Saturday, February 28, 2015

Blogging is Fun Kerana..?

Assalamualaikum dan hai! Alhamdulillah kadang-kadang aku bersyukur jugak apabila menganggur ni. Haha menganggur pun mampu bersyukur ke? Positif betul aku ni sampai menganggur pun masih boleh bersyukur. Well, aku tahu semua perancangan Allah SWT tu mesti ada hikmah kan? And yes sepanjang tempoh menganggur ni, rezeki aku agak murah dalam dunia blogging. Tahun lepas aku cuma update 2-3 entry je. Punyalah malas tahun lepas. Puncanya acah-acah busy gittew sebab iols student pada masa ittew :>

Back to the point, aku kata blogging ni best sebab of course dapat share maklumat dengan pembaca (ada unsur hipokrit sikit) dan selebihnya nak cari pendapatan melalui Nuffnang! Haha tahukah anda setiap traffic dari pembaca turut menyumbang income pada iklan Nuffnang aku? Even 1 sen pun tetap duit tau. Hmm kadang-kadang memang earning Nuffnang aku 1 sen je pun untuk ads tu (T_T) but issokey la, sebab siapa je nak bagi ko duit buta-buta gitu. Akhirnya berkat aku menabung 1 sen sehari di Nuffnang, aku boleh cash out RM 200++ FYI, aku kumpul 2 tahun tau baru berani nak cash out. Kahkah punyalah slow earning aku. 


Hard earn money. Baru paham camne susah cari rejeki. Puih

Ok tu yang pertama. Selain dapat income daripada syarikat pengiklanan, aku juga dapat tawaran untuk review produk dari Citra Mulia dan Zalora. Actually aku saja-saja letak emel kat bio atas tu. Tapi tak sangka rupanya ada yang contact untuk urusan professional (?). Untuk urusan produk review, aku telah diberi beberapa jenis produk kecantikan daripada Citra Mulia yang bernilai hampir RM 200++ tau. Alhamdulillah syukur. Hehe

Review read HERE

Yang terakhir dan paling ohsem ialah pihak Zalora emel aku untuk reka dan publish article tentang produk mereka. Siapa je tak kenal Zalora? Pada asalnya aku ingatkan tu emel menipu je dan aku pun layankan jela sebab aku memang suka menulis. Dah siap article, aku pass kat team Zalora untuk dorang tapis sebelum publish kat blog aku. Lepas dorang puas hati dengan article tu, akhirnya muncullah article berbaur kelakar + professional yang bertajuk Shawl Terkini Yang Memberi Impak Pada Pemakai xD Sebagai tanda penghargaan daripada pihak Zalora, aku dihadiahkan baucer shopping bernilai RM 100 di website Zalora. So ni lah dia first time aku shopping kat situ. Rupanya banyak kot benda-benda best! Risau mahal? Jangan risau just filter je barang ikut price dan wallah aku dapat beli 1 bag dan 1 kasut dengan menggunakan baucer RM 100 ni. Tq so much Zalora. Hehe




Haaa best ke tidak blogging ni? Memang best sebab bukan sahaja boleh jadi hobi, tapi dalam masa yang sama boleh jadi salah satu sumber pendapatan tau. Tahun ni genap 5 tahun dah aku blogging :D


Wednesday, February 25, 2015

Review: Blog Berwajah Baru

Tahun 2013 dan 2014 merupakan tahun malas aku update blog. Haha so bila dah malas tu, nak edit blog pun jadi malas jugaklah sampaikan aku dah lupa segala ilmu HTML code. Hmm sekarang ni bila dah bosan tak tahu nak buat apa kat rumah, aku pun mula aktifkan diri menulis. Oleh itu demi untuk menaikkan semula semangat blogging, maka aku pun edit balik blog. Tapi!! Sebab semua ilmu coding dah terbang ke lautan hindi, habis rosak design asal. Sobsss tengok blog orang lain cantik je. Nak upah orang design, mahal pulak cas nya. 

Namun akhirnya aku berjaya juga jumpa insan yang tawarkan khidmat edit blog dengan harga paling murah iaitu RM 30 je untuk semua hasil dari atas sampai bawah! Memperkenalkan Una the Kemetot Chomel! xD Wauuu ni sumpah paling murah sebab aku survey mostly above RM 100 tau. Ekceli aku dah lama follow blog beliau tapi tak alert yang dia pun ambil tempahan edit blog jugak. Hewhew rupa blog aku yang sekarang ni hasil edit dia lah. Aku sketch ikut suka hati aku lepas tu dia yang realisasikan impian aku. Gittuuu ayat..


