Friday, February 18, 2011

Tips Memastikan Blog Anda User Friendly



Hoyeh Ninie datang lagi dengan tips mengarut. Hehe okay kawan-kawan. Kali ni tips ni tak mengarut. Ni daripada pengalaman aku, dan dari my point of view. Nak follow okay, taknak follow pun tak pe. Hehe ;)

First of all, macam mana nak bagi orang yang singgah ke blog kita buat pertama kali berasa selesa dengan blog kita? *ape punye ayat* Mari saya list kan.


1. Sesunggunya pengguna broadband adalah dari golongan yang sabar. Haha hello bb user! Betul tak apa aku kata ni? Bila kita guna bb, kita punya usage agak limited. Lagi-lagi yang guna 3.0 GB tu kan. Peh memang sangat sakit untuk berjimat bandwidth. So kalau ada antara korang yang blog sarat dengan widget, saya harap korang boleh kurangkan widget yang tak perlu. Sebab kebanyakan yang blogwalking mesti guna bb kan? So kesianlah kat kami pengguna bb yang tercangak-cangak tunggu blog korang loading. Memang kami penyabar, tapi kalau dah 10 minit kami tunggu, tapi tak ada apa-apa keluar, mesti fed up kan? Padahal niat kami ikhlas nak pergi blog awak T__T

2. Then make sure warna blog awak tak striking. To newbies, saya sangat-sangat sarankan supaya awak guna warna pastel untuk blog awak. Nanti orang yang singgah ke blog awak tak adalah rasa emosi dan tension bila pergi blog awak. Sebaliknya, diorang akan lagi suka sebab warna blog dan susun atur blog awak sangat calmful :B

3. Next is font! Aku baru perasan yang Template Designer sekarang ni dah makin maju sebab offer banyak font baru yang maveles. *ooemgee habislah tutorial aku tak laku lepas ni T___T* Untuk font, seeloknya guna font yang sedap mata memandang. Err macam font blog aku mungkin? =.=" Font kat blog ni nama dia Trebuchet. Tu yang buncit-buncit je tulisan aku. Pffttt.. Sebenarnya Trebuchet ni antara font yang kemas dan sedap mata memandang. Bagi aku lah. Tapi tak tahu la pulak korang. Hehe

4. Next is music player! Okey ni aku rasa malu sendiri sebab dulu aku pernah tak suka dengan bloggers yang tak suka autoplay. Biasalah, masa tu aku masih mumaiyis pasal arena blog ni. Tapi sekarang lepas aku alami sendiri, errr agak annoying jugaklah dengan autoplay :( Kalau awak nak letak lagu kat blog, seeloknya letak yang boleh pause ok sayang? Kami pergi blog awak bukan nak dengar lagu, tapi kami nak baca content blog je.. Kami tak rasa widget Ghucy Music tu perlu :) *psstt blog adik aku ada binatang tu. Korang tak yah pergi blog dia*

5. Seterusnya disabled right click. Ehh asal lak aku terasa ni? Haha, memang blog ni disabled right click pun. Tolong jangan salahkan aku. Actually aku dah try untuk enable right click. Tapi aku dah lupa pulak coding mana yang perlu dibuang. Damn it. Korang, im sorry. Nanti aku edit balik blog ni :(( Oh, pada blog yang tak offer tutorial, korang boleh je buat disabled right click. Tapi kalau blog korang offer tutorial macam blog aku, seeloknya jangan. Serius rasa macam nak bagi ciuman je bila kita tekan right click, then keluar ni "Buek, tak boleh copy" Wadderfff T___T

6. Selain tu, aku sangat-sangat galakkan korang minimize korang punya sidebar. Letak widget yang perlu je *dah 2 kali ulang* Contoh macam korang nak tunjuk korang punya social network. Instead of putting FB badge, Twitter widget, etc. Korang boleh gantikan dengan Cute Profile. Horey sila lihat kiri blog ni. Elok je mereka tergantung kat situ. Nak tahu cara buat Cute Profile? Apa lagi, usha la tutorial saya. Ngeee... Selain tu, kalau korang nak letak biodata ke, gambar ke, apa ke.. apa kata korang compile kan semua tu under 1 tab? Okeh, try tengok kat sidebar aku, yang Menu. Kelihatan simple bukan? Untuk buat tu, aku refer tutorial member blog. Untuk link dia, sila tengok kat list tutorial aku, namanya 'Cara Buat Drop Down Menu'.


Okeh, buat masa ni tu jela yang aku dapat fikir. Jaga blog korang baik-baik ok? Aku sangat sayang kat blog ni. Yelah, dah edit gila-gila hasil air tangan sendiri. Takkan lah tak sayang kan? Aku plan nak blogging sampai aku tua ganyut. Haha berfikiran panjang betul. Mak suka! :p Aku teringin nak blogging macam nurulism.com Hehe comel je bila dia story pasal anak dia. Aku pun nak buat macam tu jugaklah nanti :D Hehe okai bai *ending aku selalu tak klimaks. Tak tahu apa masalah aku*



22 comments:

  1. tima kaseh. tapi blog saya simple je dan tak cantik. c:

    ReplyDelete
  2. @yonkecik
    hehe xpe,asalkan blog ringan. ninie pun mase mule2 ade blog mcm tu jgk.. biar ringan,nti org xde la tggu lame blog kite loading

    ReplyDelete
  3. sye memg penyabar, pkai bb kan..heheh..mule2 dulu serius macam hangin satu bdan la kalo bukak blog yg mcm2 ada, tapi lama2 sifat sabar danh meningkat..heheh

    ReplyDelete
  4. @❤NazirahMoktar❤
    time kasih sgt2 kat bb sbb bejaye memupuk sikap penyabar kte :D

    ReplyDelete
  5. alamk blog i berat. tape abis asasi nanti i edit yeww. hak2

    ReplyDelete
  6. @luvly mya
    yewww baikleww.activitiewww maseww lapangewww yewww ;)

    ReplyDelete
  7. nice info...tengkiu ninie...

    ReplyDelete
  8. heheh saya mmg tersangat la frendly

    Terkini : Ikan Berkepala Buaya

    ReplyDelete
  9. @suffer8zine
    haha awk mmg frenly pun.hehe ;)

    ReplyDelete
  10. Nice info. Yesyes font trebuchet memang sangat ok. Kalau guna font yang lain nampak messy

    ReplyDelete
  11. @Shafa dak old skewll
    kemas kn tlsn trebuchet ni?hehe suke2

    ReplyDelete
  12. betul2 setuju semua..
    tp font i lebih suka verdana.. :)

    ReplyDelete
  13. wah,tengs for the tips yah :) btw blog nieyh makin chumel lah :)

    ReplyDelete
  14. @Amirrah Zawani
    hehe kt blog u font verdana eh? i lg ske trebuchet. xtau nape trebuchet n ensem sgt. haha

    ReplyDelete
  15. ohh, tersentap membaca post ini :D

    ReplyDelete
  16. @miss shark
    ops..haha xbemaksud pun nk wat awk terasa.hehe ni dr my point of view je :)

    ReplyDelete
  17. fatin; hehe tenkiu sbb stuju ;)

    ReplyDelete
  18. sememangnye tips akak mmg sgt bergune ;]
    sye paling pantang kalo blogger letak Gratisan Musik ==

    ReplyDelete
  19. amyzana: hoho tp skrg ni blog akk pulak yg letak lagu. hehe skurang2nye biarlah yg blh pause kan2? ^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...