Sunday, January 23, 2011

Tak Payahlah EMO Sangat


Aku tak reti sebenarnya nak sound orang ni. Kalau ada orang buat taik kat aku, aku prefer berdiam diri dan biar Allah tolong settle semuanya. Pernah dengar, "Allah akan makbulkan doa orang yang teraniaya"? Ha lebih kurang macam tu lah ceritanya.

Lu sound wa, wa malas nak sound lu balik. Maybe wa touching. Tu pun sikit je.. Sikit je pun, tak banyak. Tapi mungkin lepas jadi apa-apa kat lu nanti tahap ketacingan lu lagi banyak dari wa kot? Hehe..

Kesimpulan, kalau ye pun awak marah, janganlah ikutkan sangat perasaan tu. Biasalah tu, bila kita marah, setan lagi suka hasut hati kita supaya marah orang sekeliling. Sebenarnya benda tu tak boleh settle kan masalah pun. Buat orang lagi meluat adalah. Mungkin masa awak sound orang tu, awak rasa puas hati sebab konon boleh lepas geram. Tapi awak ingat orang yang kena sound tu happy ke? Awak tak fikir hati dia akan lagi terguris? Padahal hal kecik je pun. Jangan sampai orang yang terguris hati tu doa bukan-bukan untuk awak. Dalam kes ni, orang yang innocent boleh dikira teraniaya.

Pls, tolonglah matang sikit. Kita bukan budak-budak. Tak semua orang boleh terima sikap kita and entertain kita. Masing-masing ada masalah. Takkan awak nak heret orang yang tak tahu apa-apa ni dalam problem yang awak 'tiba-tiba' cipta sendiri? Senang cerita kalau ada masalah, just be cool and cerita baik-baik kat orang yang rapat dengan korang daripada korang nak condemn tak pasal-pasal. Be cool, and awak takkan rugi apa-apa. Sebaliknya, masalah awak akan cepat settle dan orang sekeliling pun akan lagi sayang dan berlumba-lumba nak tolong awak bila awak ada masalah nanti.

Aku tak tujukan kat sesiapa. Sesiapa terasa, berubahlah. Tak sia-sia pun kalau awak kurangkan ego awak yang tinggi melangit tu :)

14 comments:

  1. jgn marah2 ninie...
    hehe...
    biar je org2 cetu...
    ignore what u should...

    ReplyDelete
  2. betul sangat la tu ninie . ramai suka pegang pada ego , susah nak mengalah .

    ReplyDelete
  3. @anies anessa
    haha ninie tak lyn pun.ni tegur secara general.hehe

    ReplyDelete
  4. @Nadhirah-chan
    cara utk lwn org ego ni dgn berlembut dgn dia. nti lama2 dia malu sndr.

    ReplyDelete
  5. ok.sy x terasa langsung :)

    HAHAHA :)

    ReplyDelete
  6. apahal ni beb. cool okay :)

    ReplyDelete
  7. wow . ada masalah besar ni . pesal ni? cool ok !

    ReplyDelete
  8. nak ego tinggi2 buat apa..
    sikit2 sudah lah kan :)

    ReplyDelete
  9. @Liya Laa
    haha xyah terasa.ni general. hehe

    ReplyDelete
  10. @luvly mya
    bila usia mula remaja, ni lah masalah dia. tiba2 rs mcm nak jd kanak2 semula T___T

    ReplyDelete
  11. @wannurfazrini
    mane ade mslh besar. ni entry mood usrah ni. nak cuba bakat jd ustazah. haaha

    ReplyDelete
  12. @Amirrah Zawani
    yup2.tak rugi pun klu kdg2 kita mengalah. kan2? ;)

    ReplyDelete
  13. dear..akk pon xberkenan if ade masalah, but heboh satu kg..huhu..sabar je la ye..

    ReplyDelete
  14. @mia
    ni bila cte kat blog agak2 heboh 1 kg tak. huhuk T___T

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...