Friday, April 21, 2017

Pulau Perhentian 19-21 August 2016

Assalamualaikum & hai! Kali ni nak update cerita travel ke Pulau Perhentian bersama dengan girlfrien iolss~ Pergi tahun lepas bulan August. Trip ke Pulau Perhentian ni aku suggest pergi ikut agent sebab jumpa pakej murah 3H2M below RM200. Jarang tau nak jumpa harga macam ni kalau pi sana. Hehe dengan cepat aku bayar deposit fee untuk 3 orang. Kami pergi sana dengan menaiki bas dari TBS ke station Kuala Besut. Harga tiket RM90 rasanya pergi balik.


Khamis, 18/8/2016 
10.30 PM - depart from TBS

Jumaat, 19/8/2016 
5.30 AM - sampai jetty Kuala Besut. Sementara tunggu boat, kitorang solat Subuh dan rehat kat surau 

7.00 AM - breakfast 

8.30 AM - naik speedboat dari Kuala Besut ke Pulau Perhentian. Tiket boat dah termasuk dalam pakej. Kalau tak harga boat pergi balik dalam RM60 - RM70 depends pada tokey boat tulaa.. 

9.30 AM - sampai Pulau Perhentian. Kami sampai awal so memang agak pishang la kat situ. Dengan penat badan melekitnya dan sakit badan sebab duduk dalam bas 8 jam, memang semua harap sangat nak rehat puas-puas kat bilik. Tapi masa nak check in tu ada satu insiden. Huhu chalet kata dia takde terima pun reservation dari agen kami tu. Haa masa tu dah gelabah. Takkan nak patah balik KL pulak?? Huaa budak lain yang satu boat dengan kami dah blah carik hotel lain. Tapi kami masih sabar menunggu la sebab malas nak banyak songeh kann. Lepas sabar menunggu, pukul 12.00 PM dapat kunci bilik. Yeay!

12.00 PM - Pulau dah cukup cantik, tapi chalet sumpah macam setinggan. Tak tahu reaction masa tu nak nangis ke apa. Hmmm rasa kena tipu pun ye gak. Sebab apa aku kata camni? Hmm tengok la gambar kat bawah T_T dah la line kat sana hazab gila. Memang rasa macam back to zaman batu la. Masa tu memang dah habis mood nak holiday kat Pulau Perhentian

5.00 PM - Keluar dari chalet yang sendu tu. Dannn lebih menyeramkan rupanya bawah chalet kami tu tempat membiak biawak komodo! Huaaa besar nak mampus woi! Aku memang rasa nak nangis dah duduk situ. Bayangkan Amira dengan Aishah guna tangga nak turun ke tanah, aku pulak rela panjat pagar ikut chalet sebelah. Sebab bawah tangga tu parit tempat biawak lalu-lalang eewwwww meremang bulu roma aku ingat balik memori dengan biawak tu. Biawak dia ada colour hijau dengan merah. Haa ko bayangkan betapa rare binatang kat pulau ni. Keluar ni kononnya nak pergi hiking ke windmill yang famous tu. Tapi macam biasa, separuh jalan je sampai lepas tu patah balik pi carik makanan hahahah. Oh ya chalet kami kat Coral Bay, so kena mendaki bukit nak ke Long Beach. Memang tak koserr la kitorang nak sambung hiking sampai windmill tu sebab hiking ke Long Beach pun dah nak dekat sejam (ikut kelajuan muatan berat dan malas macam kami ni huhu)

6.00 PM - Makan petang + makan malam kat Long Beach. Aku tak ingat aku makan apa. Yang aku ingat Amira dengan Aishah makan nasik goreng tomyam perisa pes. Hehe tak sedap langsung.. harga pun cekik darah. Kat Long Beach ni memang banyak foreigner. Masa ni rambut aku warna pink hahaha so takde rasa awkward sangat.

7.00 PM - Sampai chalet dan rest. Malam tu makan maggi bekal dari KL. Air panas pulak ambik kat kedai makan, bayar RM1 ye hakak sekalian.

Muka fresh dan excited!



Bila tengok je bilik camni terus hilang motivasi


Hiking nak ke windmill. Kononnyaa
I told you! Belakang tu lagi menarik perhatian!

