Saturday, December 31, 2011

Karma: Part 3


Karma: Part 2

Kelas tuisyen untuk hari itu tamat pada pukul 5.30 petang. Seperti biasa, Fiziyana terpaksa menapak untuk pulang ke rumahnya yang agak berhampiran dengan pusat tuisyen itu. Setelah mengucap selamat tinggal kepada sahabat baiknya Mimi, Fiziyana mula mengatur langkah. Tidak sampai seratus meter dia melangkah, tiba-tiba namanya disapa seseorang.

“Fizi!” Fiziyana menoleh dan alangkah terkejutnya dia apabila mendapati Irfan sedang berlari-lari anak mengekorinya. Dada Fiziyana kembali berdebar kencang namun cuba dikawalnya agar tidak disedari Irfan.

“Oh awak rupanya..Hai ” Fiziyana mengukir tersenyum.

“Balik sorang je?” Tanya Irfan. Fiziyana angguk. “Awak memang selalu balik jalan kaki eh? Tak takut ke?” tiba-tiba, Irfan menjadi seorang yang peramah pula hari itu. Sedangkan selama ini Irfan memang dikenali sebagai lelaki yang tidak banyak cakap dan lokek dengan senyuman .

“Takde lah.. Mana ada takut. Dah biasa pun..” jawab Fiziyana. Dia dapat merasakan wajahnya panas. Nada suaranya pun seakan bergetar sedikit.

“Awak malu dengan saya eh?” telah Irfan. Dia seakan-akan dapat membaca sikap Fiziyana itu.

“Eh! Tak lah! Mana ada saya malu dengan awak. Saya cuma pelik je dengan sikap awak ni,”

“Pelik? Kenapa? Pelik sebab saya tiba-tiba je tegur awak?” Irfan yang bertanya,dan Irfan sendiri yang menjawabnya. Fiziyana tiba-tiba terasa lucu lalu dia ketawa mengekek. “La..kelakar sangat ke saya ni?” Irfan pelik dengan sikap Fiziyana.

“Awak ni kelakarlah. Awak tanya,then awak sendiri jawab. Tapi memang betul pun jawapan awak tu. Saya pelik kenapa awak tiba-tiba berani tegur saya. Selama ni kan awak sombong,”

Irfan terkedu mendengar kata-kata Fiziyana yang telus itu. Memang Irfan mengaku. Dia bukan jenis yang banyak cakap. Dia lelaki yang ‘cool’. Namun kebelakangan ini, Irfan berasa pelik dengan perasaannya. Hatinya meronta-ronta untuk mendekati Fiziyana. Semenjak Fiziyana mendaftar ke tempat tuisyen itu, Irfan seakan-akan bersemangat untuk menghadiri setiap kelas. Dia ingin memerhatikan Fiziyana. Daripada pengamatannya, Fiziyana juga bukan jenis yang banyak cakap sepertinya. Namun, Fiziyana dilihat mesra dengan Mimi.

“Mimi tu kawan baik awak ke?” Pertanyaan Irfan itu membuatkan Fiziyana berasa agak cemburu. Adakah Irfan mendekatinya hanya kerana ingin mempergunakannya untuk memikat Mimi?

“A’ah, dia kawan sekolah saya. Kenapa? Awak minat dengan Mimi eh?” Fiziyana serkap jarang. Irfan tunduk sambil tersenyum. Nampaknya nada suara Fiziyana agak keras. Irfan tahu, Fiziyana cemburu. Irfan mengeleng-geleng. Kemudian dia merenung mata Fiziyana. Fiziyana seakan-akan terpukau dengan pandangan itu. Kalaulah Danny yang merenungnya ketika itu..

“Awak janganlah salah anggap. Saya tak berminat dengan Mimi. Tapi saya berminat dengan awak.” Fiziyana seakan-akan mahu pengsan apabila mendengar bait-bait kata Irfan itu. Bermimpikah dia? Fiziyana memandang Irfan tanpa kerdip.

“Awak ni nak main-mainkan saya ke? Kalau niat awak nak main-mainkan saya, sorry lah.. awak silap orang.” Pengalamannya berhadapan dengan Danny semalam membuatkan Fiziyana semakin berhati-hati dengan perasaannya.

Irfan tidak mudah melatah dengan respon Fiziyana itu. “ Fizi, saya memang tak ada hati langsung pada Mimi. Saya tanya sebab saya curious kenapa awak rapat dengan Mimi berbanding rakan-rakan yang lain. Tu saja..” Air wajah Irfan tampak tenang seperti biasa namun getar hatinya, Tuhan sahaja yang tahu. Dia tidak mahu mendengar Fiziyana berkata tidak apabila mendengar luahan hatinya nanti.

Fiziyana tidak memberi apa-apa respon. Hati Irfan semakin gundah. Hati Fiziyana harus dimenanginya. Dia sudah penat menanggung rindu pada gadis itu. Siang malam dia tidak lena tidur kerana bayangan Fiziyana sentiasa datang menemani. Dah lah waktu untuk Irfan bertemu Fiziyana agak terhad. Mereka hanya dapat bersemuka hanya apabila ada kelas tuisyen sahaja memandangkan mereka berlainan sekolah dan jadual tuisyen mereka hanya 3 kali seminggu.

“Fizi..” perlahan sahaja suara Irfan. Tangannya cuba meraih tangan Fiziyana namun gadis itu pantas melarikan tangannya. Nampaknya Fiziyana bukan jenis perempuan yang senang di sentuh seperti kebanyakan perempuan yang dikenalinya. “Saya benar-benar sukakan awak. Saya dah lama perhatikan awak. Sejak awak mula melangkah ke tempat tuisyen tu, awak dah mula mencuri hati saya,” tulus ucapan Irfan itu.

Namun Fiziyana agak ragu-ragu. Fiziyana gusar Irfan akan merosakkannya seandainya dia menjadi milik Irfan nanti. Irfan berbeza dengan Danny. Wajah Danny lebih kepada keanak-anakan dan wajahnya itu yang membuatkan Danny tampak innocent. Tetapi Irfan, wajahnya seperti remaja tipikal yang berusia 17 tahun. Penampilannya juga menggambarkan bahawa Irfan agak sosial.

“ Saya tahu,awak berat hati nak terima saya sebab awak takut saya akan rosakkan awak kan?” Irfan cuba menduga. Irfan sedar, gadis yang berjaya mencuri hatinya kali ini bukan gadis yang biasa ditemuinya. Fiziyana yang diperhatikannya selama ini ialah Fiziyana yang manja dan minta dilindungi. Lihat sahaja di tempat tuisyen, Fiziyana kelihatan manja dengan Mimi. Lengan Mimi sentiasa menjadi tempat untuknya bersandar dan apabila Fiziyana mengalami sebarang kesulitan di tempat tuisyen, Fiziyana senang merujuk kepada Mimi. Tambahan pula, Mimi memang mempunyai sikap melindungi Fiziyana. Apabila Fiziyana diejek oleh rakan yang lain kerana kekurangan fizikalnya, Mimi yang akan membidas ejekan itu.

“Jawablah Fizi,saya terima apa sahaja jawapan yang keluar dari mulut awak,” Irfan masih setia memujuk. Fiziyana menghela nafas panjang. Kalaulah Danny yang berada di hadapannya ketika itu,dengan senang hati Fiziyana menerima ‘lamaran’ tersebut.