Yang conteng tu abaikan. Nak test pen ada ink ke tak. Hiks


Final result. Taraaa!


Aku agak cerewet jugaklah masa proses design tu. Huhu maaf ya Una. Dah lah aku gi tempah masa dia nak final exam (T__T)  Tapi walaupun dia busy, hasilnya tetap cantik dan up to my expectation! Wau tetiba speaking. Nampak tak betapa puasnya hati aku. Haha! Aku dah lama mengidam nak ada navigation bar yang lawa, header muka sendiri yang cun (ops) dan comment section yang comel. Kalau nak tahu comel ke idok comment section tu, gi click kat title atas tu nanti kuar tempat komen. Alang-alang tu marilah komen sekali xD

So kalau korang pun nak jugak merasa blog lawa aku suggest sangat-sangat korang tempah kat Una ni. Tapi kalau korang kedekut, boleh je try edit sendiri sebab dia banyak jugak sediakan tutorial yang mudah difahami. Laju-laju serbu blog dia tau! Semua cara tempahan dah siap tulis kat blog dia:






Monday, February 16, 2015

Shawl Terkini Yang Memberi Impak Pada Pemakai


Assalamualaikum & hai! Maaf title panjang berjela macam title thesis (T__T)  Btw perasan tak sekarang ni semakin ramai gadis yang bertudung? Bayi yang seawal umur 1 tahun pun mak-mak dorang dah sarungkan tudung instant tu. Haha tapi nasib baik semua bayi itu comel dan masih tak tahu pape. Tapi kalau kau dah start mingle around dengan kawan-kawan gossip girls yang boleh tahan cantik style lilitan shawl dorang, then takkan la kau nak tengok je kan? Tak payah fikir jauh la. Just take me myself as an example! Haha


Alkisahnya aku ingat lagi masa umur aku 18 tahun (2010), hati aku masih keras untuk menutup aurat sepenuhnya (read: freehair). Lagipun back during that time trend tudung pun tak banyak. Tudung yang famous masa tu ialah tudung instant awning. Mak aku belikan satu suruh aku pakai bila kat kampus. Hmm masa try kat kedai tudung tu aku nampak cantik je muka ni pada mata kasar. Maka esoknya aku pun melangkah dengan yakin ke kuliah bersama tudung awning tersebut and guess what? Elok je aku melabuhkan tirai punggung kat kerusi, member aku tegur "Eiii asal ko pakai tudung ni?? Macam makcik-makcik!" Aku pun terkesima dan bermula dari detik itulah aku tekad untuk menyelidik di internet tentang shawl terkini online yang sesuai dengan aku yang remaja ni (remaja sangat!)

Left (2010): Yakin itu pasti!
Right (2014): Pandangan tepi pun cantik! Ko mampu? Haha


Tapi aku maju setapak pun ke arah jenis wideshawl macam atas tu je. Padahal banyak lagi kot shawl terkini yang diperbuat daripada pelbagai jenis material lain seperti chiffon, satin, cotton, silk etc. Pada pendapat aku, material shawl ni memainkan peranan jugak bila kau attend any event. Meh refer gambar bawah ni. Btw ni cara aku sesuaikan meterial shawl yang aku nak pakai depends on event or occasion. Korang pulak macam mana? Dah ada inspirasi fesyen shawl terkini yang menarik hati korang? :D



Cotton 
Pakai masa keluar jalan2 sebab aku pemalas gosok tudung! Haha


Chiffon
 Kalau aku tetiba nak feeling corporate look. Muka nampak ayu je 
kalau pakai chiffon shawl. Tapi aku tak ayu la kot.