Nape tak biru?! Hahahah


Sabtu, 20/8/2016 
7.00 AM - masing-masing bangun awal dan cuba cari kekuatan untuk gembira di hari kedua kat pulau ni. Masing-masing complaint tak nyenyak tidur sebab nyamuk dok gigit je. Haha tapi aku rasa aku macam nyenyak sikit kot sebab sebelum tidur aku lumur badan dengan minyak yuyi cap limau. Hahahaha 

8.00 AM - naik boat untuk ke tempat snorkelling. Ada 3 point kami pi tapi asal macam takde beza je aku rasa. Oh ya, aku tak snorkeling sebab tu 1st day aku datang bulan. Hehehe lagi la rosak holiday aku. 

2.00 PM - driver boat drop kitorang makan tengah hari kat kampung nelayan. Kat sini molek sikit masakannya. Kat sini puas hati la makan sampai aku makan dalam perasaan terharu sebab rasa takleh go dah dengan pulau ni  T__T

4.00 PM - balik chalet, mandi, tidur, rehat

6.00 PM - jalan-jalan kat Coral Bay dan dinner kat tepi laut. Servis sangat menghampakan. Ambik masa sejam untuk tunggu makanan sampai.

9.00 PM - balik chalet dan tidur













Ahad, 21/8/2016 

9.00 AM - yeay tak sabar nak balik! Tapi dalam tak sabar tu, tiket bas pukul 8.30 PM kot hahaha ni lagi satu hal nak buat ape ni oii 

12.00 PM - check out dan mereput kat kedai makan. Kami amik meja yang cuma sedepa je dari gigi air. Gituu ayat ko. Boat kami pukul 4 PM, so buat la pape yang patut sementara tu, bergosip, bergaduh, berguling etc 

4.30 PM - ni last boat memang untuk kami 3 orang je sebab boleh pulak boat pukul 4.00 tu dia main tinggal gitu je. Huhh tapi bagus la sebab membantu buang masa.

5.30 PM - sampai Kuala Besut terus carik 7E sebab nak lepas gian aircond. Hahahaha masa ni whatsapp, FB noti semua masuk menderu. Masa ni barulah dapat update gambar kat Instagram. Tapi takde feeling dah la sebab bukan kat pulau kan.

6.00 PM - makan malam siap-siap kat kedai mamak. Since ni dah kat tanah besar dan kebanyakan Melayu, maka aku mula mendapat pandangan jelik dari masyarakat sekeliling ke atas warna aneh rambut aku ni. But like I care. Duhh~~

7.00 PM - solat magrib kat surau

7.40 PM - menapak jalan kaki dari jetty ke station bas. Rupanya station bas Kuala Besut yang baru ni memang jauh dari jetty. Tak sama dengan tempat bas drop kami masa hari sampai tu. Haaa ni memang gigih la berjalan 3 dara pingitan ni. Dah la waktu senja, lepas tu kena lalu sebelah kubur pulak. Apa la nightmare sangat percutian kali ni. Wuuuuu

8.00 PM - berjaya sampai bus stop! Fuhh masa ni rasa nak nangis je bila nampak bas Sani Express tulis TBS. Rasa tak sabar sangat nak balik rumah. Seksa sepanjang 3 hari ni!

8.30 PM - naik bas menuju ke KL. Tidur ayam je sebab ni first time aku naik bas lama. So agak cranky.

5.00 PM - sampai TBS, home sweet home. Maaf enetry Pulau Perhentian tak banyak gambar lawa sebab hazab sangat pengalaman kat sana. Rasa insaf kejap nak bercuti kat pulau lagi lepas ni.

Cak! Jemputlah singgah rumah setinggan kami ni.



Restoran makan tengah hari betul-betul dekat dengan pantai





Bye Pulau Perhentian. You are too overrated!



Sunday, April 16, 2017

Seoul, South Korea (Day 5, Day 6, Day 7)

Day 5 
07.00 AM : Yay hari paling ditunggu-tunggu sebab hari ni nak pergi Everland! Memandangkan tempoh perjalanan ke Everland dengan menaiki subway adalah 2 jam minimum, maka aku cadangkan kami gerak pukul 8.00 AM dengan harapan sampai sana paling lewat pun pukul 11.00 AM. Tapi malangnya manusia hanya mampu merancang. Disebabkan kealpaan aku, kami terlajak 7 station dan telah bazir masa selama sejam. Wuwuwuwuwu akhirnya pukul 12.00 PM baru sampai Everland. 
 
