Wednesday, October 12, 2011

Berkenalan Dengan HTML Code



Hallo uolss. Tajuk cam best je kan? Ekeke.. tadi tengok kat stats, ada search keywords 'Cara Buat Blogskin'. Sekarang memang trend blogskin kan? Semalam bw banyak jumpa blogger yang guna blogskin. Ada yang lebih kurang sama sebab guna basecode yang sama, tapi edit background, font, scrollbar etc.

Aku ni tak adalah pro sangat nak ajar pasal blogskin. Tapi berdasarkan pemerhatian aku, meh aku cerita serba sedikit pasal code dan maksud-maksud dia. Hope boleh bagi hint untuk korang tweak apa-apa HTML code.

<style type="text/css">
CODE
CODE
CODE
</style>
Kalau jumpa code style macam kat atas tu, tu ialah section yang korang boleh edit. Kat sana korang boleh letak additional accessories for your blog macam code scrollbar, code untuk image opacity, code blockquote, code page divider. Fuh banyak lagilah. Selain blogskin, blog yang guna template biasa macam denim, minima, simple, etc pun ada. Tapi Template Designer payah sikit nak carik code dia sebab Template designer guna .css, bukan .html


<br>Hai nama saya Ninie</br>
Code <br></br> untuk korang letak apa-apa greetings macam atas tu. Ni untuk blogskin sahaja sebab semua benda nak kena sumbat dalam tu kan. Code ni korang harus letak setiap kali nak tulis apa-apa kat code. Kalau tak ada code ni, nanti blog akan anggap greeting/ayat tu sebagai html code.

<script>
CODE
CODE
</script>
Untuk code script, dia additional plugins kat blog. Plugins yang famous among Blogger user ialah jQuery. jQuery ni macam scroll to top button, cute profile, lazy load jquery, accordian tab etc. Plugins jQuery ni boleh digunakan kat template biasa atau blogskin. Nak tengok plugins jQuery yang best, boleh click SINI.  


Ehm so far tu lah main code yang korang kena tahu supaya korang ada idea kat mana nak letak code tu. Akan diupdate dari masa ke semasa. Kalau korang ada strong will nak belajar pasal HTML code, insyaAllah tak ada masalah. Macam tu lah masa aku mula-mula belajar edit blog sendiri hari tu ^^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...