Monday, December 31, 2012

Home Sweet Home

Lepas 3 minggu aku stay kat Shah Alam, hari Sabtu pagi baru aku balik rumah. Huu rindu dengan family, rindu dengan katil empuk, rindu nak merayau luangkan masa dengan family. Hee.. pagi Sabtu abah jemput lepas tu pergi rumah atok sebab tengah hari tu sepupu nikah. 


Le fat me with my mommy.


The next day ialah majlis sanding. Ramai sangat tetamu yang datang. Aku dengan sepupu yang lain jadi bridesmaid. Dalam 6 orang macam tu lah and semua pakai baju yang sama. Agak menarik perhatian orang jugaklah sebab bersepah budak-budak pempuan pakai baju sama. Dahlah muka kitorang lebih kurang. Haha.. semalam belum sempat majlis habis aku dah cabut balik rumah sebab crowded and panas sangat sampai aku rasa nak pitam. 


Le me with mommy and daddy


And finally.. today ialah hari bersama keluarga! Huhu seronottt sebab dah lama tak keluar ramai-ramai macam ni. Err ramai ke? Aku dua beradik dengan parents. And extra sorang ehem-ehem. Huhu tak plan pun nak ke Times Square. Aku main sebut je nak pergi situ sebab nak beli baju sebab baju aku banyak yang ketat. Memandangkan aku dah bertudung sekarang, kenalah pakai baju yang longgar. Tak gitu?


Le me with my lil bro

Le family

Le gift from le ehem-ehem 


Hari Khamis dah start final. Kena study betul-betul untuk naikkan semula pointer. Wish me luck!

Tuesday, December 25, 2012

Upsidedown of My Life

Finallyy aku berjaya jugak habiskan semester 3 aku. 14 weeks of this semester seems very short to me. Aku rasa aku banyak main-main dan err berfoya-foya? -..-  Mentang-mentang duduk luar kan sem ni, terus rasa remaja. 2 semester sebelum ni duduk kolej, life rasa agak terkongkong dengan aktiviti kolej yang so called wajib sebab nanti kupon tu digunakan untuk permohonan kolej semester depan yada-yada assdsfgkl.


Sem 4 nanti aku rasa macam nak stay duduk rumah sewa ni. Huhu bilik ada aircond uolss haruslah berat hati nak tinggalkan. Mama suruh aku duduk kolej sebab utama jimat kos, kedua senang dapat makanan sebab mama tahu anak dia ni jenis pelahap kuat melantak, ketiga nak hadkan aktiviti aku yang kuat merayau ni, dan keempat mestilah atas dasar keselamatan.


Tapi aku ni pulak, bila kolej dah tendang aku, aku malas dah nak mohon masuk semula. Dah la takde kupon so ada ke harapan nak dapat kolej? Kalau ada pun, kena usaha pergi open kaunter sem depan (tu pun kalau ada lah). Gaduh-gaduh dulu dengan orang kaunter yang poyo tu, baru dapat. Tu pun lepas tebalkan muka. Eee im not that kind of person. Sekali kena tendang, memang tak aku nak melutut mintak balik. Iskkk..


Dan oh ya my lovestory sangat complicated bila masuk semester ni. Pening kepala aku nak fikir. Tu la sekarang ni aku rasa macam malas gila nak update blog. Kebanyakan post semua aku post lagu yang ala-ala berkaitan gitew. Dengan harapan orang tertentu faham la apa yang aku cuba sampaikan. K.


Bermula sejak pertengahan semester hari tu, aku dah pakai tudung. Actually aku dah lama sebenarnya nak pakai tudung secara berterusan dan istiqamah. Tapi ada sesuatu yang menghalang. Sampailah something happen, (yang ni tak boleh bagitahu. Biarlah rahsia) someone jadi booster untuk aku segera bertudung. Hee at this point, aku tak adalah kata aku bertudung sebab orang suruh. Tak,tak.. Dia kira macam semangat aku la. Urghh apa aku tulis ni  T___T

Haaa kau. Sekali bila datang mood nak menulis, panjang berjela-jela karangan aku. Entah bila lagi la idea boleh datang mencurah-curah macam ni lagi  (╯°□°)╯︵ ┻━┻





Thursday, December 20, 2012

Never Forget



Our moments together,
I will keep them forever,
Our hearts must surrender.

