Saturday, February 20, 2010

akhirnya..aku adalah pemandu

yes,yes,dan yes lagi! akhirnye,aku telah diberi mandat oleh kedua orang tua ku untuk memandu. huhu..helo, i drive agak jauh ok! x men la drive keliling kawasan perumahan je xP
mula2,aku x yakin utk mintak pemisyen kat my dad. adik aku yg tolong sampaikan hasrat hati aku yang aku nak drive. tbe2 my dad bg.pergh! excited gle ni! bapak aku suh aku drive sampai pasar muhibah taman nirwana. dlm 10 menet perjalanan dr pndn indah.slalunye, jalan nak ke sane mmg bz tp hari ni, Allah merahmati aku. kete x banyak,lg2 kat kwsn jmbtn bukit tu. aku paling risau kat c2 la. dah la jalan sempit,curam lak tu. luckily,hari ni jln ok. then sampai sane, alah..nak parking plak masalah. aku xreti nak bajet parking lol~ tpakse lah bapak aku take over.huhu.. tp pape pun,aku agak bangge. satu permulaan yg baik untuk beginner mcm aku ni. fmly aku puji la yg aku ni pandai drive x))
paling x leh blah,adik aku lg suke aku drive instead of my dad. die kate klu my dad drive rase x selamat. huhu.. then pas sarapan, aku diberi mandat lagi utk drive sampai ke carefour wangsa maju.wah..agak jauh tu. tp kerana ke'eager'an aku utk drive, aku terima dgn lapang dade. mase tgh drive tu agak slek jugak. mase kat jln 3 lane, aku g masuk lane kanan. mak aih mengamuk bapak aku. ye ar,lane kanan tu utk lane memotong. nasib baik xbyk kete n kete x laju. klu x ntah ape jadi agaknye aku gn fmly. ntah2 my blog pun sunyi tanpe update nti.huhu.. ;(
setelah 20 menet perjalanan yg meng'thrill'kan family aku, akhirnya kami sampai juga di carefour gn selamat walafiat. Alhamdulillah.. tp,masalah lame berulang kembali. aku x reti masuk parking! damn! mende yg aku aggp paling mudah, rupa2nye adalah sesuatu yg amat sukar bagi aku. haih..nape la dlm syllabus memandu xde ajar parking. i mean,parking yg vertical tu. aku tau, 3 point turn adalah asas utk parking mcm tu.tp........ruang utk 3 point turn tu kan luas,n blaja memandu pun pakai kete kancil.mmg sah2 la senang. budak tadika pun reti wat (haha..menipu. mase aku gn aishah blaja dulu pun da menggelabah control clutch) akhirnye, my dad gak take over. wat mase ni, tu jela alkisah pemanduan aku.nantikan pula kisah aku drive ke kampung halaman nogori sembilan plak pasni.huh..jauh tu. tp,aku akan cube. n anda2 sume doakan la yg terbaik utk hamba..tengs