Satin 
Sebab dia berkilat so sangat sesuai pakai masa dinner sebab dia nampak ekslusif dan mewah. 
Kalau pakai siang kang orang lain sakit mata. Haha




Wednesday, February 11, 2015

Pengalaman Cari Kerja di Jobstreet

Assalamualaikum dan hai! Last 2 weeks aku meet up kawan kampus. Maklumlah dah 5 bulan tak jumpa sejak semuanya praktikal hari tu. So bila dah jumpa, semua cerita pasal perkembangan diri masing-masing. Ada yang dapat serap kat tempat praktikal, ada yang dah dapat kerja kat tempat lain. Aku? Haih bangga mengaku menganggur. Bila orang tanya "Ko taknak apply kerja kat tempat lain ke?" Dengen eksyen aku jawab aku masih tunggu tempat praktikal dulu tu panggil interview. Hmm tapi as time goes by, 2 bulan berlalu tapi takde jugak dorang panggil aku interview. I feel offended you know? Walaupun secara lahiriah aku nampak bangga je menganggur, tapi jauh di sudut hati, hati aku remuk bila tengok sorang-sorang kawan aku dapat kerja (T__T) Hm cukup syahdu tak ayat aku tadi. Hiks


Setelah aku menimbang tara masa depan aku yang semakin malap tanpa panggilan interview ni, aku pun memberanikan diri register ID kat website Jobstreet. Sesiapa yang tak pernah dengar pasal Jobstreet ni meh sini aku jentik dahi tu. Mula-mula aku ingatkan website tu semak macam forum ke. Haha rupanya kemas je dan senang nak browse. So lepas dah register ID, dengan pantas aku type Admin kat search engine dia. "Eh anis ko bukan ke ambik course IT? Dah kenapa ko cari kerja Admin?" Sebab aku benci programming. Geddit??




2761 jobs. Ni orang dok komplen takde kerja? T_T


Lepas aku dah excited tengok banyak peluang kerja sebagai admin, terus dengan rakus aku click button submit resume tanpa mengendahkan lokasi tempat kerja tu dekat ke jauh. Kata-kata hikmat 'fresh grad tak payah memilih kerja' tersemat kemas di minda. Asalkan gaji menarik je aku submit. Lol so in total dalam 18 tempat terima resume aku. Haha oh ya pasal resume pulak aku dah upload siap-siap resume aku kat Jobstreet. So bila employer nak tengok resume aku dorang cuma kena download je. Apa? Korang tak reti buat resume? Dun worry bebeh sebab Jobstreet boleh karangkan untuk korang. Korang cuma perlu isi maklumat diri je macam korang mengarut entah pape kat About Me facebook tu. 


Tadaa aku dah ada resume!


Dalam 18 tempat aku apply tu, aku dapat 3 panggilan interview dan 1 test sebelum aku dibenarkan pergi interview. Dan semuanya langsung takde kena mengena dengan IT. Hikhok.. btw korang kena rajin check homepage Jobstreet korang tu sebab kadang-kadang dia notify kat situ je. Kalau company rajin sikit dia emel korang. Kalau company tu terlalu rajin dia akan call korang confirm kan tarikh dan masa interview.


User friendly interface


Alhamdulillah after 2 weeks mencuba nasib, aku dapat jugak kerja. Tapi sebab aku apply tempat secara membab* buta hari tu, tempat kerja dan rumah aku jauh bebeno. Stay Ampang, tapi kerja kat Damansara. Tapi takpe lah nak, aku pegang lagi kata-kata hikmat jangan memilih kerja tu. So bila dah dapat kerja ni, aku pun terpaksa withdraw application kat tempat lain. Kang semua 18 tempat panggil interview mampus aku. Last week hari Jumaat pun aku dah pergi 2 interview. Nasib baik lokasi dekat-dekat.


P's: Kerja yang paling senang dapat panggilan interview ialah bidang sales

Monday, February 09, 2015

Best Ke Guna Handphone Klon?

Assalamualaikum dan hai! Sekarang ni handphone klon bukan sesuatu yang baru dalam kalangan pembeli online. Biasanya handphone klon ni jadi pilihan atas beberapa sebab:

  1. Tak mampu beli yang original tapi tetap nak bergaya
  2. Casing yang cantik selalunya banyak untuk model Apple
  3. Harga jauh lebih murah dari yang asal
  4. Tertipu dengan ayat promosi seller yang claim kualiti hp clone ni tiptop

Untuk pengetuan uolsss, iolss pun pengguna handphone klon jugak! Haha so atas sebab itulah post ini wujud. Hewhew aku nak review sikitlah pengalaman aku sepanjang gunakan handphone klon ni. Mana tahu kot-kot ada yang tercari-cari review dan testimoni ikhlas pengguna handphone klon kan? So let's go! Tapi sebelum aku bercerita dengan lebih panjang, mari aku bagitahu sejarah dan punca aku beli handphone klon ni.


