Monday, December 14, 2015

Review: Vitamin C Untuk Sembuhkan Jerawat Batu

Sejak lepas raya hari tu kulit muka aku mula buat perangai. Semuanya bermula daripada whitehead / blackhead (aku tak tahu apa beza dua-dua ni hahaha). Biasanya bila ada whitehead yang baru nak timbul tu, aku mesti akan gatal tangan nak picit isi dia. Tapi kali ni jumlah dia luar biasa banyak. Member aku kata mungkin berpunca dari gaya pemakanan yang banyak sangat protein berbanding karbo. Haa konon nak cuba diet atkins la kan. Bila badan cuba nak kurus, masalah lain pulak timbul. Alahai..


Selalunya aku tak kisah nak picit jerawat sampai berparut sebab aku makan Vitamin C. Vitamin C sangat bagus untuk hilangkan parut jerawat. Kadang-kadang tu bila orang marah aku picit jerawat, aku selamba je jawab 'Takpe berparut pun. Kite ada vitamin C'. Amboi riak bebenor statement hengko. Akhirnya, stock vitamin C pun habis, dan jerawat mula naik disebabkan aku picit whitehead tu guna jari 'kotor'. Pada asalnya dia 1 tempat je, tapi makin lama makin merebak ke tempat lain sampaikan aku naik geli nak tatap pipi sendiri. Iskk..


Permulaan cuma parut-parut manja jerr


Kali ni aku dah mula risau sebab ketara sangat parut tu (T.T)


Mulanya aku ingatkan berpunca dari stop pakai Flawless Skincare dan cubaan bertukar ke skincare lain. Aku nak stop guna Flawless sebab aku dah puas hati dengan condition kulit pada masa tu dan decided untuk pakai drugstore skincare je. Malangya tak berjaya dan terpaksa sambung pakai Flawless. Masa tu aku beli secara COD kat seller lain sebab dah terdesak sangat nak guna. Namun, kusangka panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Haih night cream yang seller ni jual 100% lain dengan night cream Flawless yang aku biasa pakai.


Night cream kali ni memang terasa melekit dan berminyak sangat-sangat. Bila dah kering muka rasa terik dan pedih. Aku rasa cream yang seller tu jual ada kandungan mercury. Sebabnya lepas 3 hari pakai muka aku naik rashes kemudian mengelupas 1 muka + merah-merah. Ramai mula perasan perubahan kulit muka masa tu. Akhirnya aku order semula night cream dengan seller asal dari Sabah tu. Bila kembali pakai night cream dia, barulah surut rashes. Tapi masalah jerawat aku masih tak hilang. 


Kiri masa muka tengah teruk, kanan lepas aku pakai semula night cream original Flawless.


Tapi hasil kat atas tu sekejap je yerr.. Aku tak tahulah apa benda lagi yang tak kena, muka aku naik semula jerawat. Kali ni jerawat batu tau. Dia timbul dari bekas parut jerawat lama tu. Mungkin stress kerja ke, atau jari aku degil asyik nak picit jerawat. Yela kan, masa tu aku tak perasan lagi yang aku kekurangan vitamin C. Bila takde vitamin C, parut jerawat aku susah hilang. Perangai aku ni pulak, jerawat belum habis kering lagi aku dah mengada pergi kopek. Bila dah kopek sampai berdarah, pergi pulak usik kulit muka area lain. Memang condition makin teruk la cerita dia.


2 bijik tu baby jerawat batu. Huaaa


Finally 2 minggu lepas aku terus grab 2 botol Vitamin C brand Blackmores kat Guardian. Kebetulan masa tu ada promotion 2 botol RM 102. Sebotol ada 120 tabs, beli 2 botol dapat 240 tabs. Lebih kurang jumlah Vitamin C NOW yang makan sebelum ni je.. Kalau sebelum ni tujuan aku makan vitamin C sebab nak cerahkan kulit semata-mata, kali ni aku cuma aim nak hilangkan parut jerawat tu je. Alhamdulillah tak sampai 3 hari aku dah nampak kesan positif. Jerawat yang baru nak naik mula surut & jerawat yang aktif mula kering. Ada sekali tu aku kopek jerawat sampai berdarah non stop, tapi esoknya jerawat tu dah kering. Woww tak sempat jari degil aku nak kopek. Hahahah

My hero


Hasil seminggu makan vitamin C :D


Tangan lagi cerah dari muka -.- Takpe, slow2 ye..


