Monday, February 28, 2011

Cara Buat Border Keliling Blog & Sidebar

Mula-mula,
Dashboard > Design > Edit HTML

Tekan Expand Widget Template dan tekan ctrl+f. Untuk border keliling blog, cari code ni:

#outer-wrapper {

Dah jumpa? Sekarang copy code bawah ni:

border: 3px solid #000000;

Paste bawah code yang aku suruh korang search tadi. Warna merah untuk edit ketebalan border tu. Makin tinggi nilai, makin tebal border anda. Warna hijau untuk jenis border. Kalau tak suka solid, boleh tukar dotted, dashed, double atau outset. Suka hatilah nak pilih mana-mana oke? Warna purple untuk warna border korang tu. Colour selection boleh cari kat SINI.

Kalau nak buat border pada bahagian sidebar, cari code ini:

#sidebar-wrapper {


Repeat balik steps yang aku ajar tadi. Kalau nak letak border kat tempat entry, cari code ini:

#main-wrapper {
Kalau korang guna template designer, maybe korang tak jumpa code ni. Tak tahulah betul ke tak. Pape pun, selamat mencuba! :)


Credit: bloggerbuster.com

12 comments:

  1. eyza buat pun tak menjadi la...wuwuwuwu~

    ReplyDelete
  2. @cik azeya
    ehm awk nk buat border kat bahagian mane? entry ke, sidebar? or whole blog?

    ReplyDelete
  3. @Nour Eyza
    ni sy da try my best utk permudahkn tuto ni T__T
    awk nk buat border kat bahagian mane? nti sy bg awk code die

    ReplyDelete
  4. saye nak buat utk the whole blog. tp xde pun code tu keluar dkt html.

    ReplyDelete
  5. @natasha MDG
    whole blog? ehm mgkn awk maksudkan code ni:

    #content-wrapper {

    ReplyDelete
  6. @myumie shushi
    code yg mane? klu guna template baru xleh kot..

    ReplyDelete
  7. sys knp tak dpt nk buad border....
    yg sys kata template baru tu mcm mana i'm new blogger ..please

    ReplyDelete
  8. min: ehm ni tuto utk pengguna template lama. utk template br, xtau la mcm mana nak buat border. sorry eh xdpt tlg..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...