12.00 PM : Sampai Everland. Ticket memang dah beli siap-siap kat website Trazy.com so cuma tinggal scan barcode je. Harga ticket aku beli kat website tu ialah 38 USD. Everland ni bukak sampai malam tau. Jadi jangan terkejut kalau pukul 7.30 PM boleh naik lagi roller coaster. Tapi sebab lokasi agak jauh dengan Seoul, jadi pukul 7.00 PM memang dah kena gerak balik. Hmm agak terkilan sebab banyak tempat kat dalam tu yang kami tak sempat pergi. 
 
07.00 PM : Gerak balik dengan shuttle bus dari Everland ke Jeondae station. Dari Jeondae ambik route subway yang paling singkat tapi banyak kali transit. Kali ni perjalanan ambil masa kurang dari 2 jam. 

08.45 PM : Sampai guesthouse. Rest





















Day 6 

10.00 AM : Free and easy jugak. Sebab ni second last day kat Korea, so nak pergi carik ole-ole untuk orang kesayangan di Malaysia. Gituuuu.. kami target nak pergi Namdaemun sebab kat sana katanya murah. Tapi sebelum ke Namdaemun, kita pi makan puas-puas dulu kat Itaewon. Nak makan nasik! 
 
11.00 AM : Sampai Itaewon. Memandangkan ni ialah second visit, so dah hafal sikit-sikit la selok belok jalan dia. Mama sibuk nak makan kedai nama Siti Sarah. Aku mati-mati ingatkan memang kedai tu letak nama gitu sebab siti sarah penah datang situ ke. Rupanya tu nama tokey dia. Dan lagi aneh, makanan yang depa serve memang tak sama langsung dengan apa yang dipaparkan kat luar kedai. Yang ada cuma nasik putih dengan menu bakar (ayam bakar & ikan bakar). Tapi nasib baik sedapp. Aku ambik set nasi ayam bakar + teh. Air teh dia perghh sedap rasa rempah. Memang refreshing bila minum waktu sejuk. Ayam bakar dia pulak dia bagi half, nasik pun sedap. Memang berbaloi bayar 11ribu won makan situ. Cuma yang tak best orang yang amik order dan masak ialah lelaki arab dan gaya macam mafia nak carik gaduh je. Banyak kali gak nampak Malaysian yang duduk lepas tu keluar balik sebab takut kot. Huhu 
 
12.30 PM : Naik subway dari Itaewon ke Seoul. Dari Seoul menapak ke Namdaemun. Namdaemun ni ala-ala pasar Pudu la. Cuma bezanya sini takde bau. Heheh sebaik je sampai kat pasar, benda pertama aku beli ialah strawberry! Apak la murah wehhh. Ada 2 jenis dia jual. Kalau stoberi gemok tu sekotak 3500, 3 kotak 10ribu. Yang stoberi kecik sikit sekotak 2ribu. Haa aku borong 6 kotak. Ambik 6 pun sebab pikir tak larat bawak. Dah la oppa jual stobery tu boleh tahan flirty dengan aku. Amboi amboi amboii kang ada yang tinggal Korea jual stobery ni nanti. Lepas beli stoberi, carik benda lain pulak. Yang aku notice kat sini, produk bag, baju dan kasut memang tak berapa murah. Contohnya handbag je dah 50ribu = RM200. Untuk handbag takde brand aku rasa tak sesuai dengan harga tu. Jadi di Namdaemun aku cuma beli stoberi dan sweater Rilakkuma 20ribu won. Haa ini berbaloi sebab sweater dia ada telinga! Comel~~

02.00 PM : Sambung lagi aktiviti menghabiskan duit kat Myeong-dong. Sampai ke saat tu aku still takde perasaan nak beli barang mekap. Tak tahu la kenapa. Aku cuma beli liptint dengan facial wash je. Lepas tu aku beli casing 7 Plus harga 25ribu won = RM100. Haaa yang ni aku lagi tak paham asal aku sanggup beli casing handphone sampai beratus. Why anis why?! 
 
06.00 PM : Balik guesthouse, mandi dan set nak keluar balik shopping kat underground. 
 
08.00 PM : Sambung shopping di underground market. To my surprise, kat sini harga barang dia jauh lagi murah dari Namdaemun. Kebanyakan handbag cuma 10ribu - 30ribu won je. Aku grab bag laptop 26ribu won dengan sling bag 15ribu won. Cantik tau pattern dia. Memang puas hati. Kemudian bawak mama dengan abah habiskan sisa duit kat Daiso. Daiso kat Korea ni barang dia semua cantik dan kebanyakan barang dia below 10ribu. Tapi sebab duit aku dah banyak habis, so aku takde shopping kat Daiso. Sebelum balik guesthouse aku sempat beli coffee yang sangat comel design dia.