Disebabkan aku ni perempuan, maka tak mustahil akan ada sekelumit rasa ingin berselfie. Namun hasrat itu sukar tercapai disebabkan kualiti front camera handphone Sony Xperia L yang cap ayam. Aku tak tahulah asal aku selalu tersalah beli handphone yang kualiti kamera terlalu hazab  T__T Oleh kerana stress dan terlalu benci akan handphone ittew, aku pun tekad scroll instagram yang jual handphone klon ni. Nak selfie punya pasal gigih tau beli handphone baru! Haha so lepas cuci mata, aku pun tekad nak beli Samsung Note 3 klon yang berharga RM 650. iPhone 5 klon pun ada jugak tapi tak minat sebab kang kantoi la ko beli iphone then tetiba operating system android pulak. Alang-alang nak menipu tu biar nampak bijak sikit. Lalala~~

Bila salah sorang kawan aku tahu aku tetap degil nak beli handphone klon, terus dia membebel dan nganjing aku kat whatsapp. Cehh katanya daripada aku beli handphone klon tu baik aku beli Asus Zenfone 5 original. Harga lebih korang Note 3 klon tu je dan spec pun boleh tahan. Tapi sebab masa tu model Asus terlalu baru dan susah nak jumpa casing lawa-lawa, aku anggap bebelan kawan aku tu macam angin lalu je. Hekhek.. 

Handphone dengan box aksesori semua sebijik sjibon

Aku beli secara pos dan alhamdulillah sampai ke tangan dalam keadaan baik. Hehe mintak jauh la daripada kena tipu ni. Hm oh ya dalam gambar atas, macam pelik sikit kan kat logo Samsung tu? Haa yang tu warranty seller. Katanya kena tunggu dalam masa 7 hari baru boleh gores natang tu. Andai kata handphone rosak dalam masa 7 hari, aku boleh return semula hp dengan syarat aku tak gores lagi benda tu. Lepas 7 hari, semuanya ok dan tangan aku pun dah tak menyabo nak gores. Yelah kan, kang kantoi la aku guna hp klon sebab tetiba logo Samsung pelik macam tu. Haha

Lepas dah gores pe semua, aku ganti screen protector jenis private lepas tu cepat-cepat beli casing. Eksaited dia lain macam bila tengok hp dah lawa berbaju! Then ape lagi kan, haruslah aku selfie sepuas hati. Hakhak camera Note 3 klon ni jauh lebih bagus dari front camera Sony Xperia L aku tu. Dan terus terang cakap aku rasa bangga sebab tak ikut kata kawan aku yang suruh beli Asus tu. Poyo kan. Tapi dah kata handphone klon, sah-sah la ada kekurangan dia. Ni aku listkan kelemahan handphone klon ni:

  1. Touch screen dia sangat sensitif. Tak best nak scroll instagram guna hp ni sebab risiko terLIKE photo orang masa aktiviti stalking adalah sangat tinggi!
  2. Chrome colour kat tepi handphone dan home button senang tanggal.
  3. Handphone ni tak boleh pakai bumper sebab tak sampai. Aku pun tak paham apa yang tak kena.
  4. Banyak apps China yang dah siap install dalam hp dan tak boleh langsung nak uninstall. Kat situ je dah pakai banyak memori.
  5. Sebab aku dah 2 kali jatuhkan hp ni, dia selalu akan vibrate tetiba setiap kali aku nak cas. Tapi lepas dah restart dia ok balik.

Ok so far tu jelah yang tak best pasal hp ni. Aku tak berapa kisah sangat pasal RAM, memory capacity pe semua tu sebab ni handphone kedua yang aku pakai untuk bisnes je. Pasal kualiti video, gambar dan voice recording semua ok. Berbaloi la dengan harga yang aku bayar. Banyak songeh sangat kang baik aku beli ori yang harga RM 1,800 tu. Iskk

Hasil selfie front cam dengan Note 3 klon

Hasil selfie dengan back camera Note 3 klon

Ni selfie guna Xperia L. Lepas filter sekodi baru nampak lawa sikit -.-

Ni hp official lepas aku bagi Xperia L kat mama. Btw gambar ni diambil guna Note 3 klon. Hiks

Kalau ada yang tetiba rasa nak beli handphone klon sebab rasa terkesan dengan entry ni, dipersilakan beli kat instagram @gandjetslover. Sekarang ni harga Note 3 klon dalam 400++ je kot sebab sekarang dah ada Note 4 klon. Haha maju sangat kan.