Wednesday, November 28, 2012

Gomenasai



Gomenasai for make you cry,
I wasn't intended to,
Go and find a new girl who's better than me,
I hope you success in your pursuit of happiness :)


Sunday, November 25, 2012

Maggi Goreng Yang Kecundang



Semalam pulang ke rumah Ampang dengan harapan dapatlah merasa air tangan ibu. Huhu tapi end up makan masakan sendiri yang entah hape-hape. Asalnya mama kata nak keluar makan malam sama-sama. Tapi abah tiba-tiba tak nak pulak sebab nak tengok bola. Mama kata kalau lapar pergilah masak meggi kat dapur tu.


So lepas selesai buat sepah dapur, akhirnya terhasillah satu masterpiece! Habis jahanam rasa meggi aku. Dah lah banyak minyak, tawar pulak tu! What is this Anis?? Umur kau makin meningkat. Tapi masak meggi goreng pun tak reti? Dapur tu dah berasap-asap kau kerjakan, tapi atas ni je hasil dia?


Arghhhhhhhhh!  (╯°□°)╯︵ ┻━┻

Saturday, November 17, 2012

Itu Saya



Thank you kepada kawan-kawan yang terlibat secara langsung dan secara tidak langsung dengan perubahan saya ni. Semoga saya istiqamah kali ini. Sayang korang semua 

Wednesday, October 31, 2012

Curang



Setelah hampir 6 tahun aku setia dengan Maxis, akhirnya beberapa hari lepas aku tekad untuk berpaling tadah kepada encik Celcom yang kacak berbaju biru. Nombor masih sama. Sayang nak tukar nombor baru. Tu yang gigih pergi Celcom centre semata-mata nak convert line ke Celcom.


Haa bulan Julai hari tu aku convert dari prepaid ke postpaid Maxis. Entah apa agaknya operator tu hembus masa call aku, tiba-tiba aku setuju pulak nak convert postpaid. Kononnya nak cuba la setakat mana boleh saving bila guna postpaid ni sebab aku ni dalam sebulan lebih RM 30 jugak topup.


3 bulan pertama guna postpaid aku enjoy lagilah sebab masa tu ada rebate RM 10. Maksudnya dia tolak RM 10 dari bil bulanan aku. Selain tu jugak, masa tu aku tengah cuti semester. So jaranglah guna phone untuk call dan SMS. Tapi masuk je semester baru, hah hambik. Belum cukup 30 hari guna kredit aku dah nak masuk RM 60. Mana sanggup aku nak bayar banyak-banyak. Grr cekik darah.


So 2 hari lepas aku pergi Maxis Centre nak tukar balik ke prepaid. Aku ingatkan bila tukar prepaid tak cas apa-apa. Rupanya tidak. Oh ya, nak tukar ke prepaid kena pergi Maxis Centre kat KLCC nun. Tempat lain tak boleh. Nampak tak permainan dia? Masa suruh ambik postpaid, tak payah suruh pun diorang sendiri carik aku. La ni nak terminate, susah payah merangkak ke KLCC. Wuu itu tipu. Di sini jutaan terima kasih saya ucapkan kepada ehem-ehem sebab sanggup hantarkan walaupun beliau pening kepala hari tu. Tapi sekarang gaduh dengan dia sebab hm adalah sebab dia :|


Ok sambung. Lepas tukar semula prepaid, dia bagi aku simkad baru. Kredit simkad tu hanya ada RM 0.40 je. Punyalah kedekut. Apa lagi, makin semangat la aku nak guna Celcom. So semalam aku pergi Maxis centre kat area rumah aku ni untuk bayar bil bulan lepas. Selesai bayar bil, aku pergi pulak Celcom centre. Betul-betul depan Maxis centre. Ngehh..


Pergi kaunter, isi borang. Lepas tu bayar RM 10 untuk simkad baru. Guess what? Dengan hanya RM 10, aku dapat topup RM 5! Huhu lebiu Celcom. Tak macam Maxis. Bayar RM 25, tapi kredit RM 0.40 je? -_-


Lepas 2 hari bekerja, baru aku boleh guna simkad Celcom ni. Last message aku terima dari Maxis,

"We acknowledge your request to move. Thank you for being with Maxis and we hope to serve you again in the future."