Hari ni genap 2 minggu aku consume vitamin C + pakai set Flawless Skincare original. Alhamdulillah kulit aku dah back to normal semula. Jadi dah terbukti keberkesanan vitamin C pada kulit. Kalau sebelum ni aku makan sebab nak putih semata-mata, kali ni baru aku sedar yang kulit bebas jerawat juga sangat penting ya.. Aku kata macam tu sebab aku tak pernah alami masalah jerawat seteruk ni sepanjang 23 tahun aku hidup. So kesimpulannya, pada sesiapa yang dah banyak kali cuba skincare tapi masalah jerawat tetap susah nak hilang, korang boleh cuba amalkan makan vitamin C. Seeloknya pilih jenis sustained release, 500mg - 1000mg. Effect dia mungkin lambat kat sesetengah orang. Yang penting banyakkan minum air masak. Goodluck!


Sunday, December 13, 2015

Singapore Experience: Raffles Place & Merlion Park

Mari sambung entry kedua di Singapore. Hadaplah 5 entry semata-mata untuk Singapore je. Haha siapa suruh pergi sana sampai 2 minggu. Hari ke-6 kat sana aku decide nak bawa parents tengok Marina Bay Sands tu. Oh ya, yang mula-mula aku pergi tu aku pergi dengan member je. Bila aku dah betul-betul yakin jalan nak ke sana, barulah aku berani nak bawak parents pulak. Tapi disebabkan aku terlebih pandai, aku ajak dorang turun kat station Raffles Place. Actually turun situ sebab kena tukar line. Tapi entah kenapa aku nak stop jugak kat situ. Maka bermula lah aktiviti mengukur bandar Singapore oleh kami 3 beranak. Kesian parents aku kena buli jalan jauh. Wuwuwu~


Sampai sahaja kat station Raffles Place, aku pun memulakan tugas sebagai tour guide. Mata kena sentiasa alert dengan signboard ya. Kalau tak memang boleh keliru sebab subway dorang bertingkat. Parents aku memang rely 100% kat aku je. Kalau anaknya sesat, maka sesatlah mereka. Haha abah punyalah excited nak tengok kapal atas bangunan tu. Sekali bila kami keluar dari subway, yang terpampang depan mata ialah sungai. Aku pun tak tahu apa nama sungai tu, tapi view memang lawa la.. 

Dah nak senja dalam pukul 7 macam tu.


Haa meh kite lanje gambar mama abah


Kite pun nak lanje jugak


Amboi seronok ye ambil angin petang..


Tak tau pe motif burung ni tapi ambik jela gambo


Ingatkan sini ala2 Bugis Street, sekali club malam baru nak bukak daa.. Tempat foreigner teguk arak -.-


View sebaik sahaja keluar dari lorong maksiat tu. Hahaha woi cantikkk


Aku tak tahu belakang tu bangunan apa. Nak bergambar sebab batu tu je huhuhu


Hujan renyai-renyai pun gigih tu merayau


Akhirnya kami semakin menghampiri kapal tersebut. Yeay~ tapi jauh lagi tu..


Kalau hari tu aku bawah kapal, kali ni barulah nampak keseluruhan. Memang cantik sangat view dia.


Oh ya, gambar atas tu diambil dari Merlion Park. Ni Merlion mini.


Belakang tu baru real Merlion.


Nak jugak. Bukti menunjukkan aku dah sampai Singapore. Hiks






Bayangkan macam mana jauh kami menapak nak sampai ke kapal tu -.-

Ahhaaa sampai pun. Kami menapak sebab tak jumpa station MRT sebenarnya :P






Lanje selfie lagi. To be continue~


Singapore Experience: JB Sentral & Orchard Road
Singapore Experience: Sentosa Island & SEA Underwaterworld
Singapore Experience: Gardens by The Bay & Sup Tulang Merah



Review: LA Girl (Fleur) vs NYX (Milan)

Selalunya bila sebut je matte lipcream, mesti Nyx SMLC yang akan terbayang di fikiran kita kan? Well, sekarang ni dah makin banyak brand yang offer lipcream yang seakan-akan SMLC. Aku antara salah seorang pompuan yang tak serik mencari substitute kepada SMLC memandangkan SMLC sentiasa sold out kat Sephora. Lulz~ Aku pernah try brand Me Now, Essence, Color Cosmetic. Tapi aku tak mahu review yang lain-lain tu sebab aku jarang pakai. Hehe.. untuk review kali ni aku nak bandingkan antara brand L.A Girl dengan Nyx. 

