Sunday, April 30, 2017

Cameron Highlands 18-19 March 2017

Assalamualaikum & hai! Heheheh mehh hambarnya lokasi percutian aku kali ni. Hahah ala ni unintended vacation sebab 2 hari sebelum tu aku stress dengan kerja kat office. So jari pun memandai survey rate hotel kat Cameron Highland. Kalau ada murah, kite pegi la. Kalau takde kite duduk la kat rumah diam-diam. Tapi tu pun kalau jumpa hotel yang suit dengan bajet aku. Aku stay 1 malam je sebab tak ada benda pun nak dibuat kat atas bukit tu. Select date 18 & 19 Mac, masa cuti sekolah. Hm carik pasal sangat pilih date tu sebab jem teruk oii atas tu. Hm aku lupa lah minggu tu cuti sekolah T_T


Sabtu, 18 March 2017 
1.00 PM - Gerak dari KL. Merujuk pada Waze, aku akan sampai sana pukul 5.00 pm. Haa ok la tu sempat lagi nak singgah ladang teh hirup secangkir teh O. Gituu 
6.30 PM - Arrival time terbabas 1jam 30minit. Usaha mengelak jalan jem dengan ikut jalan kampung pun tak berapa menunjukkan hasil. Punca lewat sampai sebab hujan dan jem. Tapi nasib baiklah sempat lagi singgah Bharat Tea. Order air teh dengan chicken pie, lepas tu chill tepi bukit. Ahaha feeling tenang la tu padahal kiri kanan bunyi baby menangis. LOL! Oh ya, sebelum ni entry ke ladang teh bawah tu free je. Sekarang dah kena bayar. Aku tak ingat la berapa ringgit. Yang penting sebab kena bayar tu la aku jadi malas nak feeling-feeling petik daun teh kat situ

7.00 PM - check in kat Camellia Budget Inn. Rate bilik RM110 satu malam, ada 3 katil (2double,1single). Bawah hotel ni ada kedai runcit under nama yang sama dan ambik kunci bilik kat situ. Kalau nak guna towel, kena deposit RM50 tau. Security hotel ni bagus sebab cuma guest je ada access card nak naik ke bilik. So far puas hati dengan accommodation kali ni. Tak menangis macam masa kat Pulau Perhentian tu. Huhu

8.30 PM - makan malam kat sekitar hotel. Area Tanah Rata ni senang sangat nak carik makan. Kat sini boleh dikatakan banyak gerai jual Nasi Goreng Cameron (nasi goreng sayur). Hahaha memang tak la aku makan sebab aku kan karnivor. LOL 

10.00 PM - balik bilik, lepak kat balkoni main kira kereta lalu lalang, lepas tu tidur laa 


Pemandangan belakang tak jelas takpe. Yang penting aku cun.


View dari bilik Camellia Budget Inn. Puas hati sangat dengan location dia.

Ahad, 19 March 2017 

9.00 AM - Haa hari Ahad barulah aktiviti best sikit. Bangun awal sebab nak jalan-jalan kat pasar tani. Dekat je betul-betul kat sebelah hotel. Pergi pasar tani just nak berkenalan dengan sayur je. Belinya tak. Hehehe

9.30 AM - breakfast nasi lemak & jalan-jalan explore kawasan. Kebetulan aku ternampak signboard Nasi Lemak Sambal Straberry dan aku hanya mengeluh je sebab dah kenyang sarapan sebelum tu. Huaaa tapi takpe la tak dapat makan nasik lemak, kite makan benda lain. Hehe kat situ ada pasu strawberry yang depa gantung tinggi. Humpphh tak bagi petik la tu. Landscape situ lawa.. Instaworthy la jugak

11.00 AM - check out awal nak pergi ladang Lavender. Aku dah lama aim ladang ni sejak 5 tahun lepas. Sebelum ni bila datang cameron tak pernah berpeluang nak ke ladang lavender sebab terlajak dan malas u-turn. Huk alohh

