Wednesday, February 02, 2011

Let Us Alert About EGYPT

Sungguhpun aku sekarang duduk terperap kat hulu top of the world ni, aku kena jugak alert pasal benda kat Mesir. So aku pun ada tanggungjawab untuk spread benda ni pada my beloved followers. Ni entry copy paste from blog member. In this case, tak ada lagi istilah I hate copycats. So here goes:


1. HURU HARA DAN RUSUHAN DI HAMPIR SEMUA TEMPAT DI MESIR

Rusuhan berlaku di merata rata tempat, orang awam bertempur dengan polis dan tentera .. ramai terkorban.. ramai cedera parah . Orang yang tak bersalah pun boleh jadi mangsa tanpa sedar .

2. INTERNET, KOMUNIKASI TELEFON BIMBIT DISEKAT

Dah berapa hari since kerajaan Mesir sekat penggunaan internet, sms dan blackberry . Menyukarkan orang ramai untuk berhubung . Ibu bapa pun tak dapat nak contact anak anak untuk tahu perkembangan mereka kat sana and kita pun tak tahu isu terkini kat sana .

3. 5000 BANDUAN TERLEPAS DARI PENJARA

Antara kes ' prison break' terbesar setakat ni . 5000 banduan terlepas dari penjara . Well 5000 bukan sikit okay . Banduan yang dah lama meringkuk kat penjara tu bila dah terlepas tengok dunia luar yang memang tengah kucar kacir tu silap silap join sekali . Keganasan mungkin akan meningkat dan pasti ramai yang akan mengalami ancaman yang lebih teruk :(

Sumber : http://goo.gl/KDkfI

4. PELAJAR MALAYSIA DIROGOL, DIROMPAK

Dengat berita ada pelajar Malaysia kene rogol . Tak kurang jugak yang kene rompak . Mereka pun dah tak keluar after 4pm . Bahaya . Ini bukan perkara main main, ini melibatkan maruah dan nyawa rakyat kita . Boleh trauma seumur hidup oh .

Harap harap kerajaan Malaysia lebih ambil berat dan pandang serius hal ini . Dengar citer berita kat tv and paper pun macam tak dipandang serius je .

5. DARURAT, KRISIS TEMPAT TINGGAL DAN MAKANAN

Masalah paling besar bila darurat berlaku, ramai yang akan menghadapi masalah tempat tinggal sebab macam dinyatakan kat atas, rumah kene ceroboh, rumah kene bakar, dll . Nak makan pun susah since kedai semua tutup . Lagi la bila ada kemalangan etc, ade baca jugak yang ada pelajar Malaysia kene tembak kat kaki . Peluru sesat ~

6. AIRPORT, BALAI POLIS, KERETA DISERANG, DIBAKAR

Lapangan terbang diceroboh dan diserang, dan segala urusan penerbangan banyak yang terpaksa dibatalkan atas sebab keselamatan . Yang selamat hanya mereka yang ada pesawat peribadi .

Balai balai polis dan kereta serta kenderaan di jalanraya banyak yang dibakar oleh perusuh . Terdapat juga insiden pihak tentera melanggar perusuh dengan kereta .

Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.
Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:
Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:

Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia

Source: ariffshah.com and jomphp
More info boleh baca kat sini : krisis mesir nasib rakyat kita

p/s: Nak copy, sangat dipersilakan :)

5 comments:

  1. akan pulang dari mesir sayang!

    ReplyDelete
  2. @Mira Hana
    yea!syukur fana slamat :D
    cpt2 balik.risau bila bc psl keadaan kat sana :(

    ReplyDelete
  3. ni yg lemah smngt nk g smbg belaja oversea nii ;(

    ReplyDelete
  4. harap2 semuanya selamat...
    sama2 lah kita berdoa.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...