Aku suka shade Stockholm dan dah masuk 3 kali restock shade tu. Tapi malangnya Stickholm aku dah hilang (T.T) Masa tu pulak Stockholm dah sold out kat instashop yang aku biasa beli tu. Akhirnya aku decide untuk try brand L.A Girl in Fleur. Warna Fleur ni seakan-akan Stockholm. Selain tu, aku beli SMLC code Milan. Aku tak berapa suka shade pink ni. Tapi saja nak beli, kot-kot tersuka pulak kan lepas pakai. Aku pinjam gambar dari google dulu ya. Malas nak snap gambor lipcream tu. Haha







Kalau compare gambar kat atas ni, memang nampak Fleur lebih matte dari Milan. Expectation aku sangatlah tinggi kat Fleur. Harap-harap bolehlah replace Stockholm yang payah nak cari tu. Huhu.. tapi aku tetap rasa Nyx the best. Antara sebab L.A Girl tak best:-

  • Aku susah nak ingat nama lipcream dia. Kahkah
  • Tekstur terlalu creamy. Kalau sapu tebal sangat bibir rasa tak selesa.
  • Agak melekit selepas sapu kat bibir atau tercalit kat tangan
  • Susah nak cuci. Stay power dia memang power. Tapi nak sental tu yang leceh -.-

Tapi dalam pada aku tak suka L.A Girl ni, Fleur jugak yang aku pakai hari-hari pergi kerja. Milan aku jarang pakai sebab warna dia tak cantik. Huaaa.. nak Stockholm jugak!

Kiri Fleur, kanan Milan


Aku dah habis kerja pukul 6 petang pun dia stay lagi (Fleur)


Masa member aku cuci cawan aku minum, dia komplen lipstick stain aku susah nak hilang. 
Dah lah yang cuci cawan aku tu lelaki. Malu iols hahaha


Hm cantik jugak la Fleur ni. 


Nampak tak? Dalam pada aku mengutuk Fleur, tapi bersepah jugak gambar dengan lipcream tu. Haha ni namanya love-hate relationship gittew. Tapi maybe aku tak beli dah lepas ni. Aku tetap nak pakai Stockholm jugak -.- Btw maafkan aku sebab muka agak teruk dengan parut jerawat. Sekarang dah slowly recovered lepas sambung makan Vitamin C. Nanti aku sambung kat entry lain tentang Vitamin C yang aku makan tu.


Saturday, December 12, 2015

Singapore Experience: Marina Bay Sands & Bugis Street

Bulan lepas company hantar aku training 2 minggu di Singapore. Seumur hidup aku tak pernah naik flight pun tau. Ni first time naik flight semata-mata atas sebab kerja. Lagi syiok bayaran flight dengan hotel kat sana semua di sponsor. Walaupun weekdays aku packed dengan training dari pukul 10am - 5pm, tapi tu tak jadi masalah pun untuk minah kaki rayau macam aku ni. Pulak tu hotel dekat dengan MRT, haa habis je training pukul 5 petang tu terus pergi merayau pusing Singapore. Oh ya, parents aku pun tak lepaskan peluang untuk ikut aku pergi sana. Kiranya aku bawa dorang secara seludup la ni. Ops~


Selamat sampai di airport Changi selepas hampir terlepas flight di KLIA (T.T)


Menginap di Park Avenue Hotel, Changi.


Malam pertama kat sana agak risau nak carik makanan halal. Elehh baru pergi Singapore je pun. Nasib baik 7E kat sana ada jual makanan yang tinggal untuk dipanaskan je. Kat 7E Malaysia takde okeh. Cuma di 7E Singapore sahaja. Ada Carbonara, Nasi Ayam, Nasi Lemak. Boleh tahan sedap jugak.. Aku rasa kalau 7E Malaysia ada jual ni memang sentiasa sold out la. Eh yeke?


SGD 3.90/box. Elaun makan sehari aku SGD50. So makan ni pun dah lebih dari cukup.


Hari ketiga kat sana aku dah gatal kaki nak cuba kehebatan sistem MRT dorang. Apa yang aku boleh kata ialah, public transport dorang first class! Waiting time untuk train sampai less than 2 minutes je tau. Lepas tu semua transit station integrated antara satu sama lain. So bila aku decide nak ke Marina Bay Sand (hotel yang ada kapal kat atas bangunan tu), aku google dulu station MRT yang terdekat. Masa beli ticket tu terus je pilih station yang kita nak pergi. Tambang per trip tak pernah exceed SGD 2.50 okay. Memang murahlah dari segi currency dorang.


Selain tu, semua station ada public wifi yang superpantas! Bila aku naik train, aku rasa aku sorang je yang melangut pandang kiri kanan depan belakang. Orang lain semua dok belek handphone tengok Youtube, layan social media. Wuuu~ aku ada cuba register public wifi Singapore tu (wifiname WiFi@SG), tapi malangnya tak lepas sebab kena beli simkad sana dulu. Sebab aku tak nak beli simkad, so melangut la ko sorang-sorang dalam train tu. Kalau sejam dalam train, sejam la ko melangut. Hahaha


Asalkan pandai baca map, gerenti tak sesat


Haha kalau rasa diri tu sihat mesti rasa lain macam je nak duduk seat tu. Btw ce tengok akak tu, main hp je. Huhh


Takde driver. Ni masa bawah tanah.