2.30 PM - Ambik masa 2 jam setengah dari Tanah Rata nak ke Lavender Farm. Ko rase?! Ni semua sebab jem teruk dari Tanah Rata ke Brinchang. Dah habis pulas stereng ikut jalan dalam pun masih tak berjaya. Member kat sebelah dah memekak. Huhu I jadi penumpang so rileks je menikmati pemandangan. Masa sampai ni hujan renyai-renyai. Ni pun aku dah start takde mood. Tapi alang-alang dah sampai dan kebetulan ada 1 parking kat situ, proceed jela masuk. Mengada sangat kenapa aku n. Harga tiket RM8. Berbaloi la dengan harga tu sebab selain Lavender, ada jugak ladang bunga dan ladang strawberry. Ladang ni fully covered dengan transparent canvas. Masa aku kat situ hujan lebat tapi masih boleh gembira melompat petik strawberry masam.

3.30 PM - Cukup sejam kat situ dan balik KL

8.30 PM - Baru sampai KL sebab jalan jem. Esoknya masuk opis dan kembali stress seperti biasa + Monday Blues.


Boleh tahan tinggi ni kalau nak lompat petik strawberry dia. Hmm


Abang maneee

Strawberry Yogurt. Tak berapa kena dgn tekak sbb aku tak suka sangat masam ni.

Tak tahu la pokok apa

Masa stuck dalam jem tu hakak amik gambar yang takde motif ni. Hahhaah

Bunga taktahunama kat Lavender Farm. Kumati2 pikir bunga ros. Baru nak feeling. Sekaliii


Bunga kekwa ke? 

Bayar RM10 untuk 10gm strawberry. Haluss je stoberi dia dan masam sebab aku tak reti pilih





Strawberry yogurt haa ini sedap!


Lavender aiskrim. Pernah rasa makan sabun? Kalau belum, try la eskrim ni.

Yess bucket list checked!

Thursday, April 27, 2017

Jom Tempah Tiket Air Asia Online!

Assalamualaikum & hai! Aku ingat lagi kali pertama aku tempah tiket flight Air Asia. Dalam family memang aku jela yang boleh diharap untuk lakukan urusan pembelian tiket flight, booking hotel dan buat itinerary. Yang lain semua tukang follow je. Huhu tapi aku tak kisah bab tu sebab dah memang hobby aku. Untuk yang pertama kali beli tiket flight ni mesti rasa seram je kan sebab harga tiket flight kan mahal. Kang kalau tersalah select tak pasal-pasal je. Macam pengalaman first time aku dulu. Hahaha jadi untuk membantu uols yang masih blur bab beli tiket  ni, meh hakak ajar. Heheh walaupun statement macam poyo kan, tapi anggap la hakak ikhlas membantu. Gituuu


Tajuk : Cara Beli Tiket Flight Air Asia for DUMMY 101 

Ada 2 platform untuk beli, sama ada di website AirAsia atau traveloka.com eh apeni traveloka? Okay sat lagi kite sembang pasal ni. Baca step untuk beli kat website AirAsia dulu

1. Selepas login ke website AirAsia, korang pilih tarikh percutian dan masukkan maklumat penumpang (jumlah dewasa & kanak-kanak). Kalau pergi waktu cuti sekolah atau cuti umum, so paham-paham sendiri la harga macam mana kan. Select Return untuk flight pergi-balik dan One Way kalau sehala. Kemudian klik Search. 
2. Dalam next screen nanti akan ada harga tiket dan masa penerbangan yang available pada tarikh yang korang dah letak awal-awal tadi. Jadi, apa yang perlu korang buat ialah pilih harga tiket dan masa yang sesuai mengikut bajet dan plan korang. Kalau nak dapatkan harga tiket promotion daripada AirAsia, korang kena rajin tengok harga tiket penerbangan ni dari masa kesemasa dan kalau bernasib baik, mesti dapat tiket yang murah.

3. Lepas selesai select departure time, next ialah add on items seperti luggage dan makanan. Haha aku sebut ni sebab paling common la. Yang lain-lain tu ampa belek sendiri nanti. Kena hati-hati kat bahagian ni sebab harga dia lain ya. Kang jangan terkezut bila mula-mula harga RM150, sekali bila nak bayar jadi RM300. Haa sila semak balik apa benda merapu yang korang select kat bahagian ni.

4. Bila dah puas hati dengan overall total, boleh la buat bayaran dengan senang hati. Yeay leh eksyen dapat holiday naik kapal terbang!