“Ok..pertama sekali,saya nak minta maaf. Saya memang suka pada awak Irfan, tapi saya rasa kita terlalu banyak beza. Saya tak pandai bergaya seperti perempuan lain. Saya tak cantik. Saya takut kalau kawan-kawan awak perli awak couple dengan budak nerd macam saya ni” Fiziyana meluahkan segala apa yang terbuku dihatinya sejak tadi. Dia cuba menyusun kata-kata agar hati Irfan tidak terguris.

“La..kenapa itu yang awak fikirkan. Saya tak pandang gaya apa semua. Awak lain daripada perempuan yang saya pernah kenal dan itu yang buatkan saya jatuh hati pada awak. Berilah peluang pada saya Fizi. Saya janji akan bahagiakan awak,” janji Irfan bersungguh-sungguh. Fiziyana terharu mendengarnya. Irfan dan Danny begitu jauh beza. Irfan kelihatan jujur meluahkan rasa hatinya manakala Danny hanya tahu menyakitkan hatinya sahaja.

Setelah 15 minit berjalan,akhirnya mereka sampai di kawasan kediaman Fiziyana. Tanpa mereka sedari, rupa-rupanya Irfan telah menemaninya pulang sedari tadi. “ Tak perasan pula saya yang awak dah temankan saya sampai sini. Thanks Irfan..” ucap Fiziyana. Dia seakan-akan tidak mengendahkan pemintaaan hati Irfan itu.

“Fizi,awak masih tak boleh terima saya?” Irfan masih enggan mengalah. Fiziyana tersenyum memandang Irfan. Dia telah membuat keputusannya. Antara Danny dan Irfan, siapa yang berjaya merebut hatinya terlebih dahulu.

“ Irfan,saya harap awak positif dengan jawapan yang akan saya beri nanti. Menunggu bukan bermaksud awak kalah tapi saya nak menguji sejauh mana dan sampai bila awak sanggup tunggu saya. Jadi..beri saya masa ya. Saya pun sukakan awak. Tapi saya tak pasti sejauh mana perasaan saya pada awak,” kata Fiziyana.

Irfan mengangguk. Dia faham dengan keadaan Fiziyana dan dia enggan terlalu mendesak. Bukankah mendesak itu merimaskan? “Ok,saya faham. Saya harap awak terima saya sebab saya betul-betul ikhlas sayangkan awak. Jumpa awak esok. Bye.. take care” ucap Irfan. Wajahnya tenang dan cool seperti biasa. Fiziyana tersenyum sendiri.

Karma: Part 4


Sepanjang 19 Tahun


Tahun 2011 merupakan tahun terakhir umur aku perpangkal 1. Bukan umur 1 tahun lah. Maksud aku 2011 tahun akhir umur ittew belas-belas. Ahad ni umur ittew dah masuk pangkal 2. Kalau ikut logik, dah layak kahwin *angkat2 kening*. Tapi macam mana nak kahwin kalau perangai masih macam kanak-kanak. Adik aku sibuk minum vitagen, aku pun sibuk nak vitagen. Sampai orang tak boleh beza mana satu kakak, mana satu adik. Eh over pulak.

Ni entry bergambar sebenarnya. Ada 11 gambar semua sekali. Start dari zaman ittew darjah 4 hingus meleleh sampai la zaman ittew pandai sedut hingus kat unibersiti. Hihi.. maaf metafora benar entry kali ini -.-'

Masa darjah 4. Kite pengawas do masa sekolah rendah dl.
Sila takut sekarang :B

Masa form 3. Zaman nakal.
Pernah curik ph bla3. Lupa kejap pernah jd pengawas suatu ketika dl :p

Bersama calon suami.
Eh bkn. Sape ntah dia ni. Xkenal ;p

Jejejeng.. Muka suci je. Calon finalis Gadis Melayu.

Sebelum masuk asasi. Yg tengah tu form 6 je mampu.
Haha eh skrg dia dah nak habis sem OM :B

Bekas rakan seperjuangan sekolah rndh
dan masa asasi dulu. Ni bergambar sblm msk asasi ;)

Yaa.. ni asasi di Puncak Alam.
Zaman kegemilangan saya :D Apa yg gemilang ntah -.-

Boleh berangan jd doktor. Ko hade?

Last gathering sebelum masing2 membawa diri :(

Hello Shah Alam :D
Hello degree life!

January ni habis sem 1. 5 more sems to go!
Doakan ittew ye tawan-tawan :B


P/s: Aku rasa tahun 2011 tahun paling mencabar buat aku. Semoga tahun 2012 menjanjikan kebahagiaan buat aku. Kalau ada yang masuk meminang pun orait jugak. Errr?? ⊙_☉


Friday, December 30, 2011

Karma: Part 2


Karma: Part 1

Fiziyana memandang sekelilingnya. Rakan-rakannya di dalam bilik kecil yang berhawa dingin itu tekun mendengar setiap butir maklumat yang disampaikan oleh guru Biologi di Pusat Tuisyen Cemerlang itu. Fiziyana menguap. Keadaan yang nyaman dalam bilik itu menyebabkan matanya semakin layu. Bila-bila masa sahaja dia boleh melayang ke alam mimpi. Dia jadi begitu kerana telah semalaman dia enggan melelapkan mata. Ini kerana fikirannya masih terbayang-bayang akan pertemuannya dengan Danny di sekolah tengah hari semalam . Penolakan Danny yang terlalu pantas itu mengejutkannya dan dia sukar menerima. Tak guna punya Danny! Kau ingat kau hot sangat lah?Eleh..ramai lagilah lelaki yang boleh aku goda! Huh!

Fiziyana memandang ke bahagian kiri bilik itu. Seorang pelajar lelaki yang kelihatan santai sedang menyandar di dinding sambil memandang Fiziyana. Dia seperti Fiziyana juga. Fikirannya tidak seratus peratus berada di bilik itu. Fiziyana cepat-cepat melarikan pandangannya setelah sedar dirnya diperhatikan. Isy..apahal mamat ni? Dia pandang aku ke? Dada Fiziyana seakan berdegup kencang. Dupdap,dupdap.. Fiziyana menoleh lagi untuk mendapatkan kepastian. Sungguh! Lelaki itu memandangnya. Lelaki itu mengukir senyuman ‘mahal’nya kepada Fiziyana. Isy..buang tabiat ke dia ni? Selama ni muka bukan main ketat lagi. Nak bergurau dengan budak-budak kat sini pun jauh sekali.

Fiziyana membalas senyuman lelaki itu kemudian Fiziyana kembali memandang hadapan. Dia seakan sudah segar daripada layunya setelah bermain mata dengan lelaki berwajah ketat bernama Irfan itu. Memang Fiziyana mengaku, ketika Fiziyana mula-mula mendaftar di pusat tuisyen itu, hatinya seakan-akan berminat dengan lelaki itu kerana dia merupakan antara pelajar terhensem di situ.Hehe..

Namun,perasaan suka terhadap Irfan itu segera ditepis kerana Fiziyana telah membuka ruang hatinya hanya untuk Danny seorang. Apabila Fiziyana berjaya menawan cinta Danny,dia nekad untuk setia dengan Danny sahaja. Ini kerana,kini baru Fiziyana merasa betapa peritnya mengejar cinta orang yang dia minati.