Wednesday, February 04, 2015

Perihal Perfume




Assalamualaikum dan hai! Kepesatan online bisnes di instagram telah berjaya membuka mata aku seluasnya tentang perfume ni. Kalau dulu aku reti beli cologne dengan minyak attar je untuk wangi, sekarang aku dah maju bertapak-tapak dengan koleksi perfume macam kat atas tu. Kesemua 5 botol tu berlainan jenis ye. Berlainan macam mana tu? Ogehh lemme explain to uols. Sambil tu aku akan share sekali pendapat tentang bau perfume mana yang best, bau mana yang tak best.

*     *     *     *     *

Purr by Katy Perry

Purr by Katy Perry.
Yang ni bukan perfume original. Ni perfume grade. Senang cerita replica. Aku beli kat Times Square dengan harga RM 60. Masa tu tahun 2012 dan perfume grade ni harga dia masih mahal, tak murah macam sekarang. Purr ni bau sedap tau. Dia bau sweet + powdery + vanilla. Memang kena sangat dengan taste aku huhu. Lasting effect dalam 8 jam. Tu pun kena spray banyak-banyak. Kalau setakat 2,3 semburan tu memang 10 minit jela tahan. Tapi issokey la tekan banyak-banyak pun sebab murah kottt (?!)

*     *     *     *     *

Fame Black Fluid by Lady Gaga

Fame by Lady Gaga.Yang ni inspired perfume. Maksudnya botol dan kotak semua tak copy asal. Cuma bau dia je diinpirasi daripada perfume tu. Haa perfume Lady Gaga ni sumpah best gila bau dia! Bau fresh dan tahan lama. Dah la murah, RM 8 je sebotol. Haha kat farmasi ada jual. Banyak lagi inpired perfume tapi aku berkenan dengan Lady Gaga jugak. Nampak je botol asal ganas kaler hitam tapi bau sedap. Sedang bercita-cita nak beli yang original pulak. Tapiii~ aku pernah bau perfume yang original punya kat Sasa dan bau dia tak sama sangat dengan inspired ni. Macam lagi kuat. Maybe pati lagi pekat. Tetiba aku rasa yang ori punya bau tak best dari yang inspired ni. Acaner?? Btw ni kali kedua aku beli perfume ni sebab bau best.

*     *     *     *     *

Lady Million by Paco Rabanne

Lady Million by Paco Rabanne.Ni pun inspired perfume jugak dan beli kat farmasi. Tapi harga RM 12. Mahal sebab botol lagi lawa dari Lady Gaga tadi kot? Aku tak berapa suka dengan bau dia. Bagi aku dia macam bau ubat. Tapi kalau ko peminat perfume yang bercirikan wanita sofistikated, then this scent is for you! Walaupun sekadar inspired, tapi bau tahan lama dengan syarat kena spray banyak-banyak la. Hehe tapi dalam tak suka aku pun dah separuh jugak aku pakai. Lepas habis ni memang tak nak repeat dah. 

*     *     *     *     *

Angel by Thierry Mugler

Angel by Thierry Mugler.Rejected perfume. Aku beli kat instagram secara COD. Cuma dapat perfume dan pouch je. Aku yakin ni bukan perfume grade sebab brand Thierry Mugler sangat jarang digredkan (?). Kalau ada pun yang men punya je rasanya. Perfume Thierry Mugler ni aku dah lama aim sebab counter price memang mahal gila cecah lima enam ratus. Yang aku beli ni RM 110 sebab reject. Tapi bila dah sembur kat badan, aku jadi keliru adakah ni perfume lelaki atau perempuan sebab bau dia kuat semacam. Tapi lama-lama bau dia lembut dan macam bau klasik gituh. Rasa menyesal pun ada beli perfume ni. Sobss oh ya, selain tu aku nak beli perfume Alien under TM ni jugak. Tapi hari tu aku ada hidu yang inpired punya adoii bau tak sedap langsung. Terus hilang dah selera kat perfume under brand ni.

*     *     *     *     *

Bejeweled (Rouge) by Vera Wang

Bejeweled (Rouge) by Vera Wang.Original perfume dan beli kat instagram jugak. Harga RM 110 termasuk postage. Yang ni botol cantik, bau pun sedap. Tapiiii tak tahan lama bau dia. Aku tak pasti adakah badan aku yang susah nak terima, atau lasting factor perfume ni yang memang sekejap. Tapi ni perfume ori how come badan aku menolak  T__T  Bejeweled ni bau sedap. Manis-manis gitu. Kalau ko suka perfume Britney Spears Midnight Fantasy, then you should try this. Bau manis macam tu tapi lagi lembut. Botol cantik dan nampak mewah uols. Mwehehe..