Atas tadi tu kalau beli dari website AirAsia. Kalau beli kat website traveloka camne pulak ekk. Bukan sama je ke? Laa kalau sama apesal pulak aku nak kabo kat sini. Korang tengok website dia ni. Rupa website pun lain kan? Orang kata don't judge a book by it's cover gituu. Dan lagi best, cara booking kat traveloka ni pun mudah dan korang ada peluang nak grab harga tiket yang paling murah sebab kat traveloka ni dia akan senaraikan dan bandingkan semua jenis flight yang available masa tarikh korang nak travel tu. Paham tak? Hm kalau tak paham baca kat bawah.





Tajuk : Cara Beli Tiket Flight di Traveloka.com for Dummy 101 

1. Macam biasa, isi maklumat departure date, jumlah penumpang dewasa/kanak-kanak. Kemudian klik ‘Search Flight’ 

2. Next screen dia akan paparkan bermacam-macam jenis syarikat penerbangan yang available pada tarikh yang korang dah set awal-awal tadi tu. Korang pilih je flight yang mengikut plan dan bajet korang. Let say kalau korang sayang sangat dengan AirAsia, korang pilih la AirAsia. Bila dah puas hati, klik ‘Book Now’. Paling best kalau book kat traveloka ni, website ni sentiasa update latest AirAsia booking online promotion, so korang tak payah la nak susah-susah nak bukak website AirAsia, lepas tu select date apa benda semua tu. Kan senang?

3. Completekan korang punya passenger detail and contact info and lastly buat payment

4. 60 minit selepas bayaran, korang akan dapat e-ticket melalui email
Bercita-cita nak pi Hat Yai pulak. Woww macam-macam engko ni





See? Mudah seperti makan kacang tumbuk kan? Kalau malas jugak nak bukak website Traveloka.com, ko pegi la download app dia kat Playstore / Appstore. Hakak pun tak mampu nak menolong kalau dah begitu malasnya. Hahahaha selamat bercuti!


Friday, April 21, 2017

Pulau Perhentian 19-21 August 2016

Assalamualaikum & hai! Kali ni nak update cerita travel ke Pulau Perhentian bersama dengan girlfrien iolss~ Pergi tahun lepas bulan August. Trip ke Pulau Perhentian ni aku suggest pergi ikut agent sebab jumpa pakej murah 3H2M below RM200. Jarang tau nak jumpa harga macam ni kalau pi sana. Hehe dengan cepat aku bayar deposit fee untuk 3 orang. Kami pergi sana dengan menaiki bas dari TBS ke station Kuala Besut. Harga tiket RM90 rasanya pergi balik.


Khamis, 18/8/2016 
10.30 PM - depart from TBS

Jumaat, 19/8/2016 
5.30 AM - sampai jetty Kuala Besut. Sementara tunggu boat, kitorang solat Subuh dan rehat kat surau 

7.00 AM - breakfast 

8.30 AM - naik speedboat dari Kuala Besut ke Pulau Perhentian. Tiket boat dah termasuk dalam pakej. Kalau tak harga boat pergi balik dalam RM60 - RM70 depends pada tokey boat tulaa.. 

9.30 AM - sampai Pulau Perhentian. Kami sampai awal so memang agak pishang la kat situ. Dengan penat badan melekitnya dan sakit badan sebab duduk dalam bas 8 jam, memang semua harap sangat nak rehat puas-puas kat bilik. Tapi masa nak check in tu ada satu insiden. Huhu chalet kata dia takde terima pun reservation dari agen kami tu. Haa masa tu dah gelabah. Takkan nak patah balik KL pulak?? Huaa budak lain yang satu boat dengan kami dah blah carik hotel lain. Tapi kami masih sabar menunggu la sebab malas nak banyak songeh kann. Lepas sabar menunggu, pukul 12.00 PM dapat kunci bilik. Yeay!