Selain faktor cintanya pada Danny, Fiziyana juga ada sebab kedua mengapa perasaan sukanya pada Irfan harus dibuang jauh-jauh. Kalau dilihat dari segi penampilan Irfan, Fiziyana dapat membuat kesimpulan bahawa Irfan mungkin merupakan lelaki yang gemar bersosial sedangkan Fiziyana hanyalah seorang gadis ‘nerd’. Jadi,agak mustahil Irfan akan menaruh hati padanya.

Namun, sejak dua hari itu, keadaan seakan-akan sudah terbalik. Danny menolak Fiziyana mentah-mentah sedangkan Irfan pula,mula menunjukkan minat padanya. Hisy..pening la pula kepala aku ni.

Karma: Part 3


Thursday, December 29, 2011

1st Fanfic


Holaa.. ni page khas untuk my fanfic. Tajuk fanfic ni, KARMA. Kenapa 'Karma'? Yeah I know, tak ada istilah karma dalam Islam. Tapi bila kita dengar perkataan tu, orang akan terfikir 'what goes around comes around' kan? Itulah yang cuba aku sampaikan dalam cerita ni.

Latar cerita ni aku ambil latar persekolahan. So maybe senang korang nak gambarkan. Minta maaf kalau membosankan. Hope you guys can drop any comment so that I can improve my writing. Lama tak menulis ni. Rasa kejung (baca: kejang) tangan dan kepala. Haha.. So here goes:

Karma: Part 1
Karma: Part 2
Karma: Part 3
Karma: Part 4
Karma: Part 5


Iklan: Nak rambut yang khelassss uollss sempena tahun baru? Jangan risau, ni salon professional yang conduct. Gerenti tak menyesal. Meh CLICK SINI untuk cekidaut!


Musim Fanfic Ke Sekarang Ni?


Sekarang aku perasan, trend fanfiction dah mula menular dalam arena blog ni. Ececeh.. arena uols. Kelas entry I kali nih :p  Aku perasan pasal fanfiction ni dari blog ThePinkGajahStory. Mula-mula blur jugak, hape kebende fanfic tu? Kemudian diikuti pula dengan English fanfic dari adik Nazihah Anuar. Fanfic dia full english. Rasa inferior bila baca sebab aku sendiri tak mampu nak menulis cerita yang power macam tu :(

So mengambil kesempatan di musim fanfic ni, wa pun nak jugak ah tayang wa punya kepoweran menulis kan. Tapi wa punya cerpen atau novel (?) ni dah kepam. Aku pernah submit cerpen ni kat website Penulisan2u. Hasilnya, dapat 12 komen yang membina. Woot2~ Tapi tu kali pertama dan terakhir aku submit kot. Kebanyakan hasil penulisan aku semua atas kertas dan kertas tu semuaaaa dah kena makan anai-anai. Phuih.. Softcopy pulak, ada kat laptop sebelum ni. Dan laptop tu dah rosak. Sedih bukan? -.-'

Bawah ni antara komen dari pembaca cerpen aku kat Penulisan2u. Ni serius dorang yang taip. Kite tak tak tipu.. Nampak tak muka suci ni?? Oh ya, nama pena aku kat situ Stilleto. "Kenapa Stilleto, bukan Ninie?" Er.. takpe, baca je komen bawah ni:





p/s: Bukan menunjuk tau.. Aku rasa aku nak publish cerpen tu kat blog ni part by part. Tu pun kalau ada yang curious nak baca. Btw, ni cerpen masa aku zaman sekolah dulu. Target reader umur 13-17 tahun. Tapi don't worry, cara penulisan adalah matang. Tak ada ayat pelat eww eww. So macam mana? Berminat? *kelip2 mata

Wednesday, December 28, 2011

Fibox, New Solution to Shoutmix



Sebelum ni macam tekad sangat taknak letak shoutbox kat blog sebab kononnya malas nak sign up cbox. Well, memang I malas nak sign up cbox pun sebab cbox tak lawa dan features dia tak berapa menarik. Huhu jujur sangat ni. Tapi bila tak ada shoutbox, rasa macam sunyi je blog ni. Rasa macam tak ada siapa singgah dan mula feeling #foreveralone. Maka, untuk elak blog gersang sunyi, aku letak jugak shoutbox. Tapi bukan cbox, but it is fibox

Fibox ni dia still beta lagi. So ko tak payah nak mengada tukar warna dia apa semua sebab bila korang sign up, kat dashboard fibox korang cuma akan ada code fibox seketoi tu ja.. Maklumlah, beta lagi. Nak benda free haruslah berkorban gittew. Phui!

Aku rasa fibox ni orang Malaysia yang buat kot? Sebab aku tengok yang busy pungpang-pungpang kat interface dia semua meleis (?) Aku malas nak mencemar duli chat kat situ. Sekadar memerhati. Itew kan pemalu :B So far, aku rasa fibox ni better lagi dari shoutmix sebab: 

Kalau shoutmix, korang kena up dari free ke premium untuk dapat feature 'online user' tu kan? Tapi fibox, semua user boleh merasa. 

Tang smiley, smiley dia macam YM. Means boleh gerak-gerak. Apa? Tak pernah guna YM? Reti skype je? Finee.. wa tak ada skype *tacing*

Kat fibox ni boleh letak gambar sendiri tau! Sukalah tu boleh capub kat shoutbox pulak lepas ni. Hihihi..

Fibox ni loading dia laju. Korang tak payah nak refresh blog setiap kali nak tengok message baru.

So apa tunggu lagi? Jom la try fibox pulak. Yang penting, service freeeeeeeee~

p/s: Aku tahu pasal fibox ni lepas blogwalking kat blog INI. Hehe arigato.. :D


Monday, December 26, 2011

Harapan 2012





Aku dah deactivate FB dengan harapan aku tak lagi sakit mata dan sakit hati dengan benda yang tak sepatutnya. Aku mengaku, tahun 2011 bukan tahun yang mudah bagi aku. Banyak sangat kesakitan yang aku alami. Terlalu banyak untuk aku list kan di sini. Syukur pada Allah, Allah masih sayangkan aku. Dia jauhkan aku dari perkara yang bukan-bukan. 

Aku akan tebus kesilapan 2011 ni pada tahun 2012. Aku tak akan sia-sia kan peluang pengajian kat UiTM Shah Alam ni. Aku tahu, ramai kat luar sana yang pandang rendah dengan aku termasuk saudara mara aku. Dorang semua sangka aku akan jadi doktor berdasarkan result SPM aku yang flying colours dulu tu. Tapi sebab kelalaian aku dan sebab terlalu ikutkan emosi masa asasi dulu, aku rosakkan masa depan dan harapan keluarga aku. Aku tak dapat jadi orang pertama dalam keluarga yang berjaya jadi doktor. 

It's ok Anis. Kau masih ada keluarga kau sebagai tulang belakang. Kuatkan semangat, kentalkan hati. Aku tak nak ulang lagi kesilapan 2011. Semoga Allah permudahkan. Amin..