Tuesday, February 16, 2010

anai- anai oh anai-anai


dlm minggu ni da bape kali aku berperang gn anai2 yg menyerang almari aku dan segale sudut bilik aku.ergh..aku ni pengotor ke?xla..aku ni bkn jenis pengotor cume aku ni jarang nak selongkar sudut2 terdalam bilik aku ni secara lebih mendalam.aku mula 'mengenali' anai2 ni dgn lebih dekat pas aku bersihakan almari.ye ar..baju dlm almari aku tu da belonggok2 da.then,igt nak susun2 baju je.tp...segala nya berubah apabila aku ternampak sarang yg amat menggelikan.rupenye tu maybe sarang lipas kot..so aku pun licinkan la almari aku.fuh berpeluh2 gak la den nak bosih kan eh.ble da puas ati,igt da settle.tp sebaliknye.last week,aku saje2 nak susun rak buku aku kat sebelah almari baju aku tu.n guess what??satu line wane itam yg amat tersusun kedudukannye sedang bermaharajalela di sebalik rak buku tu.pergh!geramnye!kene kemas lagi!wat mase tu,kotak adiah pemberian fazrin mase bday aku da 2% menjadi santapan anai2.nasib baik aku sempat selamatkan.cume yg sedihnye,aku xsempat nak selamatkan koleksi cerpen nukilan aku sendiri yg aku da kumpul sjk form2 dulu.abis berlubang2.Tuhan saje yg tau betapa bengkeknya aku gn anai2 bodo tu.2 hari kemudian,anai2 tu menyerang rak buku aku pula.yg ni lg touching.korang bayangkan la kamus DEWAN yg setebal2 tidak tu pun boleh digegetnye!klu kamus tu aku punye aku x kesa lg.tp ni czn aku pnye!klu die suh ganti,mati aku!dek karana serangan anai2 durjana ni,ade la beberape buku tepaksa aku korbankan.hm..then,aku ubah la kedudukan almari baju gn rak buku aku kesudut yg berlainan plak.namun,anai2 ini semakin naik lemak nampak gayanye..mereka cuba wat sarang barulah pula.haih..aku plak da mule naik lali gn anai2 ni.aku men picit2 je badan dorg.lantak la badan aku nak miang ke,ape ke..lantak lah!yg penting aku puas dpt lepas geram.uhm..mane la aku nak cari racun pembunuh anai2 yg berkesan eh.aku nak bunuh satu keturunan anai2 tu.klu x,ntah ape mende lg la barang aku yg nak digegetnye.adakah laptop aku akan menjadi mangse gegetan mereka yg seterusnya? ;P

