Sunday, July 24, 2011

Berangan Nak Jadi Pramugari (?)

Dah 2 minggu blog ni senyap sunyi tanpa update. Tuan blog tengah jiwa kacau sekarang ni. Lagi satu, tuan blog masih berteka-teki dengan masa depan beliau. Masa zaman sekolah dulu, cita-cita nak jadi dentist sentiasa terpampang kat depan mata. Siap semangat pakai braces semata-mata nak jumpa dentist untuk ambik berkat. 

Last-last satu hapa pun takda. Ni la orang kata, kita hanya merancang, tapi Allah menentukan. Sama jugak macam kau bercinta pungpang-pungpang sampai 4 tahun. Konon bangga lettew dapat couple lamew gileww. Tapi end up, kawin dengan orang lain jugak kan~  #menganjing

Tak dapat jadi dentist, aku berangan nak jadi pramugari pulak lah. Nampak macam jauh tersasar. Hehe pomboley. Meh kita lihat requirements untuk jadi cabin crew Malaysia Airlines:

- Malaysian citizen agend between 18 to 30 years as of interview date.
- min SPM or any equivalent qualification recognised by the Malaysian government with a pass in Bahasa Malaysia,English,Mathematics and any other 3 subjexts taken in one exam.
- Fluent in Bahasa Malaysia and English. Fluency in another language is an added advantage- Min height (weight in proportion):165cm(male)/157(female)
- Excellent health ad good eyesight.Not colour blind- Pleasant personality and a genuie passion in customer service. Source

Berikut ialah jawapan aku untuk setiap requirement:

- Im Malaysian citizen and I am 19 years old.
-Min Foundation in Science. Tapi saya punya transcript sangat horror. Tamau tunjuk. Saya tunjuk sijil SPM jew lah.
-Fluent in Bahasa Malaysia, tapi tak boleh cakap laju-laju sebab gagap (?) dan English saya dapat Band 3 jew :p
-Min height saya 158 cm. Yes! Lebih 1 cm :D
-I am at the pink of health (Y)
-No comment. Anda rasa? -.-

Asal dia tak list kan sekali ukur lilit badan? Pinggang/punggung aku besar oh. Kang tak ada pulak kebaya yang muat dengan badan aku. Hihi actually aku dari dulu berangan nak jadi pramugari. Tapi asik kena gelak je sebab aku ni gemuk. Pramugari kan kena kurus kering. Yeke? So atas ni cuma angan-angan je. Aku jenis benci nak pergi interview. So kita tengok jelah apa yang akan berlaku :p





p/s: Aku ada blog private. Kat situlah aku menaip entry fully English. Kalau cikgu BI aku baca, sure menangis and tak cukup dakwat pen merah dia menanda aku punya grammatical errors  T__T

6 comments:

  1. malaysia airlines xde la kurus kering...tapi air asia biasanya ya..kalau punggung agak besar..baru la mantop, nak pakai kebaya..hee...

    cuba la..xrugi pun cuba...

    ReplyDelete
  2. @Beeha B.
    btol ke MAS pny stewardess tak kurus kering? hihi tp sy takut la nak pegi interview. english pun berterabur :'(

    ReplyDelete
  3. Hari tu dekat sekolah ada pilot and pramugari bagi penerangan pasal penerbangan ... Pramugari tu takde la kurus , chubby sikit .

    ReplyDelete
  4. @ZOMBIE ♥ ♥ ♥
    pramugari dgn pilot dtg skolah awk? wahh best nya! teringin nak tgk dorg depan2. sy mane pernah naik kapal terbang T____T

    ReplyDelete
  5. hahaha best ape jdi pramugari ni. dapat berjalan..cuba la try. tak cuba x taukn..hehehe.


    -->Ramadan: Allah IS MOST MERCIFUL & COMPASSIONATE!

    ReplyDelete
  6. @Hashira Yusoff
    hehe best mmg best. tp adeh takut la nak g interview tu :'(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...