To serve again in future? Hm.. not anymore sebab aku rasa Celcom lagi jimat. Dah lama aku berhasrat nak tukar. Tapi asyik bertangguh je. Bila tukar Celcom ni, aku dapat 

Celcom-Celcom : 28sen/10min
Celcom-Other    : 28sen/5min
Celcom-Celcom :   1sen/SMS
Celcom-Other    :   5sen/SMS

Saturday, October 13, 2012

Third Language



Isnin ni dah masuk minggu ke-6 aku belajar third language. Huu English pun berterabur, lagi mau belajar third language kan. Fyi aku ambil bahasa Korea. Tapi aku bukannya K-pop lovers pun. Bila member bersembang pasal K-pop artists aku cuma mampu senyap dan duduk diam. Sedehhh~~ 

Oh ya, kalau ambil Mandarin atau Japan dorang belajar bercakap dulu. Lepas tu tak salah aku sem 2 atau sem 3 baru belajar menulis. Tapi untuk bahasa Korea tak. Kami kena belajar menulis, kenal dan hafal vowel dan consonant dia satu-satu. Lecturer kitorang target, by the end of this semester kitorang semua dah reti baca ayat dalam bahasa Korea ni. Tapi for sure lah tak paham maksud kan  T____T

Aku bolehlah sikit-sikit baca tulisan Korea ni. Tapi merangkaklah sebab asyik keliru je. Heheh.. minggu lepas aku belajar tulis nama sendiri. Eksaited  u know! Tulis besar-besar kat kertas lepas tu rasa nak tampal kat belakang badan. Konon Running Man letthew.


Anisse Syuhada :3


Bila dah reti tulis nama dalam Korea ni, terus tak hingin tulis nama sendiri guna roman alphabet. Semua notes aku tulis nama dalam bahasa Korea. Tapi disebabkan aku ni jenis keliru tak kena tempat, nama yang sepatutnya Anisse Syuhada jadi Anisse Jyiuhidi. Tettt ni semua sebab keliru dengan dorang punya consonant. Sighhh need to improve more.. -____-'


Wednesday, October 03, 2012

Sepetang di Setia City Mall

Benda yang tidak dirancang awal-awal lepas tu rancang sekejap je dan terus berlaku adalah sangat seronok. Actually aku dan 2 orang member bergosip pasal Seoul Garden. Aku ni ha yang sibuk merengek nak makan kat situ. Lepas tu tiba-tiba sorang kawan aku ni kata dah pernah makan kat situ. So aku dan lagi sorang member aku ni excited lah. Lagi-lagi Setia City Mall dah ada Seoul Garden. Dan yang membuatkan lagi menarik, bas U90 memang betul-betul berhenti depan pintu mall tu. Amboii gembira lah ye budak-budak UiTM Puncak Alam sekarang ni. Tak payah tukar-tukar bas nak gi Sunway Pyramid macam zaman aku dulu :/


So aku dan gadis-gadis kelas aku menjalankan misi pada hari Jumaat. Agak kelam kabut jugaklah sebab ingatkan lecturer nak lepaskan kitorang balik awal tengah hari tu. Tapi tiba-tiba dia bagi assignment yang kena hantar on the spot. Akhirnya nak dekat pukul 1 baru kitorang gerak. Alamatnya memang naik teksi la nak ke sana. Kitorang naik 3 buah teksi. Sebab apa 3 buah teksi? Sebab rombongan cik kiah ni 11 orang semuanya -___-


Kimchi Jigae soup, kimchi, marinated squid, vegies. Bla3


Lepas bayar harga per head, terus serang buffet. Masing-masing bawak piring. Student price dalam RM 25++ bila dah include tax. Aku rasa berbaloi harga macam tu sebab food selection dia terlalu banyak. Tergamam aku nak pilih apa. Semua gugurls rambang mata memilih. Kat situ ada jugak ais krim, ais kacang, soft drinks, coffee, milo. Ahhh cakap jela nak apa. Semua ada kat situ.


Kat Seoul Garden ni dia punya marinated meats memang terbaik. Ada macam-macam jenis. Ada Coffee Chicken, Spicy beef, black pepper squid. Ada isi ikan. Yang ni semua untuk grill. Kalau untuk steamboat boleh pilih soup base apa. Kitorang ambik Tom Yum soup dengan Kimchi Jigae. Bila ambik kimchi ni mula la feeling Korea kan. Huhu dan untuk pertama kalinya aku makan kimchi. Not bad jugak rasa dia. Aku  main campak dalam grill pun still sedap. Malahan lagi sedap uols!