12.00 PM - Pulau dah cukup cantik, tapi chalet sumpah macam setinggan. Tak tahu reaction masa tu nak nangis ke apa. Hmmm rasa kena tipu pun ye gak. Sebab apa aku kata camni? Hmm tengok la gambar kat bawah T_T dah la line kat sana hazab gila. Memang rasa macam back to zaman batu la. Masa tu memang dah habis mood nak holiday kat Pulau Perhentian

5.00 PM - Keluar dari chalet yang sendu tu. Dannn lebih menyeramkan rupanya bawah chalet kami tu tempat membiak biawak komodo! Huaaa besar nak mampus woi! Aku memang rasa nak nangis dah duduk situ. Bayangkan Amira dengan Aishah guna tangga nak turun ke tanah, aku pulak rela panjat pagar ikut chalet sebelah. Sebab bawah tangga tu parit tempat biawak lalu-lalang eewwwww meremang bulu roma aku ingat balik memori dengan biawak tu. Biawak dia ada colour hijau dengan merah. Haa ko bayangkan betapa rare binatang kat pulau ni. Keluar ni kononnya nak pergi hiking ke windmill yang famous tu. Tapi macam biasa, separuh jalan je sampai lepas tu patah balik pi carik makanan hahahah. Oh ya chalet kami kat Coral Bay, so kena mendaki bukit nak ke Long Beach. Memang tak koserr la kitorang nak sambung hiking sampai windmill tu sebab hiking ke Long Beach pun dah nak dekat sejam (ikut kelajuan muatan berat dan malas macam kami ni huhu)

6.00 PM - Makan petang + makan malam kat Long Beach. Aku tak ingat aku makan apa. Yang aku ingat Amira dengan Aishah makan nasik goreng tomyam perisa pes. Hehe tak sedap langsung.. harga pun cekik darah. Kat Long Beach ni memang banyak foreigner. Masa ni rambut aku warna pink hahaha so takde rasa awkward sangat.

7.00 PM - Sampai chalet dan rest. Malam tu makan maggi bekal dari KL. Air panas pulak ambik kat kedai makan, bayar RM1 ye hakak sekalian.

Muka fresh dan excited!



Bila tengok je bilik camni terus hilang motivasi


Hiking nak ke windmill. Kononnyaa
I told you! Belakang tu lagi menarik perhatian!

Nape tak biru?! Hahahah


Sabtu, 20/8/2016 
7.00 AM - masing-masing bangun awal dan cuba cari kekuatan untuk gembira di hari kedua kat pulau ni. Masing-masing complaint tak nyenyak tidur sebab nyamuk dok gigit je. Haha tapi aku rasa aku macam nyenyak sikit kot sebab sebelum tidur aku lumur badan dengan minyak yuyi cap limau. Hahahaha 

8.00 AM - naik boat untuk ke tempat snorkelling. Ada 3 point kami pi tapi asal macam takde beza je aku rasa. Oh ya, aku tak snorkeling sebab tu 1st day aku datang bulan. Hehehe lagi la rosak holiday aku. 

2.00 PM - driver boat drop kitorang makan tengah hari kat kampung nelayan. Kat sini molek sikit masakannya. Kat sini puas hati la makan sampai aku makan dalam perasaan terharu sebab rasa takleh go dah dengan pulau ni  T__T

4.00 PM - balik chalet, mandi, tidur, rehat

6.00 PM - jalan-jalan kat Coral Bay dan dinner kat tepi laut. Servis sangat menghampakan. Ambik masa sejam untuk tunggu makanan sampai.

9.00 PM - balik chalet dan tidur













Ahad, 21/8/2016 

9.00 AM - yeay tak sabar nak balik! Tapi dalam tak sabar tu, tiket bas pukul 8.30 PM kot hahaha ni lagi satu hal nak buat ape ni oii 

12.00 PM - check out dan mereput kat kedai makan. Kami amik meja yang cuma sedepa je dari gigi air. Gituu ayat ko. Boat kami pukul 4 PM, so buat la pape yang patut sementara tu, bergosip, bergaduh, berguling etc 

4.30 PM - ni last boat memang untuk kami 3 orang je sebab boleh pulak boat pukul 4.00 tu dia main tinggal gitu je. Huhh tapi bagus la sebab membantu buang masa.

5.30 PM - sampai Kuala Besut terus carik 7E sebab nak lepas gian aircond. Hahahaha masa ni whatsapp, FB noti semua masuk menderu. Masa ni barulah dapat update gambar kat Instagram. Tapi takde feeling dah la sebab bukan kat pulau kan.