Monday, February 15, 2010

cerita kedai roti ;p

hm..baru nak try aktif blogging, da belambak2 post aku anta kan? (belambak ke?) huhu whatever lah kan..at least i hv my own space to merepek,meraban n pape jela yg aku suke nak wat.hari ni sehari suntuk aku dok bace blog org. nak jgk tau kan ape yg bloggers2 tegar ni tulis kat blog dorg. bg aku yg still lost dlm dunie blog ni ley la cari pape idea nak merapu. well..my blog bkn la stylish mane pun n aku xrase ade org yg sudi nak follow (nak wat cmne..x femes la katekan)
pokoknya di sini..aku bosan bangat!! rutin harian aku da jd mcm sorg yg xde life. tu la..last month elok2 da ade keje,aku behenti..skrg menganggur la balik. bercerita tntg kerja ni, aku xtau la same ade aku ni yg xreti nak coop gn org,ataupun aku ni yg tlalu manje.hm.. ok,alkisahnya aku bekerja di sebuah bakery. xde ar femes pun bakery tu.. tokey nye cine.. n mostly pelanggannya cine. aku plak selaku melayu sejati, agak ssh nak communicate gn cine2 ni. it doesn't mean im racist.no,no..aku baik ok. masalahnye di sini,i guess mereka yg xbrape nak baik gn aku. dah la ade sorg dwe customer ni xreti ckp bhse mlayu. haih.. tu kire ok la.. n nasib baik tokey tu hire sorg chinese girl utk accompany aku. klu x,mati!
pastu kan..spt yg kita sedia maklum, org melayu ni mmg la agak kureng dlm maths tp x semua (aku ni blh la dlm kategori ok maths) aku keje sbgai cashier di kedai tu (ai,dr td merapu,skrg br nak gtau ape tugas kat aku bakery tu?) eleh..stakat nak congak harge roti yg brape sen tu x jadi kudis kat aku lah. lg2 klu pkai machine.tutup mate jer! (sumpah menipu!) yg wat aku touching x hingat ni, ade la sorg minah cine ni bli roti byk2,ade la dlm 1 dulang. gn muke ketat gile, die bg aku roti tu n aku pun kire la.. aku men congak je sbb aku tringin gak nak refresh otak aku yg hampir nak bekarat slps 2 bulan abis skola nih. congak punye congak.. "ok miss! rm 11.80" (sory harge aku men hentam.lupe da..tp dlm lingkungan cmtu lah) oleh kerana aku kire tanpe bantuan machine (bkn aku mls nak nak gune. tp anak tokey tu kate,klu pandai congak,total up je trus then br key in harge.cepat sket kerje..) minah cine ni mcm xpuas hati gn harge yg aku kate tu. die kire sendiri n see! betul la aku kire! choy! "rm 11.80 lah!" die kate. "yela,saye kate rm 11.80 la td" reply ku. huh..dgn muke ketat seketat-ketatnye,die bg dwet n pas dpt balance n roti,die trus mendengus (huhu..skema nye ayat) n jeling aku sblm blah.eee!! geramnye! die ingt aku bodoh sgt ke nak mengire ni!! ko ingat ko cine,ko pandai sgt la maths? (maaf2,emo suda. xde unsur2 perkauman keh) hm..tu slh satu point yg wat kan aku fed up keje situ.next point!
peristiwa ni berlaku mase last day aku kerja.n perkare ni la watkan aku btol2 gv up nak cari rezeki kat situ. kisahnye..10 am ialah waktu di mane aku mule bekerje.slalunye time tu aku bz susun roti yg di import dari kilang di kedai sebelah.huhu..penat tau..kebetulan mase tu mesin utk bungkus roti rosak n kerje2 pembungkusan agak terbengkalai. n then,mase aku tgh susun roti, muncul lah sorg aso cine ni.. (nenek cine). die dtg kat aku n trus speaking cine (adekah aku chinese look?pikir2 kan) aku pun mcm "hah??sory saye malay" ble aku kate cmtu, die wat muke n kate sumting yg aku x fahami. tp aku dpt agak die menyumpah2 aku kot.mesti die kate (aku agak je..) " xguna punya melayu.dah tau xreti ckp cine wat pe keje kat cni" Tp aku mcm x touching sgt la mase tu.biarlh..wat pe nak bengang gn org twe.luckily,my tokey pmpuan ade kat c2 n translate kn ape mende yg org twe tu nak.rupenya die nak roti ayam.mase tu,roti ayam x masuk bakery lg. lalu berkejaran la aku ke kilang.sampai je kilang,roti ayam xpack lg. then aku bilang same tokey.tokey kate xpe,masuk je dlm plastik biase.org twe tu nak 1 je.belum sempat aku nak tlg masukkan roti dlm plastik,org twe tu da menapak ke kilang n lagi best,kebetulan tokey laki baru sampai (utk pengetahuan pembace,aku benci gn tokey laki ni.die hot temper).pergh! lg la bes.org twe tu ngadu kat tokey laki tu n on the spot aku dan pekerje2 kilang kene marah.huk aloh glojoh gle doh die tu.tggu la ktorg packing roti jap.kang klu bg cmtu je kang,tau plak mrh.pas sgalenye settle,aku hulurkan roti ayam sebijik kpd aso tu.aku senyum n ucap time kasih.tp die? dok maki2 aku dlm bahase ibunda die plak.cis!!WTH!
huk2..kerana roti ayam sebijik pun blh jd isu utk aku benti kan?huhu..so konklusinye,adekah aku yg xleh time teguran,ataupun org2 sekeliling n dlm bakery tu yg ade masalah jiwe??orait,tu saje dari aku.bye2!


XOXOX

Sunday, February 14, 2010

Perubahan

11 Februari 2008
Hari ini.seorang guru baru telah menggantikan tempat Puan Norma,guru Matematik kelasku yang baru berpindah minggu lepas. Parasnya agak kacak. Namanya Johan Abdullah. Tapi,aku kurang selesa dengan sikapnya yang agak tegas. Baru sahaja masuk ke kelasku,aku menjadi mangsa kemarahannya. Tindakkannya bukan kerana benci,dah memang benar itu slahku. Yalah..yang aku benarkan Naim meniru buku Matematik aku kenapa? Walaupun Cikgu Johan memarahiku,tetapi mukanya tetap tampan. Aku suka pada dirinya ke? Isy..jangan Adi,kau tak sepatutnya meminati kaum sejenis kau. Cukuplah selama ini orang cuma tahu bahawankau memeng ditakdirkan lembut. Jadi,tak usahlah kau burukkan lagi keadaan Cikgu Johan pun tentu akan meluat nanti.