Friday, December 16, 2011

Blog Ini Sudah Tiada Shoutbox

Aku baru tahu yang next year, shoutmix will no longer offering free service. Haiyo sekarang semua benda pun nak bayar ke? Aku usha plan dia, paling murah $0.99. Berapa ek kalau convert Malaysian currency? Huhu aku malaslah nak bayar untuk benda remeh cenggini. Shoutmix aku bukan banyak sangat orang tinggal footprints. Banyak spam je. Aku benci kot dengan message spam ni -.-'

Ye, selain shoutmix ada alternative shoutbox lain macam cbox. Tapi aku tak berapa gemar cbox. Sebelum ni aku ada account cbox. Tapi dah lupa password. Zz.. Sekarang blog ni dah tak ada shoutbox. Shoutmix aku dah permanently delete dan aku dah malas nak sign up apa-apa shoutbox. Bagi aku shoutbox ni more to accesories blog je. Heh yeke? ^^v

Sebelum aku delete shoutmix tu, sempat jugaklah printscreen something.

Ko hade?? Takde kan? HAHAHA #kbai

p/s: Lagi bagus kalau lepas ni FB pun kena bayar. Kurang sikit gejala2 curang kat FB. Wek

Monday, December 05, 2011

Talking To The Moon




I know you're somewhere out there
Somewhere far away
I want you back
I want you back
My neighbors think
I'm crazy
But they don't understand
You're all I have
You're all I have

Chorus:

At night when the stars
light up my room
I sit by myself

Talking to the Moon
Try to get to You
In hopes you're on
the other side
Talking to me too
Or am I a fool
who sits alone
Talking to the moon

I'm feeling like I'm famous
The talk of the town
They say
I've gone mad
Yeah
I've gone mad
But they don't know
what I know

Cause when the
sun goes down
someone's talking back
Yeah
They're talking back

At night when the stars
light up my room
I sit by myself
Talking to the Moon
Try to get to You
In hopes you're on
the other side
Talking to me too
Or am I a fool
who sits alone
Talking to the moon

Ahh Ahh,
Ahh Ahh,

Do you ever hear me calling?
Cause every night
I'm talking to the moon
Still trying to get to you

In hopes you're on
the other side
Talking to me too
Or am I a fool
who sits alone
Talking to the moon

I know you're somewhere out there
Somewhere far away


This is the song that can calm me down :)

Friday, December 02, 2011

Untuk Kali Keberapa


Ya Allah, kenapa susah sangat untuk dia sayang aku. Kenapa begini sekali kau uji aku. Kau bagi aku bahagia, tapi bahagia tu tak kekal. Hati dia tak pernah tetap pada aku. Ya Allah, aku tahu permintaanku ini salah. Tapi Kau tunjukkanlah pada dia kesakitan yang selama ini aku tanggung sebab perbuatan dia padaku. Buatkan dia sedar dan menyesal bahawa pilihan dia adalah salah. Ya Allah, seandainya ini benar-benar berlaku, aku sentiasa bersedia untuk terima dia kembali, tapi dengan syarat hati dia bebas dari perempuan tu. Ya Allah, aku buntu. Tunjukkanlah padaku jalan yang perlu aku lalui sekarang. Adakah terus lepaskan dia, ataupun terus berharap. Tolonglah aku ya Allah. Sesungguhnya hanya Kau yang tahu apa yang terbaik untuk hambaMu.

p/s: I hope he read this. To readers, sorry kalau semakkan dashboard korang dengan benda mengarut ni. Pray for me so that I can move on without him. Thanks :)

Wednesday, November 30, 2011

#cancer



Selama ni aku tak percaya dengan horoskop. Tapi bila baca tweet dari ForTheCancers ni, aku rasa "OMG kenapa semua sama macam perangai aku ni? :O"  Kebanyakannya sama lah. Ada jugak yang tak sama. Aishh kalau semua nak sama je, susahlah. Takkanlah 1 juta orang zodiak cancer, so 1 juta tu perangai sama. Creepy pulak :/  Berdasarkan apa aku baca, cancer padan dengan Capricorn ke Scorpio entah. Bab jodoh ni, aku tak percaya :p Bawah ni aku printscreen criteria cancer yang ada pada diri aku. Hehe anda pula bagaimana? :D


 
Betul. Aku agak susah nak ingat bila baca. Tapi aku senang ingat bila tengok orang buat sesuatu benda tu. Contohnya, aku boleh ingat steps untuk solve soalan maths bila aku tengok member aku jawap soalan tu. Err tapi bila lecturer tulis kat depan, kenapa aku payah nak ingat? -.-'


Sangat betul. Aku bukannya tak suka bergaul dengan orang. Tapi aku tak reti nak blend bila aku dalam satu kumpulan yang ramai. Sebab tu aku prefer diam je  T__T


Betul jugak. Hehe kalau baca horoskop Cancer, kitorang ni memang jenis emotional. Tapi emotional kitorang tak de lah terlalu menunjuk. Aku memang jenis senang sentap. Tapi aku simpan dalam hati. Bila marah, aku tak sound orang tu. Tapi ekspresi muka aku menunjukkan segalanya. Sengihlah macam mana pun, muka tetap kelat jugak. Sama jugak bila aku tengah sedih. Tapi kalau tak tahan sangat, bocor jugak tangki air mata ni  :3


Cancer memang terkenal sebagai pengota janji. Haha LOL. Seingat aku, bila aku janji dengan orang aku memang akan tunaikan. Eh betul ke? Anda rasa bagaimana? :p


Patutlah aku suka buat kerja sendiri. Rupanya horoskop aku benci projek berkumpulan. Biasanya kalau ada apa-apa group assignment aku lagi suka start dulu. Aku akan cari info dan buat draf. Selanjutnya baru aku serahkan kat group member untuk continue the rest. Hm macam selfish je ek?

Monday, November 28, 2011

You Left Me Without Any Reason

Sekarang saya suka tidur sebab tu lah satu-satunya masa saya dapat jumpa awak, dapat bergurau senda dengan awak macam dulu. Saya tak tahu mana silapnya saya, awak tiba-tiba jadi cold dengan saya. Sebelum tu, saya ucapkan terima kasih kat awak sebab sudi jumpa saya kat Shah Alam dua minggu lepas dan belanja saya makan. Walaupun cuma 2 jam je kita dapat luangkan masa, tapi tu dah cukup membahagiakan saya.

Awak lepaskan saya tanpa sebab. Kita tak gaduh, kita tak masam muka. Tapi disebabkan satu soalan dari saya, awak terus lepaskan saya. Awak memang dah lama niat nak tinggalkan saya kan? Kali ni saya tak nak merayu lagi macam dulu. Saya jadi ego sebab saya nak tengok sama ada awak serius atau tak dengan keputusan awak. Tapi sampai sekarang, awak senyap. Awak block saya kat FB. Tentang nombor, saya tak pasti sama ada awak masih gunakan nombor yang sama atau tak. 

Saya ego bukan sebab saya dah ada lelaki lain. Tak semudah tu saya nak tinggalkan awak semata-mata sebab orang lain. Awak kenal saya lama kan? Awak tahu kan betapa sombongnya saya dengan lelaki. Apa pun, terima kasih sebab lukakan hati saya untuk kali yang ke berapa, entah saya sendiri tak ingat. Semoga awak gembira dengan keputusan awak. Saya tak nak doakan kebahagiaan awak dengan perempuan lain sebab bila saya kata macam tu, maknanya saya menipu diri sendiri. 