P/S: Pe motif letak iphone kat sebelah perfume? Mintak kena pukul ke wehh? Hahaha


Tuesday, February 03, 2015

Skincare Review: Dr. Herbal & The Face

Assalamualaikum dan hai! Tahu tak bahawa proses pencarian skincare yang betul-betul sesuai dengan kulit tu umpama mencari jodoh? Selagi tak serasi selagi tu kita akan terus mencari. Haa gitu analogi kau. Kalau sebelum ni aku cuma bagitahu secara general tentang produk dari Citra Mulia dalam entry sebelum ni, kali ni aku akan cerita dengan lebih terperinci tentang 2 skincare terbaik dan best dari dorang. Drumroll puhlisss~ Deng deng deng!!


Jangan salah faham pulak tau. Dua-dua ni adalah skincare yang berlainan. Aku ambik gambar segenggam macam ni sebab ingatkan yang kotak bawah tu sebuku sabun T__T  Rupanya krim jugak. Haha lol meh sini aku cerita satu-satu fungsi produk ni dan cara pakai.




THE FACE (Supreme Whitening Day & Night Gel Serum 50ml )
Serum untuk menjadikan kulit cerah dan bersih. Ia juga bertindak sebagai anti penuaan, menghilangkan kedutan di wajah, serta melembabkan, melicinkan, dan memutihkan kulit. Dengan formula khusus yang pantas menghilangkan melasma, flek-flek hitam, dan memutihkan kulit wajah. Kandungan vitamin B5 mengaktifkan sel-sel kulit baru yang juga berfungsi sebagai antioksidant untuk mencegah radikal bebas yang merosakkan kulit. Mencegah sel pigmentasi sehingga kulit kelihatan lebih cerah, dengan tambahan pelembab aktif yang dapat menjana semula kulit sehingga terhindar dari kedutan atau penuaan.

Fungsi Gel Serum:
  • Mengurangkan bekas-bekas jerawat
  • Memutihkan kulit wajah
  • Menghilangkan flek hitam
  • Mencerahkan warna kulit
  • Meratakan warna kulit
  • Mengecilkan liang wajah
  • Menghaluskan dan mengenyalkan kulit

Cara penggunaan:
  • Bersihkan muka anda.
  • Ambil sedikit serum dan ratakan di tapak anda sebelum sapu secara nipis di wajah. Urut sehingga diserap sepenuhnya. 
  • Gunakan setiap hari waktu pagi dan malam, dan akan mendapat kesannya selepas 7 hari penggunaan.











Hm rajin baca ke tak penerangan atas tu? Aku main copy paste je tu. Haha ok meh aku cerita. Serum ni ada 2 jenis iaitu siang dan malam. Serum ni tekstur dia macam gel tapi bila korang gosok kat tapak tangan, dia rasa macam air je dan cepat meresap. Kalau korang tengok pada gambar atas ni dia macam ada gold ring dan silver ring kan? Kalau korang anggap tu pattern botol, tandanya korang salah! Tu salah satu bahan yang terkandung dalam serum ni tau! Cantik sangat sampaikan tak sampai hati nak kacau. Sapu serum terlebih dahulu sebelum korang sapu A cream (day use) atau B cream (night use) Dr. Herbal tu ye. Ok kali ni aku nak tunjuk second step iaitu penggunaan krim Dr. Herbal pulak.


Tapi aku nak jujur di sini. Korang kena pastikan betul-betul yang korang takde alahan pada kolagen. Macam aku, muka aku bengkak dan ruam lepas 2-3 hari pakai krim ni. Bila stop barulah bengkak surut. Rupanya aku alah dengan kolagen sebab kolagen merupakan salah satu ramuan dalam krim ni. Hm melepas nak pakai :'(  So aku cuma boleh pakai serum tadi je dan krim ni aku bagi mak dan makcik pakai. Dorang pakai ok je takde masalah. Aigooo~




DR. HERBAL (WHITENING AB CREAM 20gm)
  • Produk perawatan kulit wajah yang 100% terbuat dari bahan herba, sesuai untuk semua kulit wajah.
  • Diformulasikan khusus untuk membaiki semula struktur kulit dan lapisan sel-sel kulit yang rosak.
  • Mengandungi kolagen untuk membantu anda merawat dan melembab kulit wajah anda.
  • Dr.Herbal dapat meremajakan semula wajah dan mencerahkan kulit wajah.