6.00 PM - makan malam siap-siap kat kedai mamak. Since ni dah kat tanah besar dan kebanyakan Melayu, maka aku mula mendapat pandangan jelik dari masyarakat sekeliling ke atas warna aneh rambut aku ni. But like I care. Duhh~~

7.00 PM - solat magrib kat surau

7.40 PM - menapak jalan kaki dari jetty ke station bas. Rupanya station bas Kuala Besut yang baru ni memang jauh dari jetty. Tak sama dengan tempat bas drop kami masa hari sampai tu. Haaa ni memang gigih la berjalan 3 dara pingitan ni. Dah la waktu senja, lepas tu kena lalu sebelah kubur pulak. Apa la nightmare sangat percutian kali ni. Wuuuuu

8.00 PM - berjaya sampai bus stop! Fuhh masa ni rasa nak nangis je bila nampak bas Sani Express tulis TBS. Rasa tak sabar sangat nak balik rumah. Seksa sepanjang 3 hari ni!

8.30 PM - naik bas menuju ke KL. Tidur ayam je sebab ni first time aku naik bas lama. So agak cranky.

5.00 PM - sampai TBS, home sweet home. Maaf enetry Pulau Perhentian tak banyak gambar lawa sebab hazab sangat pengalaman kat sana. Rasa insaf kejap nak bercuti kat pulau lagi lepas ni.

Cak! Jemputlah singgah rumah setinggan kami ni.



Restoran makan tengah hari betul-betul dekat dengan pantai





Bye Pulau Perhentian. You are too overrated!



Sunday, April 16, 2017

Seoul, South Korea (Day 5, Day 6, Day 7)

Day 5 
07.00 AM : Yay hari paling ditunggu-tunggu sebab hari ni nak pergi Everland! Memandangkan tempoh perjalanan ke Everland dengan menaiki subway adalah 2 jam minimum, maka aku cadangkan kami gerak pukul 8.00 AM dengan harapan sampai sana paling lewat pun pukul 11.00 AM. Tapi malangnya manusia hanya mampu merancang. Disebabkan kealpaan aku, kami terlajak 7 station dan telah bazir masa selama sejam. Wuwuwuwuwu akhirnya pukul 12.00 PM baru sampai Everland. 
12.00 PM : Sampai Everland. Ticket memang dah beli siap-siap kat website Trazy.com so cuma tinggal scan barcode je. Harga ticket aku beli kat website tu ialah 38 USD. Everland ni bukak sampai malam tau. Jadi jangan terkejut kalau pukul 7.30 PM boleh naik lagi roller coaster. Tapi sebab lokasi agak jauh dengan Seoul, jadi pukul 7.00 PM memang dah kena gerak balik. Hmm agak terkilan sebab banyak tempat kat dalam tu yang kami tak sempat pergi. 
07.00 PM : Gerak balik dengan shuttle bus dari Everland ke Jeondae station. Dari Jeondae ambik route subway yang paling singkat tapi banyak kali transit. Kali ni perjalanan ambil masa kurang dari 2 jam. 