Adi berhenti mencoret luahan hatinya di permukaan kertas bergaris itu. Dia mengeluh. Di ruang matanya terbayang-bayang akan wajah kacak guru baru yang bernama Johan. Perlahan-lahan diari merah jambu miliknya ditutup dan disimpan di dalam laci.adi menuju ke cermin lalu diamati wajahnya. Adi memang ditakdirkan memiliki rupa paras yang comel. Wajahnya cerah dan licin manakala bulu matanya cantik melentik. Disebabkan wajahnya,dia dipulaukan oleh pelajar lelaki dan dia lebih senang bergaul dengan pelajar perempuan sejak dia kecil lagi. Akibatnya,Adi secara tidak sengaja memiliki sifat seorang perempuan. Tutur katanya lembut dan hatinya begitu sensitif. Ibu bapanya tidak mampu berbuat apa-apa melainkan menasihati Adi supaya hatinya tidak terpaut kepada kaum sejenisnya. Walau bagaimanapun,hatinya kini mungkin telah 'dicuri' oleh Cikgu Johan. Kini Adi semakin buntu.

* * * *


20 Februari 2008
Rasa kasih luar biasaku terhadap cikgu semakin menebal! Kenapa hari ini cikgu tidak memarahiku? Aku telah melakukan kesilapan yang palig besar dan Cikgu Johan sebagai guru disiplin harus mengambil tindakan tegas tehadapku. Bukannya menasihatiku dengan tutur kata yang amat lembut. Kini,aku semakin cair. Atau mungkinkah Cikgu Johan turut...



Pap! Diari merah jambu itu segera ditutup dan Adi beristighfar panjang. Ya Allah, Kau sedarkanlah aku daripada terus hanyut dengan peraaan terlarangku ini. Serta-merta,fikirannya terbayang peristiwa yang berlaku di sekolah siang tadi.

Spotcheck diadakan pada awal pagi Khamis itu. Semua pelajar yang gagal mematuhi etika berpakaian akan ditahan. bagi Adi,kesalahannya adalah lebih berat iaitu membentuk alis mata dengan sengaja. Dia merupakan pelajar lelaki yang agak 'istimewa' dibandingkan dengan pelajar lelaki lain. Kebetulan pula, Cikgu Johan merupakan salah seorang guru disiplin. Maka, Cikgu Johan memohon agar Adi diletakkan di bawah pengawasannya. Semasa di bilik disiplin,sifat Cikgu Johan amat berbeza apabila mengajar di kelas. Jika di kelas,tingkah lakunya sentiasa tegas namun,sewaktu berhadapan secara personal di hadapan Adi,kata-katanya sentiasa lembut. masih terngiang-ngiang di gegendang telinga Adi akan pesanan guru muda itu,"Saya tahu awak tak suka kalau saya meninggikan suara pada awak kan?Awak pelajar istimewa bagi saya, Adi.Saya tak sanggup hendak memarahi awk kerana saya tahu hati awak amat sensiif. Jadi,boleh awak berikan kerjasama pada saya? Saya mahu awak berubah. Saya tak amhu lihat awak cuba untuk menyerupai perempuan. Bolehkan?"

Adi tersentak.Dia berfikir berkali-kali. Cikgu Johan menasihatiku dengan lembut supaya aku tidak terus hanyut dalam arus songsang ini. Tetapi kenapa fikiranku terlalu cepat menyimpul hipotesis bahawa Cikgu Johan turut sukakan aku seperti mana aku sukakan dirinya?