Saturday, November 19, 2011

Tips: Block Spam Messages On Your Shoutmix



Sebelum ni shoutbox aku tak pernah ada spam message. Tapi masa aku edit blog hari tu, aku ada godek-godek sikit code shoutbox dan start daripada situlah spam mula menjengah aku punya shoutbox. Bila baca ayat spammers ni, manis je ayat dia. Konon content blog kita best lah, hape lah. Bila buntut dah kembang kena puji, so rasa teringin pulak nak balas kunjungan dia kan. Bila pergi blog dia, haiyoo it's a business related blog. Dah kata business, so macam tu lah strategi marketing kan. Wek :p

Sebab aku hangin dengan spammers ni, dengan pantas aku pergi website shoutmix dan tukar setting 'website lock' shoutbox aku. Dengan cara ni, tak ada dah spam camharam tu. Sebenarnya spammers ni dia tak datang pun blog kita. Dia bukak shoutbox kita dari site lain secara pukal, lepas tu spread message yang sama (spam). Samalah kes macam autoblogwalking yang pernah kecoh satu masa dulu.

Kalau shoutbox korang pun penuh dengan spam, meh itew ajar kamoo untuk singkirkan langau-langau ni. Pengguna shoutmix je ye. Cbox itew tak reti :3


  • Macam biasa pergi shoutmix.com
  • Nanti korang tengok kat box nombor 4 (Security)
  • Pilih website lock.
  • Isi url blog korang kat blog URL. Seeloknya letak http://
  • Save!
Hah kacang macam makan kacang goreng je kan? Bagi aku, lebih bagus shoutbox aku sunyi sepi daripada penuh dengan spam langau-langau. Wa benci tahu? Benci dan annoying dengan langau. Kbai

Monday, November 14, 2011

Condition CHECKED!






The best relationship is:

1) You two can act like lovers and bestfriends: ME   HIM 
2) You have more playful moments than serious moments: ME ✔ HIM 
3) You can joke around, have unexpected hugs, and random kisses: ME ('___') HIM ('___')
4) You two give each other that specific stare and just smile: ME  HIM 
5) You rather chill inside to watch movies, eat junkfood, and cuddle than go out all the time: ME  HIM 
6) You stay all up all night to settle your arguments & problems: ME  HIM 
7) You completely act yourself & they can still love you for who you are: ME  HIM ('___')

Sunday, November 13, 2011

Goodluck to SPM Candidates!


Budak-budak yang nak ambil SPM esok, bawa-bawalah rehat & tidur. Walaupun ada orang kata SPM hanya sekeping sijil. Ok, let me tell U something. Sekeping sijil itu masih diperlukan hatta sudah ada degree/Masters/PhD. -TERFAKTAB-
Haha true enough. Teringat cerita cikgu tuition aku dulu, tak kisahlah korang struggle untuk dapat 4.00 kat univesiti nanti, tapi selalunya orang biasa tanya, "SPM berapa A?" Takde nya nak tanya, "CGPA ko berapa?" Tu soalan common. Biasanya orang tak heran sangat pasal CGPA ni sebab korang compete dalam university/course tu je. Tapi kalau SPM, competitors korang seluruh negeri kat Malaysia ni. So buang mentaliti 'SPM hanya sekeping sijil' macam yang Terfaktab tulis kat atas tu ok. Ni pesan dari akak SPM 09'. Huehue :B

Goodluck for SPM candidates!

Saturday, November 12, 2011

Kehendak

Untuk tahun depan, aku dah listkan beberapa kehendak yang harus atau mungkin boleh dilaksanakan. Antara kehendak aku ialah nak kurus. Well tengok jelah gambar kat header atas tu. Seriously i need to reduce some kilos. Haizz.. Second, wanna keep my hair long and make some hair do. Maybe fringes? Haha tak habis-habis dengan fringes. Kang kalau tak kena dengan muka, mulalah bising -.-'

Aku admire gambar bawah ni, dan teringin sangat nak buat rambut macam tu. Rambut i kan ikal mayang uolss. Haktuih. Aku lagi suka ikal daripada lurus tegak rebonding tu sebab rambut aku ni jenis kusut. Kalau angin tiup, habis serabai. So nak rambut yang #gunajaripomboley Then terfikir nak dye sikit. Haiyoo apakebenda punya kehendak ni wey. Oh lagi satu kehendak yang tak boleh blah, wanna get a pair of 16mm contact lens. Nak mata bulat kawaii macam retis korea yang buat plastic surgery ittew. Lalala gedik :3

Nak rambut macamniiii. Hei cepatlah panjang rambut.

Untuk gadget, nak grab seketul smartphone. Hari tu main Angry Bird dan macam-macam game kat smartphone member. Aku yang selama ni tak pernah heran dengan gadget terus rasa nak rembat satu. Tujuan utama, nak main game. Huhu sekarang tengah usha-usha smartphone yang best, prefer samsung atau iphone.

Tamo nokia. Aku dah tawar hati dengan nokia sebab kualiti gambar macam hape je.  Btw sekarang ada iphone 4s kan? Kalau baca betul-betul, nama dia iphone for ass. Hihi sorry pada sesiapa yang guna 4s. Ni my classmate lah cakap, 4s ni operating system dia tak berapa ok compared dengan iphone lain. Tak tahu betul ke tak. Sebab tu nama dia iphone 4s (read: for ass) -.-'

Nak satuuu :D  Eh ni 4s ke? LOL

Friday, November 11, 2011

Old Template HTML Code To Let Go

Blog preview. Click untuk jelas.

Sekarang blog dah convert ke blogskin. So rasa macam murah hati sikit nak sedekah code template lama. Siapa yang nak, bolehlah ambik buat basecode untuk korang edit semula background, blockquote bla3. Tak perlu kredit, just komen kat sini untuk bagitahu korang ambik pun dah cukup. Huhu baik betul aku. Wek :p Background credit untuk template ni ialah FPA. Dats all. Selamat mengedit dan kalau ada apa-apa masalah, jangan segan silu tanya  (^.^)v   Bawah ni rules and regulations untuk guna code ni:

HEADER: 
Width harus 800px dan height harus 270px. Tujuan untuk make sure header korang bersambung dengan body blog. Header transparent digalakkan. Boleh upload header macam biasa, tapi tick 'Instead of blog description and blog title".

BACKGROUND: 
Kalau nak tukar background, boleh refer tutorial INI

SIDEBAR WIDGET: 
Sidebar widget kat sebelah kanan sebenarnya. Huhu gambar bawah atas screenshot lama. Untuk sidebar, ikut creativity sendiri ek.


<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html expr:dir='data:blog.languageDirection' xmlns='http://www.w3.org/1999/xhtml' xmlns:b='http://www.google.com/2005/gml/b' xmlns:data='http://www.google.com/2005/gml/data' xmlns:expr='http://www.google.com/2005/gml/expr'>
  <head>
<script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js' type='text/javascript'/>
<script type='text/javascript'>
$(document).ready(function(){
$(&quot;.post img&quot;).fadeTo(&quot;slow&quot;, 1.0);
$(&quot;.post img&quot;).hover(function(){
$(this).fadeTo(&quot;slow&quot;, 0.5);
},function(){
$(this).fadeTo(&quot;slow&quot;, 1.0);
});
});
</script>
<script type='text/javascript'>
$(document).ready(function(){
$(&quot;.latest_img&quot;).fadeTo(&quot;slow&quot;, 1.0);
$(&quot;.latest_img&quot;).hover(function(){
$(this).fadeTo(&quot;slow&quot;, 0.5);
},function(){
$(this).fadeTo(&quot;slow&quot;, 1.0);
});
});
</script>
    <b:include data='blog' name='all-head-content'/>
    <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>
    <b:skin><![CDATA[/*
-----------------------------------------------
Blogger Template Style
Name:     Minima
Date:     26 Feb 2004
Updated by: Blogger Team
----------------------------------------------- */