09.00 PM : balik guesthouse. Rest











Day 7 

11.00 AM : checkout guesthouse dan gerak ke airport naik subway. Huu sedihnya nak tinggalkan negara sejuk ni. Dan lagi sedih sebab bayangkan kerja menimbun kat opis tu. Huaaa 
 
12.30 PM : Sampai airport dan cari covenient store untuk claim balik baki T-Money. Balance yang tinggal ada 12ribu won = RM48. Gile ko taknak redeem? Lepas duit petrol seminggu tu!

02.10 PM : Check in baggage, custom and immigration clearance. Hakak sangat risau kalau masa custom check tu depa rampas stobery 4 kotak hakak. Masa tu aku fikir kalau kena rampas jugak memang aku ajak dorang duduk bersila situ habiskan semua stobery. Tapi nasib baik selamat. Hehehe custom dengan immigration sini sekejap je dan tak renyah macam kat Malaysia. Salute! 
 
04.00 PM : Boarding dan ready to fly. Selamat tinggal Korea. Terima kasih untuk seminggu kenangan di sana. Hai Malaysia, hai opis! Welcome back!

Kejadian beg beranak memang selalu jadi setiap kali anis bercuti.

Ingat comel buat perangai camni kat airport?

Last meal di Korea


Thank you for reading!



Seoul, South Korea (Day 3 & Day 4)

Pada hari ketiga, kami pergi ke Nami Island. Sebelum ke Korea aku dah beli siap-siap ticket yang include shuttle bus dan ferry untuk ke Nami Island. Aku beli kat website Trazy.com. Selain tiket ke Nami Island, tiket theme park Everland pun aku beli kat website ni jugak. Ada la diskaun dalam RM3 camtu hahaha ok la daripada takde langsung ye dak. Website ni guna currency USD. Lepas beli voucher dari website tu, nanti Trazy akan emelkan voucher code / kupon. Tak payah print out pun. Cuma tunjuk je emel tu kat driver shuttle bus. Harga untuk package Nami Island ni cuma 27 USD. Ha congak sendiri. Semua nak suap lemak ahhh..


Day 3 

08.00 AM : Dah siap breakfast sebab shuttle bus ke Nami Island gerak pukul 9.20 AM. Kat sini taknak buat perangai meleis siap last minit kang kena tinggal. Huhuhu.. tempat pickup kat Tapgol Park je which is only 10 minit jalan kaki dari guesthouse 
 
09.00 AM : Dah naik shuttle bus. Tunggu masa bas jalan je. Dalam bas tu tak banyak sangat pelancong asing. Yang banyak orang dia je. Hahaha

12.00 PM : Sampai jetty. Memandangkan kat situ baru lepas hujan, suhu adalah 3 degree celcius. Gilo laa aku dah la pakai baju 2 lapis je. Tak tahulah nak nangis ke ape masa tu. Rasa macam nak duduk dalam bas je. Dia punya sejuk tu sampai berasap mulut! 
 
12.15 PM : Naik ferry 10 minit dan sampailah ke Nami. First impression aku ialah, 'Ala macam kampung aku je. Amende special Nami nih'. Tapi sebab nak follow the hype, hakak gigihkan jugak la kaki menapak dalam kesejukan 3 degree celcius ni. 
 
02.00 PM : Mujurlah kat sini ada kedai makan halal. Dapat lepas gian makan nasik. Bear in mind, makanan kat sini sepinggan 10ribu won = RM40. So toksah berkira la kalau taknak makan megi. Mama abah makan nasik dengan chicken fillet, Nisa makan nasik sambal sotong kuirita aku makan nasik goreng kimchi yang rasa macam nasik goreng tomyam. Very deliscious okeyy. 
 
03.00 PM : Lepas perut diisi, barulah badan rasa warm sikit bila dah ada lemak untuk dibakar. Hahahah sambung pusing Nami Island dan terjumpa statue couple Winter Sonata dan beberapa statue aneh bentuk ibu yang menyusukan anaknya. Aku tak ambik gambar statue tu sebab terlalu berdarah mata aku melihatnya  T_T 
 
04.00 PM : Balik semula ke bas dan pulang ke Seoul. 
 
06.00 PM : Driver bas terpaksa drop kami kat tengah bandar Seoul sebab jalan nak balik ke Tapgol Park jem teruk. But it's okay la kami memang suka naik subway kannnnnnnnnnnn. 
 