* * * *

Adi memarkir mobilnya di luar kawasan sekolah yang telah banyak mengubah hidupnya. Sebaik sahaja dia melangkah keluar,matanya terarah pada sekitar blok bangunan sekolah itu. Sepuluh tahun telah berlalu. Namun keadaan sekolah masih aman dan tenang seperti dulu. Adi menapak ke dalam kawasan sekolah manakala anak kecil di sisinya terkial-kial menurut langkah si bapa. Adi berjalan melewati blok bangunan. Tujuannya hanya satu. Dia ingin bertemu dengan Cikgu Johan yang telah banyak menabur bakti kepadanya. Ketika berjalan berhampiran padang,fikirannya mula menayangkan kembali kenangannya bersama Cikgu Johan. Di padang itulah di mana Cikgu Johan sering melatih Adi bersukan untuk memantapkan staminanya. Aktiviti sukan seolah-olah sudah menjadi rutin mingguan yang wajib bagi Adi. Pada asalnya Adi memang cukup benci dengan aktiviti yang melibatkan tenaga.Adi rimas dengan keadaan itu. Namun, Cikgu Johan tetap memaksanya. Adi mengambil masa selama dua bulan untuk menyesuaikan diri. Walau bagaimanapun,setelah Adi perasan akan perubahan yang berlaku pada fizikal dan dirinya,dia mula menghargai segala usaha yanag telah Cikgu Johan lakukan untuknya.


Tiba-tiba matanya terarah pada seorang guru lelaki yang tinggi dan berkulit hitam manis sedang berdiri di tepi padang dengan berpakaian sukan.. Mungkin beliau sedang menunggu para pelajarnya. Adi segera mendukung anaknya dan cepat-cepat menuju ke arah guru itu. "Cikgu Johan?" sapanya sebaik sahaja tiba. "Ya saya," Guru itu menoleh. Anak kecil itu diturunkan dan Adi segera memeluk guru yang dirinduinyaCI itu. "Cikgu,ini saya, Adi Zulfakar" Cikgu Johan meleraikan pelukan. Matanya terarah pada wajah Adi. Mungkin mencari persamaan antara Adi yang dulu dan sekarang. Namun,gagal. Paras wajah Adi yang cerah dan berwajah keanak-anakan suatu ketika dahulu telah gelap dan wajahnya tampak yakin dan tegas. Lengannya pula timbul urat-urat yang menyerlahkan ciri-ciri kelakiannya. "Adi! Kau dah berubah!" kata Cikgu Johan. Kali ini dia menarik bekas pelajarnya itu dalam pelukannya. Anak kecil di tepi terpinga-pinga melihat situasi itu lalu merengek minta didukung. "Cikgu,pekenalkan ini anak saya,Mohd Farid" Cikgu Johan tersenyum memandang anak kecil itu. Wajahnya comel saling tak tumpah wajah bapanya."MasyaAllah..kamu benar-benar berubah, Adi.Saya hampir tak kenal kamu. Saya gembira melihat kamu kini," kata Cikgu Johan. "Oh ya,kamu bekerja apa sekarang?" "Saya berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia. Sekarang saya berpangkat Leftenan Koperal Muda." jawab Adi dengan penuh rasa rendah diri.Cikgu Johan berasa sebak. Usahanya melatih Adi dulu ternyata tidak sia-sia. Adi dapat mengesan perubahan wajah gurunya lalu tangan kanan gurunya dicapai dan dikucup penuh hormat. "Terima kasih cikgu. Kerana cikgu,saya berjaya menjadi insan yang berbakti kepada negara. Saya tidak mampu hendak membalas segala jasa yang telah cikgu curahkan pada saya," ucap Adi luhur. Cikgu Johan tersenyum. "Kejayaan kamu sekarang sudah cukup bermakna bagi saya, Adi. Saya bangga dengan kamu. Tahniah saya ucapkan," Adi mengangguk. Dia amat bersyukur kerana Allah masih memberi peluang padanya untuk bertemu semula dengan guru yang telah banyak berbakti kepadanya.



p/s: ni la cerpen aku yg pnh kne tendang mase ptandingan cerpen peringkat kebangsaan dl.huhu..teruk kan?? ;))

XOXOX
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...