#navbar-iframe { display: none !important; }

/* Variable definitions
   ====================
   <Variable name="bgcolor" description="Page Background Color"
             type="color" default="#fff" value="#eeeeee">
   <Variable name="textcolor" description="Text Color"
             type="color" default="#333" value="#666666">
   <Variable name="linkcolor" description="Link Color"
             type="color" default="#58a" value="#666666">
   <Variable name="pagetitlecolor" description="Blog Title Color"
             type="color" default="#666" value="#666666">
   <Variable name="descriptioncolor" description="Blog Description Color"
             type="color" default="#999" value="#999999">
   <Variable name="titlecolor" description="Post Title Color"
             type="color" default="#c60" value="#613645">
   <Variable name="bordercolor" description="Border Color"
             type="color" default="#ccc" value="transparent">
   <Variable name="sidebarcolor" description="Sidebar Title Color"
             type="color" default="#999" value="#999999">
   <Variable name="sidebartextcolor" description="Sidebar Text Color"
             type="color" default="#666" value="#999999">
   <Variable name="visitedlinkcolor" description="Visited Link Color"
             type="color" default="#999" value="#777777">
   <Variable name="bodyfont" description="Text Font"
             type="font" default="normal normal 100% Georgia, Serif" value="normal normal 100% Georgia, Utopia, 'Palatino Linotype', Palatino, serif">
   <Variable name="headerfont" description="Sidebar Title Font"
             type="font"
             default="normal normal 78% 'Trebuchet MS',Trebuchet,Arial,Verdana,Sans-serif" value="normal normal 78% 'Trebuchet MS', Trebuchet, sans-serif;">
   <Variable name="pagetitlefont" description="Blog Title Font"
             type="font"
             default="normal normal 200% Georgia, Serif" value="normal normal 200% Georgia, Serif">
   <Variable name="descriptionfont" description="Blog Description Font"
             type="font"
             default="normal normal 78% 'Trebuchet MS', Trebuchet, Arial, Verdana, Sans-serif" value="normal normal 78% 'Trebuchet MS', Trebuchet, Arial, Verdana, Sans-serif">
   <Variable name="postfooterfont" description="Post Footer Font"
             type="font"
             default="normal normal 78% 'Trebuchet MS', Trebuchet, Arial, Verdana, Sans-serif" value="normal normal 78% 'Trebuchet MS', Trebuchet, Arial, Verdana, Sans-serif">
   <Variable name="startSide" description="Side where text starts in blog language"
             type="automatic" default="left" value="left">
   <Variable name="endSide" description="Side where text ends in blog language"
             type="automatic" default="right" value="right">
*/

/* Use this with templates/template-twocol.html */

body {
  background:$bgcolor;background-image:url("http://4.bp.blogspot.com/-BMUrLSdYV54/TnLR1blrcxI/AAAAAAAABMw/fUCPWKbNRgA/s1600/sfwbb7.jpg");background-position: center;
  background-attachment: fixed;
  margin:0;
  color:$textcolor;
  font:x-small Georgia Serif;
  font-size/* */:/**/small;
  font-size: /**/small;
  text-align: center;
  }
a:link {
  color:$linkcolor;
  text-decoration:none;
  }
a:visited {
  color:$visitedlinkcolor;
  text-decoration:none;
  }
a:hover {
border-bottom:1px solid #a4a4a4;
cursor: url(http://cur.cursors-4u.net/others/oth-6/oth589.cur), progress;
}
a.navi:hover {
background:#414141;
color:#FF4C4F;
-webkit-transition:1s;
border-bottom:0px solid #000000;
}

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #ffffff
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #BDBDBD;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

  color:$titlecolor;
  text-decoration:underline;
}
a img {
  border-width:0;
  }

/* Header
-----------------------------------------------
 */

#header-wrapper {
  width:840px;
  height: 220px;
  margin:0 auto 10px;
  border:0px solid $bordercolor;
  }

#header-inner {
  background-position: center;
  margin-left: auto;
  margin-right: auto;
}

#header {
  margin: 5px;
  border:0px solid $headerBgColor;
  color:$pagetitlecolor;
}

#header h1 {
  margin:5px 5px 0;
  padding:15px 20px .25em;
  line-height:1.2em;
  text-transform:uppercase;
  letter-spacing:.2em;
  font: $pagetitlefont;
}

#header a {
  color:$pagetitlecolor;
  text-decoration:none;
  }

#header a:hover {
  color:$pagetitlecolor;
  }

#header .description {
  margin:0 5px 5px;
  padding:0 20px 15px;
  max-width:700px;
  text-transform:uppercase;
  letter-spacing:.2em;
  line-height: 1.4em;
  font: $descriptionfont;
  color: $descriptioncolor;
 }

#header img {
  margin-$startSide: auto;
  margin-$endSide: auto;
}


/* Outer-Wrapper
----------------------------------------------- */
#outer-wrapper {
  background-color: transparent;
  width: 840px;
  margin:0 auto;
  padding:10px;
  text-align:$startSide;
  font: $bodyfont;
  }

#content-wrapper {
-moz-border-radius-topleft: 35px;
-moz-border-radius-bottomright: 35px;
-moz-border-radius-topright: 35px;
-moz-border-radius-bottomleft: 35px;
-webkit-border-top-left-radius: 35px;
-webkit-border-top-right-radius: 35px;
-webkit-border-bottom-left-radius: 35px;
-webkit-border-bottom-right-radius: 35px;
-moz-box-shadow: 0 0 8px black;
-webkit-box-shadow: 0 0 8px black;
box-shadow: 0 0 8px #BDBDBD;

Read more: http://www.lassiegewdix.com/search/label/tutorial#ixzz1aj14V9ki
-moz-border-radius-topleft: 35px;
-moz-border-radius-bottomright: 35px;
-moz-border-radius-topright: 35px;
-moz-border-radius-bottomleft: 35px;
-webkit-border-top-left-radius: 35px;
-webkit-border-top-right-radius: 35px;
-webkit-border-bottom-left-radius: 35px;
-webkit-border-bottom-right-radius: 35px;
-top-right-radius: 35px;
border-top-left-radius: 35px;
border-top-right-radius: 35px;
border-bottom-left-radius: 35px;
border-bottom-right-radius: 35px;
background-color:#ffffff;
}

#main-wrapper {
-moz-border-radius-topleft: 35px;
-moz-border-radius-bottomright: 35px;
-moz-border-radius-topright: 35px;
-moz-border-radius-bottomleft: 35px;
-webkit-border-top-left-radius: 35px;
-webkit-border-top-right-radius: 35px;
-webkit-border-bottom-left-radius: 35px;
-webkit-border-bottom-right-radius: 35px;
-top-right-radius: 35px;
border-top-left-radius: 35px;
border-top-right-radius: 35px;
border-bottom-left-radius: 35px;
border-bottom-right-radius: 35px;
  padding-left: 30px;
  padding-right: 10px;
  background-color: #FFFFFF;
  width: 500px;
  float: left;
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;     /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
  }

