jgn berangin sgt tau. hehe

    ReplyDelete
  8. @niniLavender
    yeke? period pain tu rs saket masa kita tgh period. pms tu plak sindrom2 yg kte alami sebelum period. tu from ape yg i tau lah. pape pun klu i slh, thanks for correcting me :)

    ReplyDelete
  9. dinding rahim terkoyak ? owh so selama ni sakit senggugut kerana dinding rahim sedang berkoyak ke ? heeeehhh T__T

    ReplyDelete
  10. bertuah lah bagi mereka yang tak pernah rasa. kamu ada tak pakej sekali dengan mual, loya dan muntah? saya merasa itu.

    ReplyDelete
  11. @wannurfazrini
    adeh bukan koyak betul2. tu sekadaar perumpamaan betapa sakitnye period pain tu T___T
    actually darah tu nak tggl dari dinding rahim tu jeee.. huhuh

    ReplyDelete
  12. @The Nurul
    smpai mual n muntah2? oh so far sy xkene mcm tu lagi. hm teruk gak eh period pain nih T___T

    ReplyDelete
  13. @PinQib
    pms tu macam chupachup. tau x chupa chup? wakaka

    ReplyDelete
  14. eh2..macam taw2 sy gah tuuut..btw,,pnh skali i pms tyme date..so otomatik terbcor.huhu..but he's soo kind to teman i beli-beli suar baru sebab yang lame dah boc**..huhuhu

    ReplyDelete
  15. @mariam surihani
    heheh sweet gila bf u kan. klu bf i la kan, dah jln sebatu agaknye. segan pnye psl -.-'

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...