Monday, August 15, 2011

AI: Sneak Peek


Entry sebelum ni menunjukkan betapa terujanya saya mendapat tawaran degree. Sebelum ni memang dah putus harapan. Rasa loser sangat-sangat bila memikirkan masa depan yang malap. Tapi 2 hari lepas Alhamdulillah, hari saya mula cerah selepas ditawarkan jurusan yang tidak disangka. Hamboii ayat kemain :B

Course yang saya dapat langsung tak related dengan Bio. Haizzz.. tak tahu boleh bawak ke tak sebab course ni kena deal dengan Maths. Wuu.. lebih haru, course ni ada sangkut paut dengan komputer. Aku ni dah lah alergic dengan komputer. Nak switch on comp pun aku tak reti hoi! Tapi nak on laptop reti pulak -.-'

Tapi berdasarkan apa yang member saya cakap, course ni berkaitan dengan software. Err ok biar saya explain, contohnya korang main chess kat comp korang. Takkan nak lawan sorang-sorang ye dak? Setiap kali lepas kita gerak, nanti comp tu pulak akan gerakkan chess tu. Ha.. tang gerakkan chess tu lah yang dinamakan Artificial Intelligence. Comp tu akan bertindak mengikut otak manusia. Lebih kuranglah..

Sebab saya makin teruja dengan course ni, mai saya habaq mai syllabus yang perlu saya belajar untuk 6 semester nanti.

Semester 1:
-Fundamentals of Computer Science (3)
-Basic Algorithms (3)
-Discrete Mathematics (3)
-Islamic and Asian Civilization (2)
-Co-curriculum I (1)

Semester 2:
-Introduction to Statistics and Probability (3)
-Operations Research (3)
-Object-Oriented Programming I (3)
-Co-curriculum II (1)
-*Elective (3)

Semester 3:
-Fundamentals of Introduction Systems (3)
-Fundamentals of Artificial Intelligence (3)
-Database Management Systems (3)
-Object-Oriented Programming II (3)
-Internet Programming I (3)
-Ethnic Relations (2)
-Speech Communications (2)
-Third Language (2)
-*Elective II (3)

Semester 4:
-Discrete Structure (3)
-Data Structure (3)
-Artificial Intelligence Programming Paradigm (3)
-Decision Analysis (2)
-Writing for Specific Purposes (2)
-Third Language II (2)
-*Option I (3)
-*Elective III (3)

Semester 5:
-Managing IT Projects (3)
-Intelligent Systems Development (3)
-Decision Support Systems (3)
-Third Language III (2)
-*Option II (3)
-*Option III (3)
-*Elective IV (3)
-*Elective V (3)

Semester 6:
-Social, Ethical and Professional Issues (3)
-IT Project (6)
-*Elective VI (3)
-*Elective VII (3)

Err ok lenguh dah tangan menyalin. Yang ada tanda * tu, ada banyak sebenarnya. Saya malas nak list down. Hihik.. Oh btw this entry just untuk share dengan korang semua pasal course ni. Sejujurnya, saya sendiri tak pernah tahu pun pasal AI ni. Maybe sebab sebelum ni taksub sangat mengkaji tubuh badan manusia. Ok lepas ni kita kaji computer pulak. Nampak tak jauh beza tu -.-'

Abang randy saya paling suka bila tahu saya terjun dalam bidang ni. Cehh suka lettew aku akhirnya jatuh jugak dalam field dia. Lepas ni bolehlah bukak syarikat computer sama-sama. Huahua.. Ok, till then. Have a nice day!


7 comments:

  1. gud luck nnt utk cos AI tue..saya dpt agrotech je

    ReplyDelete
  2. @Anies Anessa
    pape course pun xpe. agrotech pun best! hehe gudluck kat awk jgk :D

    ReplyDelete
  3. dear2 ittew nak bagi kad raya nnt cek email tau and tolong promo sekali sifu hee tenkiu :D

    http://klinikhatidrmira.blogspot.com/2011/08/siapa-nak-kad-raya-sila-turun-tangan.html

    ReplyDelete
  4. ehhh, nak tannya, kalau kita dari kos lain masa diploma, then, kita nk amik course AI nie peluang nak dapat sng x, interview ade ke utk course nie, n what you are doing now your work or you still further stuudies?

    ReplyDelete
    Replies
    1. peluang cerah je nak ambik AI sbb course ni mmg tak ramai yang apply. takde interview pun kalau nak ambik course ni. sy dah grad tahun lepas dan skrg dah setahun kerja dalam bidang IT di bank :)

      Delete
  5. Hi akak, sy dpt degree in artificial intelligence kat uitm. honestly ni choice last sy tp sy dpt yg ni. Bleh tak akak terang dgn lebih lanjut pasal course ni? huhuhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...