#sidebar-wrapper {
-moz-border-radius-topleft: 35px;
-moz-border-radius-bottomright: 35px;
-moz-border-radius-topright: 35px;
-moz-border-radius-bottomleft: 35px;
-webkit-border-top-left-radius: 35px;
-webkit-border-top-right-radius: 35px;
-webkit-border-bottom-left-radius: 35px;
-webkit-border-bottom-right-radius: 35px;
-top-right-radius: 35px;
border-top-left-radius: 35px;
border-top-right-radius: 35px;
border-bottom-left-radius: 35px;
border-bottom-right-radius: 35px;
  padding-left: 18px;
  padding-right: 2px;
  background-color: #ffffff;
  width: 270px;
  float: right;
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}


/* Headings
----------------------------------------------- */

h2 {
  text-align:center;
  padding-left: 15px;
  padding-right: 15px;
  margin:1.5em 0 .75em;
  font-family:"Rockwell",Georgia,Serif;
  line-height: 1.4em;
  text-transform:lowercase uppercase;
  letter-spacing:.2em;
  color:$sidebarcolor;
font-size:18px;
color:#BDBDBD;

}


/* Posts
-----------------------------------------------
 */
h2.date-header {
  margin:1.5em 0 .5em;
  }

.post {
 padding-left: 10px;
 padding-right: 10px;
 background: url(http://cdn.pimpmyspace.org/media/pms/c/pe/e9/97/sawa-.png);
 background-repeat: no-repeat;
 background-position: bottom center;
 margin:.5em 0 1.5em;
 border-bottom:0px dotted $bordercolor;
 padding-bottom:5.5em;
}

.post h3 {
  text-align:center;
  margin:.25em 0 0;
  font-family:"",Georgia,Serif;
  text-shadow: 2px 2px 3px #A4A4A4; /* JANGAN DIRUBAH */
  padding:0 0 4px;
  font-size:150%;
  font-weight:normal;
  line-height:1.4em;
  color:#BDBDBD;
}

.post h3 a, .post h3 a:visited, .post h3 strong {
  display:block;
  text-decoration:none;
  color:$titlecolor;
  font-weight:normal;
}

.post h3 strong, .post h3 a:hover {
  color:$textcolor;
}

.post-body {
  margin:0 0 .75em;
  line-height:1.6em;
}

.post-body blockquote {
  line-height:1.3em;
}

.post-footer {
  margin: .75em 0;
  color:$sidebarcolor;
  text-transform:uppercase;
  letter-spacing:.1em;
  font: $postfooterfont;
  line-height: 1.4em;
}

.comment-link {
  margin-$startSide:.6em;
}
.post img, table.tr-caption-container {
  padding:4px;
  border:1px solid $bordercolor;
}
.tr-caption-container img {
  border: none;
  padding: 0;
}
.post blockquote {
background-image: url("http://1.bp.blogspot.com/-FU6b6tiFDJ8/TnmyB1KGtuI/AAAAAAAABiY/hN1n3KglmDs/s1600/bihastripe4.png"
);
-webkit-transition-timing-function: ease-out;
-webkit-transition-duration: 250ms;
-moz-transition-timing-function: ease-out;
-moz-transition-duration: 350ms;
padding:5px;
border-left:10px #BDBDBD groove;
text-align:left;
opacity:1;
}
}

.post blockquote p {
  margin:.75em 0;
}

/* Comments
----------------------------------------------- */

#comments h4 {
margin: 1em 3em;
font-weight: bold;
line-height: 1.4em;
}
#comments-block {
margin-left:1.5em;
line-height:1.6em;
background: #ffffff;
color: black;
padding: 1em;
border:0px solid #ffffff;
}
#comments-block .comment-author {margin:.5em 0;}
#comments-block .comment-body {margin:.25em 0 0; background: #ffffff;}
#comments-block .comment-footer {
margin:-.25em 0 2em;
line-height: 1.4em;
letter-spacing:.1em;
}
#comments-block .comment-body p {
margin:0 0 .75em;
padding: 20px 10px 10px 10px;
background: #D8D8D8 url(http://4.bp.blogspot.com/-BMUrLSdYV54/TnLR1blrcxI/AAAAAAAABMw/fUCPWKbNRgA/s1600/sfwbb7.jpg) repeat top left;
-moz-border-radius: 25px 25px / 25px 25px;
border-radius: 5px 5px / 5px 5px;
Border: 3px solid #D8D8D8;
}



#blog-pager-newer-link {
float: $startSide;
margin-$startSide: 13px;
}
#blog-pager-older-link {
float: $endSide;
margin-$endSide: 13px;
}

#blog-pager {
text-align: center;
}
}

.feed-links {
  clear: both;
  line-height: 2.5em;
}

/* Sidebar Content
----------------------------------------------- */
.sidebar {
  color: $sidebartextcolor;
  line-height: 1.5em;
 }

.sidebar ul {
  margin:0 0 1.25em;
  padding:0 0px;
  list-style: none;
}
.sidebar ul li {
 background:url("http://www.attheworks.org/Images/1008838wybxuht5da.gif")  no-repeat 2px .25em;
 margin:0;
 padding:3px 0 10px 27px;
 margin-bottom:2px;
 line-height:1.5em;

.main .widget {
border-bottom:1px dotted $bordercolor;
margin:0 0 1.5em;
padding:0 0 1.5em;
}

.sidebar .widget {
border-bottom:0px dotted $bordercolor;
margin:0 0 1.5em;
padding:0 0 50px;
background-image: url(http://img135.imageshack.us/img135/5795/shabbyblogsdividerg.jpg);
background-position: bottom;
background-repeat: no-repeat;
}

.main .Blog {
  border-bottom-width: 0;
}


/* Profile
----------------------------------------------- */
.profile-img {
  float: $startSide;
  margin-top: 0;
  margin-$endSide: 5px;
  margin-bottom: 5px;
  margin-$startSide: 0;
  padding: 4px;
  border: 1px solid $bordercolor;
}

.profile-data {
  margin:0;
  text-transform:uppercase;
  letter-spacing:.1em;
  font: $postfooterfont;
  color: $sidebarcolor;
  font-weight: bold;
  line-height: 1.6em;
}

.profile-datablock {
  margin:.5em 0 .5em;
}

.profile-textblock {
  margin: 0.5em 0;
  line-height: 1.6em;
}

.profile-link {
  font: $postfooterfont;
  text-transform: uppercase;
  letter-spacing: .1em;
}

/* Footer
----------------------------------------------- */
#footer {
  width:660px;
  clear:both;
  margin:0 auto;
  padding-top:0px;
  line-height: 1.6em;
  text-transform:uppercase;
  letter-spacing:.1em;
  text-align: center;
}
a.navigation {
background: #ff0000;
color: #ffffff;
margin: 4px;
padding: 5px;
border-width: 0;
text-transform: uppercase;
text-decoration: none;
font-weight: bold;
}
a.navigation:hover {
background: #404040;
color: #ffffff;
text-decoration: none;
}

.post img{opacity:.5;filter:alpha(opacity=100); this.style.opacity=1}
.post img:hover{opacity:1;filter:alpha(opacity=1); this.style.opacity=6}