Sebagai pembuka selera (?) untuk pusing-pusing Singapore, aku ke hotel yang famous dengan kapal tu. Hahaha masa tu tak tahu pun nama bangunan tu Marina Bay Sands. Untuk ke sana ko jangan carik station Marina Bay Sands pulak. Memang sampai kiamat takkan jumpa. Hari tu aku main agak je turun kat station Bayfront. Masa tu redha jela nak sampai mana pun. Keluar je dari train, aku cuma follow signboard kat sekitar MRT tu. Bila keluar je dari subway, rupanya aku memang betul-betul depan hotel tu. Speechless sangat sebab selama ni cuma tengok gambar je. Kali ni betul-betul depan mata. Singapore city sangat cantik. Hmmm tetiba nak nagis. Sobs..


Gambar bawah tu view sebaik sahaja keluar dari subway. Majestic!


Ala-ala Pavilion tapi merchant dia omakaiii semput hakak.




Tetiba nampak bangunan Maybank & tetiba rasa nak apply kerja sana. Ahaks




Yang macam teratai tu muzium. Bawah tu ada pool yang fully covered dengan teratai. Sebab aku pergi malam, so tak nampak sangat keindahan pool tu.


Bila dah agak-agak power cari jalan dengan MRT, so hari seterusnya aku bawak parents aku merayau ke Bugis Street. Kalau nak cari souvenir murah memang recommended beli kat sana. Petang tu parents aku ajak cari kedai makan je. Tapi tetiba aku buat perangai nak pergi Bugis Street. Lalu bergegaslah kami 3 beranak ke sana. Abah gamble je pakai seluar pendek, mama dengan wideshawl kedut-kedut dan aku pulak gigih berbaju kurung yang sama sejak pukul 8 pagi sampai ke 10 malam. Ko hado?


Makan dulu. SGD4.50 / set tapi portion banyak. Tak sendu macam BK sini






Layankan je -.-


Dalam dok bebel currency SG mahal, tapi banyak jugak kami borong. Hahaha


SGD10 je. Design cantik, kain best.


Hasil tangkapan. Atas ni total SGD99 muahahaha


Selain dari Marina Bay Sands dengan Bugis Street ni, ada lagi beberapa tempat lain yang aku sempat pergi. Yang tu aku cerita kat entry lain pulak. Apa yang aku boleh simpulkan tentangSingapore ni ialah; negara mereka sangat bersih dan smoking di tempat awam adalah dilarang sama sekali. Boleh kena saman tau.. Budaya vape memang takde langsung kat sini. Transportation pulak tak payah risau sebab MRT service sangat efficient. Masa kat sana rasa macam lambat je berlalu sebab masa aku tak banyak terbazir untuk tunggu train. Cuma kat sana train service stop pukul 11.30 malam. Kalau terlepas train kena naik taxi la..


Taxi rate pun takde la mahal sangat. Hmm entah aku pun tak tahu nak compare macam mana sebab kat Malaysia pun aku jarang naik taxi. Apa yang aku boleh komen ialah taxi dorang memang luas la der sebab dorang guna kereta mewah. Dah la driver bawak laju je. Tapi walaupun dorang bawak laju, dorang sangat hormat kat pejalan kaki. Bila nak sampai simpang je mesti dorang akan slow dan bagi public untuk cross dulu. Kalau kat sini ehmm ehmm mau kena maki kalau ko cross jalan menonong je tak pandang kiri kanan. 


Hehe.. kadang-kadang aku tertanya-tanya macam mana la Sngapore ni berjaya educate rakyat dorang jadi disiplin macam tu. Tu belum cerita lagi queue tunggu taxi / train / bus dengan naik escalator. Kalau naik escalator, belah kiri untuk orang yang static, belah kanan untuk orang yang tak mahu tunggu eskalator gerak. Err paham kan apa aku cuba sampaikan ni? Culture kat escalator tu aku terbawak-bawak sampailah aku dah balik Malaysia. Okay la, setakat ni dulu entry part 1 di Singapore. Next entry seperti di bawah:-

Singapore Experience: Marina Bay Sands & Bugis Street
Singapore Experience: Raffles Place & Merlion Park
Singapore Experience: JB Sentral & Orchard Road
Singapore Experience: Sentosa Island & SEA Underwaterworld
Singapore Experience: Gardens by The Bay & Sup Tulang Merah


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...