07.00 PM : Sampai guesthouse. Malam tu macam biasa cuma dinner maggi je.





Itu salji tau. Bukan pasir putih kat Pantai Klebang tu. Huhuu

Abah ni orang bawak jalan pun nak tidur jugakkk

Ok lah anaknye pun nak tidur sat

Tamo la suwit sangatttt. Kalah Winter Sonata!








Aku curious bila nampak bangunan ni. Dia je paling tinggi. Haa bangunan ape ek.



Day 4 
10.00 AM : Memandangkan hari tu ala-ala free and easy. Maka masing-masing main hembus je nak pi mana. Dan aku selaku agen bertauliah, terus on app Subway dan study route mana nak lalu. Nisa kata nak pi SM Town haa maka marilah. 
 
11.00 AM : Turun di station Gangnam. Depa kata kat Gangnam ni kawasan elite orang-orang kaya. Dan memang diakui la hehehe terasa miskun betul merayau kat situ ala-ala backpacker. Kami masuk ke COEX mall dan dalam tu ada aquarium yang Runningman pernah shooting. Teringin nak masuk tapi Nisa kate takyah. Maka mampu bergambar sahaja di depan kaunter. Tiket masuk ialah 18ribu won. 

11.30 AM : Masa jalan kaki kat sekitar Gangnam tu kami nampak lori bawak billboard Happy Xiumin Day. Ohh rupanya hari tu birthday Xiumin EXO. Ni Nisa yang bagitahu la aku tak kenal siapa Xiumin tu. Hahaha maka berduyun-duyun la fan Xiumin beratur kat depan bangunan SM Town. Yang paling kagum, depa ni nampak bill board je dah meroyan amik gambar. Kami semua terpinga-pinga tengok gelagat depa.

12.00 PM : Gerak ke Lotte World kat Jamsil. Dalam 2 stops je nak ke situ kalau dari Gangnam. Kat Lotte World ni sempat la lunch kat fastfood Lotteria. Kami makan Shrimp Burger. Just yakin jela makanan dia halal sebab kat menu takde serve oink oink kan. Kami tak makan beef / chicken sebab tak sembelih (kot). Fastfood dia murah tak sampai 10 ribu won.

01.00 PM : Jalan-jalan kat Lotte World. Tak masuk pun theme park dia. Just jalan-jalan kat luar je. Dari luar nampak macam tak banyak rides yang best-best. So takde rasa terkilan sangat (walaupun dalam hati meratap hiba).

02.00 PM : Decide nak pergi Namsan Tower dan ambik subway dari Jamsil ke Myeong-dong. Masa tu tak pikir lagi macam mana cara nak mendaki ke Namsan tower tu. Hahah tapi mungkin Allah nak tolong kan, masa tengah menapak dari subway Myeong-dong tu tiba-tiba terjumpa free shuttle bus dari Myeong-dong ke Namsan Cable Car. Maka dengan pantas kami melompat naik bas tu. Bila dah naik tu terasa syukur ya amat sebab jalan nak ke cable car tu memang curam dan kena mendaki. Kesian la mama abah kalau aku buli lagi kan. Fuhh

02.30 PM : Beli ticket cable car 8ribu won. Cable car macam sardin dia main sumbat je selagi muka ko tak melekap kat cermin. Hahah ok gurau. Tapi memang sardin la. Ko kena berdiri dalam tu ramai-ramai sebab takde seat. Aku nak ambik gambar dalam cable car pun takde mood.

03.00 PM : Sampai kat station Namsan Tower. As usual, ko kena bergambar kat lock tu. Haa barulah orang percaya ko pegi Namsan. Tapi aku tak jumpa bangku yang patah kat tengah tu. Paham kan bangku mana? Kat situ aku bazir 5ribu won semata-mata nak beli cotton candy bentuk rabbit. Hmm perangai...

05.00 PM : Naik subway dan pulang ke guesthouse. Rest







Muka nak nanes sebab takleh masuk Lotte World


Muka bangga sebab dah jumpa bangunan tinggi tu

Muka lega sebab tak perlu menapak nak pi sini


Muka macam tak mandi tapi aku mandi okeh!


Terpaksa edit muka letak mekap sikit







To be continue~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...