Bila perut masing-masing penuh dan buncit, kitorang jalan-jalan sekitar mall tu. Kat sana ada Etude House. Wee gewwram kite tengok kedai dia. Tapi bila tengok harga terus telan air liur. Last-last bantai tester. Aku sempat la calit lipbalm Shini. Ala yang duta dia Shinee tu. Hehekk.. Kemudian ke Watson pulak. Tambah mascara, eyeliner. Ye, semua adalah tester. Nasib baik tak kena halau dek akak Watson tu -.-'  Lepas masing-masing dah cun, bermulalah sesi penggambaran kami di toilet. Pun boleh ye adik-adik.


Astaga.. ni ke rupa orang 20 tahun? -.-

Talent: Nisa & Ninie
Objektif gambar: Amalan membaca amalan mulia.
Tapi gambar macam tak sampai objektif tu.




Perasan 2NE1 jap. Kahkahkah


Love this pic. Nampak manja gitu ;D


Lepas selesai sesi penggambaran, kitorang pun keluar tunggu bas. Tapi adoi berjanggut tunggu. Pukul 6 tunggu, pukul 8 baru bas sampai. 2 jam tercangak kat situ. So daripada tercangak tak tentu hala, kami pun bercamwhore tak tentu hala juga.






Ok cukup setakat ni entry. Thanks for reading!

Tuesday, September 18, 2012

Dan Semester 3 Pun Bermula

Alhamdulillah, minggu pertama di semester 3 ni seronok dan menenangkan. Tapi kalau aku dapat kolej mesti lagi tenang. Sighhh apalah dosaku tak dapat kolej pulak sem ni. Classmate gegurl aku yang mohon kolej semua dapat. Aku pulak tercicir. Hangin satu badan aku dibuatnya. Tapi walaupun hangin, masih mampu mantain cool je depan orang. Sobss.. kesian kat Hazirah dan roommate beliau sebab terpaksa benarkan 'pelarian' ni tumpang. Haha choii pelarian katanyaaa.

Tapi tu bab kolej. InsyaAllah by this week mungkin boleh settle kot. Tengah tunggu open counter je ni. Harap dapatlah. Kali ni ittew promise kalau ittew dapat kolej ittew tamo lagiw kutuk toilet kolej yang ewww kotor ittew. Walaupun hakikatnya memang kotor dan berlendiaq *errgghhh* tapi aku tahan jelah. Zzz.. Maybe sem ni tak dapat kolej sebab aku kutuk kaw-kaw pasal masalah perpaipan toilet sem lepas. Wakakaka

Oh ya, sem 3 ni kelas aku dah tak kena buli. Hihiw.. Sem lepas jadual macam ape je. Dah lah kelas pun kat luar UiTM lepas tu gap kelas pun sikit. Petang Jumaat pulak ada kelas sampai pukul 7. Ni bukan tahap sedih, tapi dah boleh meraung dah. Tapi sebagai pelajar yang berwawasan, takmo la ponteng selalu walaupun habit memonteng aku ni tak boleh dikikis :D

Tapi la ni, jadual syiok gila lahaiii. Lepas tu ada yang kelas sebelah-sebelah je. Yeay inilah nama dia bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. See, permulaan yang agak menarik. Ye dak? Lecturer pun okay. Ramai yang muda-muda. Tak de lecturer yang boleh buatkan aku annoying macam lecturer sem lepas asdfjkl.


Warna-warni di Aidilfitri.
Wee syoknya jadual! :D


Haa sem ni ada third language. Aku ambik bahasa Korea! Tak pernah terlintas di fikiranku selama ni aku akan ambik bahasa ni. Masa akhir sem lepas bila member tanya pasal ni aku buat muka confident je kata nak ambik Mandarin. Tapi masa register course hari tu tiba-tiba dengan confident pilih Korea pulak. Sebab utama mestilah selalu sangat tengok Running Man. Alasan boleh diterima kan? Kononnya lepas belajar bahasa ni nanti bolehlah download raw video without subs. Hamboi tinggi angan-angan kau.