08.45 PM : Sampai guesthouse. Rest




















Day 6 

10.00 AM : Free and easy jugak. Sebab ni second last day kat Korea, so nak pergi carik ole-ole untuk orang kesayangan di Malaysia. Gituuuu.. kami target nak pergi Namdaemun sebab kat sana katanya murah. Tapi sebelum ke Namdaemun, kita pi makan puas-puas dulu kat Itaewon. Nak makan nasik! 
11.00 AM : Sampai Itaewon. Memandangkan ni ialah second visit, so dah hafal sikit-sikit la selok belok jalan dia. Mama sibuk nak makan kedai nama Siti Sarah. Aku mati-mati ingatkan memang kedai tu letak nama gitu sebab siti sarah penah datang situ ke. Rupanya tu nama tokey dia. Dan lagi aneh, makanan yang depa serve memang tak sama langsung dengan apa yang dipaparkan kat luar kedai. Yang ada cuma nasik putih dengan menu bakar (ayam bakar & ikan bakar). Tapi nasib baik sedapp. Aku ambik set nasi ayam bakar + teh. Air teh dia perghh sedap rasa rempah. Memang refreshing bila minum waktu sejuk. Ayam bakar dia pulak dia bagi half, nasik pun sedap. Memang berbaloi bayar 11ribu won makan situ. Cuma yang tak best orang yang amik order dan masak ialah lelaki arab dan gaya macam mafia nak carik gaduh je. Banyak kali gak nampak Malaysian yang duduk lepas tu keluar balik sebab takut kot. Huhu 
12.30 PM : Naik subway dari Itaewon ke Seoul. Dari Seoul menapak ke Namdaemun. Namdaemun ni ala-ala pasar Pudu la. Cuma bezanya sini takde bau. Heheh sebaik je sampai kat pasar, benda pertama aku beli ialah strawberry! Apak la murah wehhh. Ada 2 jenis dia jual. Kalau stoberi gemok tu sekotak 3500, 3 kotak 10ribu. Yang stoberi kecik sikit sekotak 2ribu. Haa aku borong 6 kotak. Ambik 6 pun sebab pikir tak larat bawak. Dah la oppa jual stobery tu boleh tahan flirty dengan aku. Amboi amboi amboii kang ada yang tinggal Korea jual stobery ni nanti. Lepas beli stoberi, carik benda lain pulak. Yang aku notice kat sini, produk bag, baju dan kasut memang tak berapa murah. Contohnya handbag je dah 50ribu = RM200. Untuk handbag takde brand aku rasa tak sesuai dengan harga tu. Jadi di Namdaemun aku cuma beli stoberi dan sweater Rilakkuma 20ribu won. Haa ini berbaloi sebab sweater dia ada telinga! Comel~~

02.00 PM : Sambung lagi aktiviti menghabiskan duit kat Myeong-dong. Sampai ke saat tu aku still takde perasaan nak beli barang mekap. Tak tahu la kenapa. Aku cuma beli liptint dengan facial wash je. Lepas tu aku beli casing 7 Plus harga 25ribu won = RM100. Haaa yang ni aku lagi tak paham asal aku sanggup beli casing handphone sampai beratus. Why anis why?! 
06.00 PM : Balik guesthouse, mandi dan set nak keluar balik shopping kat underground. 
08.00 PM : Sambung shopping di underground market. To my surprise, kat sini harga barang dia jauh lagi murah dari Namdaemun. Kebanyakan handbag cuma 10ribu - 30ribu won je. Aku grab bag laptop 26ribu won dengan sling bag 15ribu won. Cantik tau pattern dia. Memang puas hati. Kemudian bawak mama dengan abah habiskan sisa duit kat Daiso. Daiso kat Korea ni barang dia semua cantik dan kebanyakan barang dia below 10ribu. Tapi sebab duit aku dah banyak habis, so aku takde shopping kat Daiso. Sebelum balik guesthouse aku sempat beli coffee yang sangat comel design dia.

09.00 PM : balik guesthouse. Rest









Day 7 

11.00 AM : checkout guesthouse dan gerak ke airport naik subway. Huu sedihnya nak tinggalkan negara sejuk ni. Dan lagi sedih sebab bayangkan kerja menimbun kat opis tu. Huaaa 
12.30 PM : Sampai airport dan cari covenient store untuk claim balik baki T-Money. Balance yang tinggal ada 12ribu won = RM48. Gile ko taknak redeem? Lepas duit petrol seminggu tu!

02.10 PM : Check in baggage, custom and immigration clearance. Hakak sangat risau kalau masa custom check tu depa rampas stobery 4 kotak hakak. Masa tu aku fikir kalau kena rampas jugak memang aku ajak dorang duduk bersila situ habiskan semua stobery. Tapi nasib baik selamat. Hehehe custom dengan immigration sini sekejap je dan tak renyah macam kat Malaysia. Salute! 
04.00 PM : Boarding dan ready to fly. Selamat tinggal Korea. Terima kasih untuk seminggu kenangan di sana. Hai Malaysia, hai opis! Welcome back!

Kejadian beg beranak memang selalu jadi setiap kali anis bercuti.

Ingat comel buat perangai camni kat airport?

Last meal di Korea


Thank you for reading!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...