#comments h4 {
margin: 1em 3em;
font-weight: bold;
line-height: 1.4em;
color: #F78181;
}
#comments-block {
margin-left:1.5em;
line-height:1.6em;
background: #F78181;
color: black;
padding: 1em;
border:2px dashed #black;
}
#comments-block .comment-author {margin:.5em 0;}
#comments-block .comment-body {margin:.25em 0 0; background: #ffffff;}
#comments-block .comment-footer {
margin:-.25em 0 2em;
line-height: 1.4em;
letter-spacing:.1em;
}
#comments-block .comment-body p {
margin:0 0 .75em;
padding: 20px 10px 10px 10px;
background: #f3a64c url(http://4.bp.blogspot.com/-BMUrLSdYV54/TnLR1blrcxI/AAAAAAAABMw/fUCPWKbNRgA/s1600/sfwbb7.jpg) no-repeat top left;
}
.deleted-comment {
font-style:italic;
color:gray;
}

]]></b:skin>
  <style type='text/css'>

</style>

<style type='text/css'>
a.linkopacity img {
filter:alpha(opacity=50);
-moz-opacity: 0.5;
opacity: 0.5;
-khtml-opacity: 0.5;}
a.linkopacity:hover img {
filter:alpha(opacity=100);
-moz-opacity: 1.0;
opacity: 1.0;
-khtml-opacity: 1.0; }
</style>

<script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.2/jquery.js' type='text/javascript'/>

</head>

  <body>
 
  <div id='outer-wrapper'><div id='wrap2'>

    <!-- skip links for text browsers -->
    <span id='skiplinks' style='display:none;'>
      <a href='#main'>skip to main </a> |
      <a href='#sidebar'>skip to sidebar</a>
    </span>

    <div id='header-wrapper'>
      <b:section class='header' id='header' maxwidgets='3' showaddelement='yes'>
<b:widget id='Header1' locked='false' title='&quot;Love Journal&quot; (Header)' type='Header'/>
</b:section>
    </div>

    <div id='content-wrapper'>

      <div id='crosscol-wrapper' style='text-align:center'>
        <b:section class='crosscol' id='crosscol'>
<b:widget id='Text1' locked='false' title='' type='Text'/>
</b:section>
      </div>

      <div id='main-wrapper'>
        <b:section class='main' id='main' showaddelement='no'>
<b:widget id='Blog1' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>
</b:section>
      </div>

      <div id='sidebar-wrapper'>
        <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
</b:section>
      </div>

      <!-- spacer for skins that want sidebar and main to be the same height-->
      <div class='clear'>&#160;</div>

    </div> <!-- end content-wrapper -->

    <div id='footer-wrapper'>
      <b:section class='footer' id='footer'>
<b:widget id='HTML2' locked='false' title='' type='HTML'/>
</b:section>
    </div>

  </div></div> <!-- end outer-wrapper -->
<script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js' type='text/javascript'/>
<script src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0' type='text/javascript'/>
<script type='text/javascript'>
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == &quot;iPad&quot;) return;
jQuery(&quot;img&quot;).lazyload({
effect:&quot;fadeIn&quot;,
placeholder: &quot;http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif&quot;
});
});
</script>

   
</body>
</html>
               

Thursday, November 10, 2011

Revert To Classic Template



Title atas tu dalam bahasa mudahnya, bertukar ke blogskin. Yaaa blog comot ni akhirnya bertukar ke blogskin selepas sekian lama menelan liur mengusha template kat blogskin. Mwehehe.. oh ya, aku dah dapat buat resit hotel yang aku sibuk canang kat entry sebelum ni. Hari ni kerja aku sehari suntuk menghadap code.

Ok tak nak cerita panjang. Pasal blogkin ni, tipulah kalau aku kata aku design sendiri. Aku noob lagi dengan blogskin. Ni pun berpinar mata nak pindah list tutorial kat template lama ke template baru ni. Btw, walaupun blog aku dah revert ke classic template, tutorial lama aku still untuk minima user tau. Saya tak reti nak buat tuto blogskin. So mintak maaf. Gomenasai~

Theme colour dan header masih tak berubah. Hm reason kenapa aku tukar blogskin, bagi aku blogskin punya navigation lagi ringan dan simple. Tapi blog ni asal macam berat je? Huhuk  T__T  Creator asal blogskin ni ialah Jaja. Rupa asal blogskin ialah begini. Tapi setelah digodek sana sini oleh Ninie, terus jadi begini. Ahaaa :)) Jauh sangat kan perbezaan warna dia.

Untuk navigations, aku edit guna code Neverland. Creator dia  Lettha. Jealous semua blogskin dia lawa-lawa ;(  Ehmm tu je kot. So far puas hati jugaklah dengan template baru ni :D

Tuesday, November 08, 2011

For, While, Do.. while Loop

Ni entry nak lepas bosan sebab dah pening fikir macam mana nak design receipt hotel (?)  Nampak simple, tapi nak buat hadoii.. rasa nak give up pun ada. Sekarang tengah pujuk diri supaya jangan give up. Haipp tamo malash-malash lagiw. Hiwhiw :p


WELCOME TO MAUNA INN
___________________________________________
NAME : xxxxx
TYPE OF ROOM : xxxxx
NUMBER OF DAYS : xxxxx
AMOUNT : RM xxxx.xx
GOV TAX : RM xxxx.xx
DISCOUNT : RM xxxx.xx
============
TOTAL AMOUNT : RM xxxx.xx
============
THANK YOU. PLEASE COME AGAIN
___________________________________________


Atas tu contoh resit hotel yang perlu dibuat. Heh macam senang ye dak? Haishh sekarang baru aku hargai kerja keras programmer yang bersusah payah programkan mesin cashier yang dok print resit tiap kali kita bayar barang tu.

Untuk assignment kali ni, kita sebagai customer kena masukkan data macam Name, Room dengan Number of  Days tu. Lepas tu part Amount, Gov tax dengan Discount tu semua computer tolong congakkan. Computer pandai congak tapi yang tolong programkan siapa? Ehem-ehem *flips hair* :B


Wajah nerd seorang student AI


Wednesday, November 02, 2011

Bouncy Mouse!




Dah mula bosan dengan game Angry Birds? Yela, siapa tak hangin kan dari pagi ke petang keja kita nak lastik si baby hijau tu. Lepas tu bila kita tak dapat lastik dia, dia gelak annoying gila sampai rasa nak tepuk-tepuk je screen laptop ni walaupun laptop tak salah apa-apa  T___T

Tadi entah mood hape merasuk aku, aku pergi buka Chrome Web Store. Woots banyak gila apps baru, termasuklah game! Wahhh suker3! Antara game yang menarik hati aku ialah Bouncy Mouse sebab biasalah, aku kan pencinta tikus. Hehe.. Bouncy Mouse ni comel gila. Lagi comel dari baby hijau tu :p  Bouncy Mouse ni mengingatkan aku kat sejenis pokemon tikus ni. Er okay lari topik.

Selain Bouncy Mouse, ada game Plant vs Zombie. Game ni adik aku suka. Aku tak gemar sangat sebab ngantok tengok zombie tu jalan slow gila. So uols berminat tak nak install game ni? Jom ittew ajar. Nanti boleh main mereka saat-saat stress study ke. Hihi *entah bila aku stress study*

Kalau game Angry Birds aim kita nak lastik baby hijau tu sebab curik telur burung kan? Untuk Bouncy Mouse ni korang kena lastik mouse ni dari satu pitstop, ke satu pitstop. Aim dia nak ambik cheese daripada kena makan dengan kucing. Homaii comei gila niat murni tikus ni :3

"Kau ni dari tadi membebel. Celah mana nak instal nya hoi?!"

Okay sabarlah. Ni ha.. click je link bawah ni. Lepas install, sila main sampai lebam :D









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...