Kalau fikirkan market value, Korea ketinggalan dari Mandanrin dan Japan. Hmm yeke. Orang yang kata macam tu. Cheq tak tau. Tapi bagi aku, memandangkan aku dah tersuka pulak kat Korea kan, so why not belajar bahasa tu? Kalau aku minat dengan satu-satu benda insyaAllah boleh skor. Hihi doakan jela :3

Monday, September 10, 2012

KOLEKSI TERBARU KZNABIHAH BUTIK



Rasanya dah agak lama aku tak join mana-mana giveaway. Atau mungkin tak pernah langsung. Hehe kali ni nak cuba nasib. Aku jatuh hati pulak tengok pakaian yang dijual kat KZNabihah Boutique ni. Design yang up to date dan paling penting, warna yang ceria :D

Giveaway ni mudah saja. Nak tahu macam mana caranya? Jangan segan silu untuk jenguk website mereka okay? Mana tahu ada nasib boleh menang ke kan ;)


Antara hadiah untuk giveaway ni ialah:

1. Long Cardigan KZNabihah
2. Palazo printed leopard KZNabihah
3. Dress Adlena special design by KZNabihah



Tag 4 rakan:



Thursday, September 06, 2012

Pulau Langkawi (Part 2)

Ehem.. ye saya kembali lagi mengapdate part 2 di Langkawi dengan riang gembira. Okay, untuk part 2 kali ni kami sekeluarga melakukan aktiviti lompat pulau, atau nama glamour dia Island Hopping. Hihi..

Actually trip ke pulau ni tak ada pun masuk dalam list percutian. Kitorang just nak jalan-jalan keliling Langkawi je. Tapi masa my parents beli tiket feri dan macam-macam perkara lain kat Jeti Kuala Perlis, agen tu suggest pakej ni. Memandangkan family aku ramai ahlinya, maka kami sewa satu boat. Satu boat tu boleh muat dalam 13 orang. Wee syok wo duduk dalam boat sesama kami je. Nak buat bising pun tak de siapa kisah. Nak terjun laut pun takde siapa kisah. Ok itu tipu saja. Sewa 1 boat dalam RM 500++. Kalau per pax lupa pulak harganya. Dalam RM 50 something kot.

Maka pada pukul 9 pagi, kami sekeluarga gerak keluar dari homestay menuju semula ke Pantai Cenang. Homestay kitorang terletak kat tengah-tengah antara Pekan Kuah dengan Pantai Cenang. Tu yang suka hati je ulang-alik sana sini.

 Tak masuk pun. Masa ni tunggu agent tu datang jemput.
Kalau berminat nak masuk, RM 28 (Adult)


 Jeti apa entah nama dia. Nampak tak sticker tu?
Kalau takde sticker ko berenang sendiri nanti xP


Shoo shweet la my mommy dan daddy. Kikiki..


Retissssssssssssss. Wkwkwkw

Oh ya, nak bagi satu peringatan. Berbalik pada entry part 1. Kalau naik cable car kan, nanti elok je korang letak punggung dalam tu tiba-tiba akan ada satu abam bersama DSLR amik gambar kita. Kalau sempat posing, lawalah gambar korang. Kalau masa tu cable car goyang-goyang sebab korang gelabah sangat masa nak naik, maka huduhlah gambar korang. Huahua.. ok, nanti bila korang turun semula ke tanah rata *wah gitew* gambar korang siaplah di cuci. 

Cer teka berapa harga?
Ya ampunnn RM 35 uols! Penyesalan beli. Sobss..

Sebab apa aku tak galakkan korang beli? Sebab pertama, gambar huduh. Mak aku bising gila sebab dalam gambar atas ni rupa dia macam Datin Maimon. Menurut beliaulah. Aku tak komen pape sebab muka aku elok je stunning. Wahaha kbai. Tapi.. cuba bandingkan dengan gambar bawah ni:


Price? RM 10 only!

Gambar ni diambil kat jeti. Masa ni aku dengan mama tengah berlenggang kangkung ke boat dan secara tiba-tiba ada sorang akak bersama DSLR datang menerpa suruh senyummm. Tapi sebab aku feeling retiss yang dikejar paparazzi, so dapatlah muka hampas macam atas ni. Ekceli boleh je nak request kat akak tu amik gambar korang 1 family as long as muat dalam piring tu cukup la kan. See, cuba banding yang RM 10 ni dengan RM 35. For sure RM 10 lagi berbaloi kan? Kalau masa bbq takde piring, boleh guna piring ni. Sangat praktikal. Makan atas muka sendiri  (>3<) Ok bebel jauh sangat. Apa kata kita sambung.




Awana Porto Malai


Ye, memang boat ni kitorang punye. Problem?