Manfaat DR. HERBAL WHITENING AB CREAM 
  • Mencerahkan dan memutihkan wajah.
  • Wajah kusam, gelap dan kekuningan kembali menjadi putih bersinar.
  • Menghilangkan flek-flek, jerawat dan noda hitam
  • Menghilangkan tompok yang disebabkan oleh sinaran UV
  • Menjaga keanjalan kulit wajah
  • Mengatasi liang besar dan bekas jerawat sehingga wajah kembali menjadi mulus dan halus
  • Menghilangkan kedutan pada wajah.
  • Menghaluskan dan memberi kelembapan semula jadi bagi wajah.

Cara pakai:
  • Bersihkan wajah terlebih dahulu
  • Sapukan THE FACE GEL SERUM terlebih dahulu
  • Ambil krim dalam kuantiti secukupnya dan sapu rata ke muka
  • Sapukan krim A untuk pagi dan krim  B untuk malam. 





Ok selesai dengan keterangan produk. Kali ni nak tunjuk hasil penggunaan pulak. Cantik ke idok ko rasa? Haha kalau rasa cantik boleh cepat-cepat order kat website Citra Mulia ok.


Price: RM 99.90 / set

Price: RM 69.90 / bottle

Price: RM 69.90 / bottle

Kiri (sebelum): open pores & kulit kusam
Kanan (selepas): pores mengecil & kulit cerah pinkish


Kiri muka rashes sebab alergik kolagen.
Kanan hasil guna serum + skincare jenama lain



Monday, February 02, 2015

Losyen Terbaik untuk Tidur Nyenyak

Assalamualaikum dan hai! Sejak menganggur ni aku selalu sangat bermasalah nak tidur malam. Kadang-kadang dah habis bergolek satu katil pun mata belum tentu lelap. Orang kata kalau nak tidur nyenyak boleh pasang lilin aromatherapy. Tapi aku bukan gadis begitu. Haha silap hari bulan ada yang terbakor bilik nanti T__T Hmmm adakah aku memerlulakn something yang boleh menggantikan lilin aromatherapy? Maybe losyen ke? Hehe


Dan yassss! Alhamdulillah aku jumpa losyen ni! Dah la besar gabak oi. Banyak kali picit tapi tak habis-habis. Siap berebut dengan mak dan makcik aku lagi. Ni dia losyen Milano Ashley dari Citra Mulia. Memang tak akan jumpa kat mana-mana drugstore sebab losyen ni dijual secara eksklusif kat website Citra Mulia je tau. Losyen ni diimport terus dari Indonesia. Bawah ni serba sedikit info tentang losyen ni.





Milano Ashley Hand & Body Moisturiser
Net weight: 500ml / 17fl.oz
Price: RM 18.50
Khasiat dan kebaikan:
  • Memastikan kulit anda kekal lembab sepanjang hari
  • Menjadikan kulit anda berseri secara semula jadi
  • Mengandungi protein, mineral, dan vitamin yang menjadikan kulit anda berseri

Ada 2 scent iaitu Green Tea dan Rose Tea. Untuk siang aku suka pakai Green Tea sebab bau dia kuat sikit. Untuk tidur malam pulak aku suka Rose Tea sebab bau dia sangat menenangkan. Ko bangun tidur subuh esok pun bau melekat lagi. Selain wangi, losyen ni melembapkan kulit aku jugak sebab aku tidur dalam aircond. 


Ni best pakai tidur. Hmm sex chromosome tu maybe menandakan losyen ni khas untuk gadis? Haha lol


Sebelum jog suka pakai ni. Bila berpeluh badan tak kepam. Haha maybe sebab tu lelaki pun boleh pakai? (sebab ada 2 sex chromosome -.-')


Macam-macam losyen dah aku cuba tapi belum pernah lagi aku jumpa losyen yang besar, murah, tahan lama dan wangi macam ni. Nak cari losyen pun kalah orang nak carik jodoh. Ko rase? Haha so ayuhlah jadi yang pertama untuk memiliki losyen yang best ni. Boleh shopping kat website Citra Mulia dan pilih under brand Milano Ashley okay!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...