Destinasi pertama yang kami tujui ialah Pulau Dayang Bunting. It's a must place to visit. Perjalanan mengambil masa dalam 10 minit menaiki open boat. Best sangat naik bot laju! Masa pergi ombak tak tinggi sangat. Tapi masa balik dari Pulau Dayang Bunting, ombak tinggi kemain. Selama ni tengok dalam Family Outing je ombak tinggi-tinggi ni *Family Outing? Im so lame* 

Sebelum sampai ke pulau, driver tu akan stop sekejap kat tengah laut yang dikelilingi pulau. Dari situ kami boleh nampak 'wajah' Dayang yang bunting tu. Err.. betul tak tipu ni. Nampak la bentuk mata, hidung dan mulut macam orang tengah baring. Gambar aku tak sempat ambik sebab risau kang tiba-tiba abang boat tu buat gila start enjin. Terpelanting phone mahal aku kang tak memasal je. Dasar paranoid tak tentu hala. Kahkah

Abang boat tu sempat bagi briefing. Sebelum sampai ke Tasik Dayang Bunting, kami perlu hiking terlebih dahulu lebih kurang 10 minit. Daki tangga yang landai. Kemudian ada pitstop. Lepas pitstop, mak oii curam bebeno tangga nak turun. Masa turun ok lagi. Masa nak naik semulalah yang hazab. Kesian kat mama sakit-sakit lutut nanti. Wuwuw.. 

Ha nak bagi peringatan. Sepanjang 10 minit hiking tu, korang akan dihiburkan dengan monyet-monyet cumils. Don't worry mereka tak ganas pun. Tapi kalau korang berhajat nak tengok dorang mai dekat, dipersilakan bawak beg plastik. Kat pulau ni depa la tukang peragut plastik. Ni dah kenapa loghat utagha pulak? Sebab utama monyets ni ragut plastik, sebab dorang ingat dalam tu ada makanan. Tak kisahlah niat murni korang isi baju dalam plastik tu pun, tapi kalau nak pulang dalam keadaan bogel dipersilakan. 


 Terharu jumpa my long lost fwen


 Sampai je terus celup kaki. Buntinglah aku nanti :))


Wee.. air yang menghijau :D




 Untunglah reti berenang.




Hanya mampu melukut di tepi gantang.


Kat tasik ni tak ada life guard. So berenanglah kalian di bawah tanggungjawab sendiri. Cuma life jacket je mampu selamatkan korang. Ingat life jacket ni free ke? *geleng-geleng kepala* Satu life jacket, RM 5. Ok la kan daripada korang lemas sia-sia. Huhu.. memandangkan aku tak reti berenang, tu yang mampu celup-celup kaki je. Sigh..

Ehmm rasanya entry terlalu panjang pulak. Terpaksa sambung ke part 3. Muak pulak aku nak menaip. Zzz.. Next destination merupakan sebuah pulau jugak. Pulau ni memang include dalam pakej. Sangat berbaloi-baloi. Wait for the next entry ;)


Kena tinggal boat. Haha!
Eh habis yang amik gambar ni pun samalah kan? :3


Wednesday, September 05, 2012

Pulau Langkawi (Part 1)

Assalamualaikum. Ini merupakan entry yang panjang berjela-jela dan gambar juga berjela-jela sampai terpaksa bahagi kepada 2 part. Tujuan entry ditulis sekadar untuk bacaan dan kenangan diri sendiri. Mana tahu nanti di masa depan teringat balik kenangan pergi Langkawi ni. Teheee~

Amboi panjang betul mukadimah atas ni. Tapi apa-apa pun Alhamdulillah. Yeayy pada tanggal 30 Ogos tempoh hari, saya sekeluarga telah selamat pergi ke Pulau Langkawi yang juga dikenali sebagai Permata Kedah. Hihiks ala Langkawi je pun. Tak ada benda nak heran  T__T  tapi bagi aku dan keluarga, kami heran. 

Ni kali kedua pergi ke sana. First time pergi masa aku Form 1 which was roughly 8 years ago. First time pergi dulu cuma dapat tinggal 2 hari 1 malam je. Nak pusing satu Langkawi dan melawat tempat best pun tak sempat. Dah lah masa tu pun tak ada gadget canggih *canggih katanya* untuk merakam memori indah di sana. 

So trip kali ini bermula pada jam 1 pagi, 30 Ogos 2012. Masa mula perjalanan tu aku agak moody sebab my parents tak bagi my ehem-ehem ikut. Dalam 7 jam jugaklah aku tak bercakap sepanjang perjalanan tu. Then sampai jeti Kuala Perlis, barulah aku nak bercakap dengan dorang dan 2 buah family sepupu aku yang ikut sekali.


 7am. Muka baru bangun tidur.
Im not really that tall. It's just my cousin who's petite in size :3


 The ferry. Bye-bye tanah besar. Hoho


First captured right after I stepped in this island.


Baju tu macam salah tempat je. Wkwkwk


Yeayy dah sampai Langkawi!




Memandangkan aku datang dengan lagi 2 family, so bilik hotel memang tak muatlah nak cater all of us. So parents aku sewa homestay yang merupakan rumah teres setingkat yang langsung tak ada aircond yang menyebabkan percutian kali ini tolak satu bintang asdfghjkl. Selain rumah yang kurang kondusif, van sewa juga adalah tidak kondusif. Hadoi.. dengan aircond tak ada. Dengan enjin macam nak meletup. Fuh.. tapi lepas jugaklah keliling 1 Langkawi tu. 

Langkawi sangatlah panas uols. So memang sesuai sangat jadi destinasi percutian tourists yang berhajat untuk tanned kulit mereka. Tapi untuk aku si gadis Malaysia yang berkulit 'cerah segan, gelap tak mahu' ni memang tak lah aku nak berjemur bawah panas terik tu kan? So dengan gembiranya aku beli topi berharga RM 10. Oh ya, destinasi pertama yang kami pergi ialah Beras Terbakar. Kat sekitar kawasan ni banyak kedai jual souvenirs. Nasib baik aku tak beli topi kat Jeti Kuah sebab kat sana harga mahal. Hewhew.. Kat sini jugak aku beli 2 helai tshirt. Satu untuk aku, dan satu lagi untuk my ehem-ehem yang tak dapat turut serta percutian kali ini :"(




Topi RM 10. Macam nak pergi sawah je.

Lepas selesai berjimba-jimba di Beras Terbakar, kami satu van pergi pula ke Pantai Cenang. Yeah kat Pantai Cenang ni bolehlah nampak macam-macam rupa tourist. Ada yang berbikini, ada yang berpurdah, ada yang berpakaian Angry Bird kuning. Eh?


Adakah ini tourist yang dimaksudkan? O_o


Pemandangan kat sini memang awesomely santek 
dan panas. Wuu lecak tiak itew.


Laut yang membiru. Masa ni laut surut.


Anak-anak tempatan. Huahua eh tak. 
Ni adik dan anak sedara gue lorh




Apalah adik-adik aku ni buat bawah panas terik tu -_-


Abah sembang apa tu? Hihi


Masa ni lepak minum cendol dan makan rojak kat
sebelah Airport Padang Matsirat. So refreshing!


Lepas balik dari Pantai Cenang, aktiviti masih belum selesai. Kami 1 van pergi pula ke Cable Car Gunung Mat Chinchang dengan badan yang berpeluh-peluh. Maklumlah van bajet, tak ada aircond. Weh sadis betul. Sampai saja ke destinasi, kami semua terpegun tengok betapa tingginya gunung yang kami akan pergi dengan menaiki cable car. Tapi aku rileks je. Sebab aku kan suka perkara ekstreme ni. Haha :D  Tapi yang tak best masa kami pergi Skyway bridge under maintaince. Hmm.. Asal dorang tak cut off price je masa tu. Mana acii. Bayaran masuk untuk sampai ke bintang puncak: 

Non MyCard holder:
Adult - RM 30
Children - RM 15
MyCard holder:
Adult - RM 15
Children - RM 10






 Ya ampunnn.. gemuk dan comotnya haku T_T




Air terjun Telaga Tujuh.
Mama: "Banyaknya kobis hijau bawah ni"
Tinggi betul imaginasi mama :|


 Berjaya sampai di puncak!


 Ni tangga nak ke toilet sebenarnya. 
Pun boleh nak bergambar kat sini.




Sekian dulu untuk entry part 1 ni. Berakhirnya entry part 1 ni, maknanya berakhirlah hari pertama percutian aku di Langkawi. The next day aku dan semua family aku meluangkan masa Island Hopping. Seronok sangat dapat naik open boat sambil kena lambung oleh Mael Lambong ombak tinggi. Stay tuned for the next entry! *bajet macam ada je yang nak baca. Kah3*


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...